420 tez jest ruchoma w dwoch plaszczyznach - to nrazie wychodz ze ta ma strobo a canon nie mam jeszcze cos?
420 tez jest ruchoma w dwoch plaszczyznach - to nrazie wychodz ze ta ma strobo a canon nie mam jeszcze cos?
Bez urazy...Zamieszczone przez kwiatas
Nikt nie da ci odpowiedzi na twoje pytanie bo to rzecz gustu... Canon to zawsze Canon... Zależy co kto lubi... Specyfikacje ma lepszą Sigma Więc to od ciebie zalezy czy chcesz Canona którego łatwiej będzie ci kiedyś sprzedać czy równie dobrą o ile nie lepszą sigme...
50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...
A poza tym zapytaj się kogoś kto uzywa tej Sigmy (np Cichy). Ponoć jest Super zadowlony
50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...
I ja tez jestem i uwazam ze to byl najtrafniejszy zakup jaki zrobilem do tego aparatu ;-) no sumie teraz kupilem sigme 18-50/2.8 EX ale jeszcze nie przyszla![]()
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
420 nie ma też błysku na drugą kurtyne. IMHO EF500 SUPER jest bardziej zbliżona do 550EX niż do 420EX. Po więcej szczegółów zerknij może tutaj:
http://groups.google.pl/group/pl.rec...oring=d&hl=pl&
http://groups.google.pl/group/pl.rec...oring=d&hl=pl&
Napisz też w połączeniu z jakim sprzetem chcesz jej używać.
Pozdrawiam Yablon
No dla mnie błysk na 2 kurtynę jest ogromną zaletą + podgląd rozkładu cieni![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dlaczego?Zamieszczone przez Cichy
Jest zaleta ale... o ile body tego nie ma (300D ). W 20D sterujesz ta funkcja z poziomu body i przestaje to byc cecha rozrozniajaca lampy.
Podglad rozkladu cieni dziala rowniez z 420EX - chyba... w domu sprawdze.
Nie bede zakladal innego watku, zapytam tu, czy moze wiecie gdzie dostalbym Sto-fen (tak to sie chyba pisze) do EF-500 Super ?
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
MYLISZ SIĘ MÓJ PRZYJACIELU. 300d + lampą sigma 500 Super można SPOKOJNIE zrobić zdjęcie na 2 kurtynę, co właśnie uczyniłem i podaję niżej jako przykład (rozbujana lampa z prawej do lewej strony i flash na zamknięciu migawki). Co dziwne, jak ustawię aparat (tym razem 20d) na 2 kurtynę, to lampa strzela na pierwszą. Dopiero jak w lampie ustawię 2 kurtynę to strzela na 2 kurtynę, niezależnie od tego, co jest ustawione w body i jakie jest to body (300d, 350d czy 20d).Zamieszczone przez Vitez
Taka to ci hecaWięc raj dla użytkowników 300d
www.icpnet.pl/~jakub_c/foto/test/2kurtyna.jpg
PS. Foto jest w oryginale więc Exif pełen jest dostępny.
StoFena mam w ofercie, cena średnia 116 z vat.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 23-08-2005 o 10:14
O obiektywach wiem prawie wszystko
Wydaje mi się że obaj macie racje, tyle że sie nie zrozumieliście. Błysk na drugą kurtynę to cecha zarówno lampy jak i korpusu. Z tego co zrozumiałem to:
- 300D + 420EX - brak możliwości bo oba nie dają takiej możliwości;
- 300D + EF500 super (lub 550EX, 580EX) - jest - dzięki możliwościom lamp
- 20D + EF500 super (lub 550EX, 580EX) - jest - obie strony mają takie funkcje
- 20D + 420EX wydaje mi się że jest dzięki możliwościom korpusu (Vitez popraw mnie jeżeli się mylę)