Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Kupno sprzętu foto "luzem"

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie Kupno sprzętu foto "luzem"

Miałem dzisiaj okazję kupić 40D i 100-400 w dosyć atrakcyjnej cenie (body 1.5-letnie, obiektyw trochę starszy).
    Jednakże już po sprawdzeniu i przestrzeleniu sprzętu, okazało się że:
    1. Nie ma pudełek ani do korpusu, ani do szkła
    2. Nie ma _żadnych_ papierów do korpusu/szkła
    3. Nie ma żadnych rachunków potwierdzających zakup, co więcej - sprzedający nawet nie pamiętał gdzie i kiedy (sic!) kupił szkło
    4. Aparat nie miał ładowarki - podobno skradziona razem z innym sprzętem z walizki

Człowiek przedstawił siebie jako "nature photographer", wspominał coś o przejściu na Nikona itd.
    Ogólnie powiedzmy że brzmiał może i wiarygodnie (ale to też ciężko potwierdzić w czasie 15 minut rozmowy), ale powyższe mnie zniechęciły do zakupów i zrezygnowałem.
    Nie mówię że sprzęt musiał być jakiś lewy czy coś - ale chyba nawet profi trzymają rachunki, pudełka itp. pierdoły?
    Czy Wy byście się w takiej sytuacji zdecydowali na zakup?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeżeli miałbym jakiekolwiek wątpliwości to bym się nie zdecydował dla czystości własnego sumienia...
    Niemniej jednak osobiście żadnych rachunków nie trzymam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Nie mówię że sprzęt musiał być jakiś lewy czy coś - ale chyba nawet profi trzymają rachunki, pudełka itp. pierdoły?
    Czy Wy byście się w takiej sytuacji zdecydowali na zakup?
    W takiej sytuacji odpuściłbym. Zwłaszcza jak gość twierdzi, że nie pamięta, gdzie kupił sprzęt (co prawda i tak sprawdzić byłoby ciężko taką informację).
    Ja trzymam wszystko (papiery, pudła).
    Przy sprzedaży starego body bardzo się to przydało.
    Canon 50D + dodatki

Domyślnie

Ja bym się nie zdecydował, za dużo zbiegów okoliczności żebym mógł dać wiarę, dobrze zrobiłeś

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzymam paragony i instrukcje obsługi, pudełek po upływie gwarancji-nie.
    Taka sytuacja jak opisana wyżej wydałaby mi się podejrzana-nie wchodziłbym w taki "interes"
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 05-07-2009 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sam nie trzymam rachunków, albo zwyczajnie je zawieruszam, ale w zapomnienie miejsca zakupu bym nie uwierzył. Rzadko kiedy zapomina się wydatek rzędu kilku tysięcy złotych, dotyczący własnego hobby czy pracy. Dodatkowo zbieg okoliczności z brakiem ładowarki wydaje się podejrzany. To niby jak on ładował swój akku? Sprzedawał zaraz po kradzieży swojej walizki? Sprawa co najmniej podejrzana.

Zablokowany

Domyślnie

a były sterowniki na oryginalnych płytach ? -jak nie to weź od gościa adres że chcesz odebrać osobiście i zgłoś go na Pały...bo śmierdzi z daleka-a takich ludzi powinno się zgnoić ...

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a nie przesadzacie troszke ?
    nigdy w sumie nie instalowalem softu z plytek canona nawet nie wiem gdzie go mam

ani w g2 ani 300d 30d czy 5d
    pudelka jak nie masz piwnicy nie ma gdzie trzymac.

a ladowarka ?

mam teraz 30d i 5d i jedna ladowarke nie wiem gdzie druga bo i po co ?

jedynie to gadanie o niepamieci gdzie sie kupilo jest dziwne...
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja bym nie kupowal. mozna wywalic pudelka, mozna zawieruszyc faktury, ale to nie jest sprzet sprzed 30 lat, zeby nie pamietac sklepu. no nie robmy sobie jaj z pogrzebu...
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

Dzieki temu, ze ludzie probuja sami siebie oszukiwac, ze to moze byc legal, zlodzieje maja rynek zbytu. Nie kupuj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów