Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Z czym do fotolabu opróćz JPG?

Coś już napisał

Domyślnie Z czym do fotolabu opróćz JPG?

Hej,

Moje zdjęcia sporo tracą na ostrości przy obróbce JPG. Jak tego uniknąć, co zanosić do fotolabu zamiast JPG?
    Canon eos

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatniczek Zobacz posta
    Hej,

Moje zdjęcia sporo tracą na ostrości przy obróbce JPG. Jak tego uniknąć, co zanosić do fotolabu zamiast JPG?
    Nauczyć się poprawnie obrabiać zdjęcia do jpg - szukanie innego formatu jest bez sensu bo założę się że nie potrafiłbyś odróżnić poprawnie obrobionego jpg od tiffa...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

jak obrabiasz rawa to pamietaj żeby wyostrzyc go a przy zapisie ustawić jakość na maks i będzie cacy. Innych formatów nie ma co używać... chyba że Tiffa ale przeważnie ma około 40-50MB ;-) zamiast jpg 12MB a raw 20 mb
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Koledzy odpowiadający powyżej chyba złe założenie zrobili. Ja tam widzę "obróbce JPG" a nie "obróbce do JPG" , co daje mi podejrzenie że autor wątku pstryka zdjęcia w jpgach i potem te jpgi obrabia tracąc sporo na jakości.
    Rada - opanować obróbkę RAW : http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Koledzy odpowiadający powyżej chyba złe założenie zrobili. Ja tam widzę "obróbce JPG" a nie "obróbce do JPG" , co daje mi podejrzenie że autor wątku pstryka zdjęcia w jpgach i potem te jpgi obrabia tracąc sporo na jakości.
    Rada - opanować obróbkę RAW : http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html
    Możliwe, ale z drugiej strony pytanie jest o inny format i średnio mieści mi się w głowie konwersja jpga z aparatu do tiff, stąd takie założenie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Możliwe, ale z drugiej strony pytanie jest o inny format i średnio mieści mi się w głowie konwersja jpga z aparatu do tiff, stąd takie założenie...
    A mi się mieści. Robisz zdjęcie w jpg, obrabiasz, obrabiasz, potem masz opcję zapisania. A że po obróbce jakość kiepska, to w główce rodzi się szatański pomysł "a może zapisać w innym formacie po obróbce to będziesz lepsza jakość z labu? " .

Uprawnienia umieszczania postów