Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 127

Wątek: SNS-Resizer

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Mała propozycja:
    dałoby radę aby podczas przetwarzania plików w tytule okna pokazywał się % postępu albo ilość zmniejszonych zdjęć? np. 76% albo 13/26 zdjęć...
    ot, taki bajer

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Mała propozycja:
    dałoby radę aby podczas przetwarzania plików w tytule okna pokazywał się % postępu albo ilość zmniejszonych zdjęć? np. 76% albo 13/26 zdjęć...
    ot, taki bajer
    Przecie jest, na samym początku linijki

Zmiana nazwy pliku była by dobra. Może dało by sie zrobić tak, że od zadanej wartości będzie numerował, lub wstawiał dany tekst w nazwie pliku i później numerki.
    Ostatnio edytowane przez smelbo ; 19-07-2009 o 22:01
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Mała propozycja:
    ot, taki bajer
    Nawet nie zwróciłem uwagi na to, jak ładny tytuł miało konsolowe okno programu.
    Zrobiłem tak jak zaproponowałeś i umieściłem informacje o postępie przetwarzania zdjęć w tytule okna.
    Wersja 1.5.0.2 programu, jest dostępna do pobrania.

Cytat Zamieszczone przez smelbo Zobacz posta
    Zmiana nazwy pliku była by dobra. Może dało by sie zrobić tak, że od zadanej wartości będzie numerował, lub wstawiał dany tekst w nazwie pliku i później .
    Muszę się nad tym zastanowić, bo wydaje mi się, że mogą pojawić się tu małe problemy.

Nikt mi jednak nie napisał, czy ramka jest ok.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 19-07-2009 o 22:53 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Nikt mi jednak nie napisał, czy ramka jest ok.
    imo może być
    ew. (ale to też tylko takie moje widzimisie ) można by zrobić opcję dodawania prostej pojedynczej ramki o zadanej szerokości i kolorze. lub rozbudować system ramkowania podobnie do LR Mogrify. Ale tak jak jest teraz jest ok. Bardzo ok.

Kawał dobrej roboty

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Wersja 1.5.0.2 programu, jest dostępna do pobrania.
    2 komentarze co do wstawiania dat:
    - czcionka chyba nie najszczęśliwsza :/ Proponowałbym raczej coś bardziej czytelnego jak Arial, Tahoma czy Verdana (proste, bez kursywy).
    - jeśli fota jest zorientowana w pionie, to data nie jest już w prawym dolnym rogu jak dla orientacji poziomej.

A co do ramki to wyczesana jest Choć wydaje mi się, że opcja/checkbox na wersję czarną (z białą obwódką jak dotychczas) byłaby czasem bardziej pożądana.

Dobra robota
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiroy Zobacz posta
    czcionka chyba nie najszczęśliwsza :/ Proponowałbym raczej coś bardziej czytelnego jak Arial, Tahoma czy Verdana (proste, bez kursywy).
    Czy mógłbyś pokazać przykład na to, jak widziałbyś te datę?

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Czy mógłbyś pokazać przykład na to, jak widziałbyś te datę?
    Po prostu użyłbym mniej fantazyjnej, a bardziej czytelnej czcionki, to wszystko. Wydaje mi się, że podane kroje są pod tym względem stosowniejsze. Bardzo ciekawym fontem jest Consolas.
    Ostatnio edytowane przez tiroy ; 21-07-2009 o 14:26
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Powiem tak. Robie to lightroomem ale zassalem i mi sie podoba - zrobilem probe i jest OK.
    Co bym zmienil. zamiast w programie robic te zmiany (nazwa pliku - funkcje) wolalbym przy starcie sprawdzic czy np. plik snr.ini albo snr.conf istnieje - jesli nie to stworzyc go.
    w tym pliku (jak rownieza za pomoca gui) mozna by bylo okresklac
    ExifEmbedded=True (False jesli nie)
    Quality=100 (od 0 do 100)
    ExportFolder= (gdzie maja byc umieszczone po rezise)
    PreserveFoldersLayout= (True albo False w zaleznosci czy ma zrobic katalogi jak w zrodle)
    i tak dalej i tak dalej
    Domyslne watrosci byly by 0 (a jakosc fotki 75)
    Wiem ze pewnie latwiej jest zrobic kopie. To taka mala sugestioa. Jak narazie bedziesz chyba mial zwolennika (zrobie na laptopie zony skrocik i bezie ona smigala, jak rowniez skrocik do zmniejszonych zdjec)
    Dodatkowo numeracja. Moze zaistniec sytuacja ze 2 zdjecia beda takie same: np. 2 aparaty i w 1 katalogu 2 pokatalogi ze zdjeciami gdzie nazwy beda takie same (np ktos foci 40D i ktos inny ma 40D i maja taki same numeracje) a sa w 2 podkatalogach zdjecia Adama i zdjecia Ewy) jesli przeciagniesz katalog, w ktorym sa te 2 podlatalogi to zdjecia sie nadpisza. Moglbys sprawdzic czy zdjecie o takiej nazwie istnieje - jesli tak to dodac -1 (jesli sa 2 takie zdjecia to -2) do nazwy pliku, np: dscn1324.jpg, dscn1324-1.jpg
    Pozatym kawal dobrej , naprawde.
    Ps. Nie mowie ze musisz czy powinienes te opcje zrobic, ale bylo by latwiej. I tak parametry czytasz z nazwy pliku - rownie dobrze plik konfiguracyjny moglby byc.
    Jeszcze raz kawal dobrej roboty
    Pozdrownienia, mor_feusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiroy Zobacz posta
    Po prostu użyłbym mniej fantazyjnej, a bardziej czytelnej czcionki, to wszystko. Wydaje mi się, że podane kroje są pod tym względem stosowniejsze.
    Udostępniłem wersję 1.5.1 programu.
    1. Zmieniłem czcionkę daty.
    2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.

Napisz proszę, czy teraz jest ok.

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Powiem tak. Robie to lightroomem ale zassalem i mi sie podoba - zrobilem probe i jest OK.
    Co bym zmienil. zamiast w programie robic te zmiany (nazwa pliku - funkcje) wolalbym przy starcie sprawdzic czy np. plik snr.ini albo snr.conf istnieje - jesli nie to stworzyc go.
    w tym pliku (jak rownieza za pomoca gui) by bylo okresklac
    ExifEmbedded=True (False jesli nie)
    Quality=100 (od 0 do 100)
    ExportFolder= (gdzie maja byc umieszczone po rezise)
    PreserveFoldersLayout= (True albo False w zaleznosci czy ma zrobic katalogi jak w zrodle)
    i tak dalej i tak dalej
    Domyslne watrosci byly by 0 (a jakosc fotki 75)
    Wiem ze pewnie latwiej jest zrobic kopie. To taka mala sugestioa. Jak narazie bedziesz chyba mial zwolennika (zrobie na zony skrocik i bezie ona smigala, jak rowniez skrocik do zmniejszonych zdjec)
    Zależało mi na tym, aby konfiguracja była zintegrowana z plikiem programu a także, aby była ona łatwo dostępna. Dlatego wybór padł na zapis konfiguracji w nazwie pliku.

Dodatkowo numeracja. Moze zaistniec sytuacja ze 2 zdjecia beda takie same: np. 2 aparaty i w 1 katalogu 2 pokatalogi ze zdjeciami gdzie nazwy beda takie same (np ktos foci 40D i ktos inny ma 40D i maja taki same numeracje) a sa w 2 podkatalogach zdjecia Adama i zdjecia Ewy) jesli przeciagniesz katalog, w ktorym sa te 2 podlatalogi to zdjecia sie nadpisza. Moglbys sprawdzic czy zdjecie o takiej nazwie istnieje - jesli tak to dodac -1 (jesli sa 2 takie zdjecia to -2) do nazwy pliku, np: dscn1324.jpg, dscn1324-1.jpg
    W następnej wersji umożliwię dublowania nazw, rozwiązanie takie jest jest w Viście - dopisywanie numeru w nawiasie.

Jednak i w obecnej wersji, można poradzić sobie z tym problemem. Można zaznaczyć opcję kopiowania zdjęć do osobnego katalogu z zachowaniem struktury podkatalogów.

Pozatym kawal dobrej , naprawde.
    Ps. Nie mowie ze musisz czy powinienes te opcje zrobic, ale bylo by latwiej. I tak czytasz z nazwy pliku - rownie dobrze plik konfiguracyjny moglby byc.
    Jeszcze raz kawal dobrej roboty
    Pozdrownienia, mor_feusz
    Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 21-07-2009 o 15:56 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zależało mi na tym, aby była zintegrowana z plikiem programu a także, aby była ona łatwo dostępna. Dlatego wybór padł na zapis konfiguracji w nazwie pliku.
    I tak powinno pozostać, to czyni ten program wyjątkowym i przyjemnym w użyciu. Można mieć kilka ikonek ze swoimi ulubionymi ustawieniami, pod forum, pod miniaturki, pod rozdziałkę monitora i bez zmiany ustawień, bez kombinowania po prostu przeciągać foldery nad odpowiednie ikony.

To co przede wszystkim decyduje o użyteczności tego programu w moich oczach, poza dobrym algorytmem wyostrzającym, to właśnie pełna niezależność każdej kopii programu z parametrami w jego nazwie.

Dodatkowo mogę go mieć na pendrive czy podesłać rodzicom pocztą, by sami zmniejszali fotki. Bez tego program straci bardzo, bardzo dużo.

Reszta zmian idzie w bardzo dobrym kierunku, to jeden z bardziej użytecznych małych programów, jaki widziałem od dłuższego czasu.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów