Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 580exII - wyzwalanie w każdych warunkach

falo
    Guest

Domyślnie 580exII - wyzwalanie w każdych warunkach

Witam.
    Czy to normalne że lampa 580exII wyzwala błysk nawet jeżeli zdjęcie robione jest w pełnym słońcu ?
    Podpięta jest do 50D, ustawione ETTL II

Próbowałem zmienić ustawienie C.Fn-05 z pozycji 0 (ETTL) na 2 (pomiar automatyczny) ale bez efektu.

Proszę o informację czy to normalne czy coś z lampą/aparatem nie tak ?

Dzięki

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

po co podpinac lampe w pelnym sloncu? po co to targac?

oczywiscie sens jest, jak potrzeba, ale skoro CIe to wkurza to po czorta wogole ja trzymac na body???
    450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Kolega nie pyta o sens zakładania lampy , widocznie dla niego ma to sens.
    Niestety ja też nie potrafię odpowiedzieć na pytanie zadane w poście , ale ściemniać nie będę.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Jak ja zalaczasz to bedzie blyskac, daj na off i juz paskuda przestanie sie wydurniac

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Falo: to się nazywa błysk wypełniający. Lampa będzie chciała poprawnie doświetlić ciemne obszary w obrębie pomiaru światła, który ustaliłeś. Jeśli nie chcesz korzystać z błysku, to go wyłącz. Lampa na aparacie często przydaje się w pełnym słońcu, gdy jej brzydkie światło jest ładniejsze od jeszcze brzydszych ostrych cieni.
    Skasowali mi ;(

falo
    Guest

Domyślnie

OK, troszkę jestem spokojniejszy, bo już myślałem że coś jest nie tak.
    Problem wyskoczył kiedy to dałem żonie robić zdjęcia u znajomych na bardzo ważnej uroczystości.
    Jako że nie do końca jeszcze wszystko ma opanowane w sprzęcie to wymyśliłem że będzie miała lampę na aparacie i cały czas będzie włączona, a aparat (czy lampa) już sam zdecyduje kiedy błyskać, niestety było jak pisałem wcześniej, błyskała za każdym razem.

Mocno się zdziwiłem ponieważ najprostszy kompakt błyska tylko wtedy kiedy trzeba

W dokumentacji lampy doczytałem że:

"Światło odbijane przez fotografowany obiekt jest mierzone przez czujnik lampy błyskowej na bieżąco (w czasie rzeczywistym). Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco. Wymagana jest informacja o czułości i przysłonie aparatu. Automatyczne pobieranie tych danych przez lampę błyskową działa dla EOS-1D Mark III. Ręczne nastawy lampy są zgodne ze wszystkimi modelami EOS"

Ja z tego zrozumiałem że dla body EOS-1D Mark III lampa będzie się zachowywała dokładnie tak jak bym sobie tego życzył, czy mam rację ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zasada dzialania lampy w kompaktach jest zupelnie inna, tam lampa ma dzialac tylko jak brakuje swiatla i ma za malo mocy aby doswietlac cienie w sloncu

czy to z 1D czy z kazdym innym body lampa dziala w zasadzie tak samo,

Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco.
    to nie znaczy ze lampa w ogole nie blysnie, oznacza to ze blysnie i odetnie blysk w momencie kiedy uzna ze obiekt jest dobrze naswietlony

w pelnym sloncu najczesniej lampa blyska z pelna moca - a to i tak czesto jest za malo
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uprawnienia umieszczania postów