Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Wężyk do D60 D10 D30

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adoks
    Cytat Zamieszczone przez santiblue
    A jak obsluzysz tryb B samowyzwalaczem? bedzie poruszone zdjecie
    jezeli bede korzystal z czasu B, czyli bede potrzebowal czasu ponad 30s, to poprostu przez samym koncem naswietlania zaslonie na chwile obiektyw reka i wtedy zwolnie migawke.
    Eee, bez przesady.. Przecież przy czasie rzędu kilkunastu sekund małe drgnięcie na początku i na końcu nie zmieni zdjęcia praktycznie wcale! Chodzi o to, żeby przez większość czasu było stabilnie (statyw). Ja robiłem niedawno fajerwerki w Genewie właśnie na czasie 'B' (~ od 4 do 10 sekund) po prostu trzymając palec na spuście. Albo nawet robiąc wielokrotne ekspozycje (zasłaniając obiektyw dekielkiem) - wtedy nawet i do pół minuty.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mała poprawka. Faktycznie istnieje zastosowanie dla takiej kombinacji. (właśnie przyszło mi do głowy i sprawdziłem). W przypadku ustawienia TC-80N3 na zdjęcia z interwałem czasowym. W przciwnym wypadku jeżeli ustawione jest wstępne podnoszenie lustra pilot wysteruje tylko lustro i nie zrobi zdjęcia. (względnie zrobi - jeżeli lustro nie zdąży opaść po minięciu zadanego czasu).

[ Dodano: 5 Sierpień 2004 ]
    muflon,
    Masz rację. Tyle tylko że fajerwerki to specyficzna sytuacja. W przypadku naświetlania obiektu statycznego liczy się cały czas naświetlania a nii tylko czas błysku racy.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Tyle tylko że fajerwerki to specyficzna sytuacja. W przypadku naświetlania obiektu statycznego liczy się cały czas naświetlania a nii tylko czas błysku racy.
    Nie wydaje mnie się - fajerwerki były tylko przykładem. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że robiąc z dobrego statywu zdjęcie statycznego obiektu z czasem powyżej kilku sekund można w ogóle zignorować sprawy typu wstrząsy spowowodowane klapaniem lustra, czy wciskaniem/puszczaniem migawki.
    Zresztą, sam tego nie wymyśliłem, czytałem to gdzieś na photo.net chyba.. i wydaje mi się sensowne: zrób zdjęcie przy takim czasie, a gdzieś w połowie ekspozycji przejedź przed obiektywem ręką (tak nie za szybko, ale i nie za wolno - po prostu lekkie machnięcie). Na zdjęciu nie będzie widać nic.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak tylko będę miał okazję to sprawdzę. Jednak w dalszym ciągu wydaje mie się że to nie jest to samo. Nie dawno robiłem zdjęcia illuminacji mostu i wydaje mi się że czym innym jest "przelot" ciemnego w tym monecie obiektu a czym innym drgania "świecących" obiektów które są w tym momencie rejestrowane przez matrycę. Jeżeli te "świecące" obiekty będą drgały to wyjdą nieostro. Chwilowe przesłonięcie obiektywu zdaje się być tylko skróceniem czasu ekspozycji w takim przypadku.
    Inaczej jeszcze by wyjaśnić to co mam na myśli. O ile się dobrze orientuję to pierwsze na świecie zdjęcia obiektów szybko poruszających się były robione z wykorzystaniem błysku, który dzięki krótkiemu czasowi swego trwania dawał efekt zamrożenia.
    Tak więc jeśli dobrze rozumuję to nie można tych sytuacji traktować tak samo.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Eee, to chyba jednak nie do końca się zrozumieliśmy Ja nie twierdzę, że obiekty mogą sobie drgać przez cały czas naświetlania Chodzi mi tylko o to, że przy czasie rzędu kilku sekund małe drganie aparatu na początku/końcu spowodowane jakąś tam mechaniką, czy wciskaniem spustu, czy czymkolwiek innym nie mają widocznego wpływu na zdjęcie.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Cytat Zamieszczone przez GRiD
    główna idea używania wężyka to wyeliminowanie poruszenia aparatu w czasie naciskania spustu migawki
    pozdrawiam
    GRiD
    OK, dzięki za odpowiedź. Kiedyś w Krakowie widziałem gości trzymających jakiś sznurek , obok aparat na statywie, było po 20. Wszystko jasne.

Możesz mi powiedzieć jak to się nazywa po angielsku

pozdrawiam,
    g3
    To był gość który lubi pociągać za sznurki

[ Dodano: 6 Sierpień 2004 ]
    REMOTE SWITCH
    //mj

Domyślnie

Adoks wiec najwidoczniej się nie znasz Jak niby samowyzwalaczem wyzwolisz w tym konkretnym momencie ?? W sesjach studyjnych odrywasz oczy od aparatu, rozmawiasz i trzymając palec na wyzwalaczu czekasz na chwilę - jest i pyk. Apropos - wężyk oczywiście zrobiłem i kosztował mnie 25 zł (tyle kosztuje przewód do monitora z którego to wtyczka po głęboiej przeróbce i szlife ma odpowiednie rozmieszczenie gniazd). Mam teraz wężyk z dwoma końcówkami, pasuje do analoga i do cyfraka Jeden spust i dwie niezależne końcowki a całość za jakieś 30 zł łącznie. No i gdzie te ceny z Canona do polskiej rzeczywistości.
    Analog i cyfra

Coś już napisał Awatar Baldi
    Miasto
    Radom

Domyślnie

he he
    no jeśli chodzi o mnie, to po raz pierwszy jestem mile zaskoczony i wdzięczny Canonowi - do EOSa3 kupiłem kiedyś wężyk w MediaMarkcie (w sumie to chyba jakiegoś farta miałem, bo był jedyny na półce i źle opisany), za 99 zł . A teraz okazało się że do 10D też pasuje w ten sposób mam oba aparaciki obsłużone

Osobiście bardzo często korzystam z wężyka.
    Nawet mając oko w aparacie (a aparat na statywie), często wygodniej jest mi zwalniać migawkę z wężyka. A szczególnie jak wychodzę w dłuższe ogniskowe.
    Pozdro
    Moje zdjęcia www.mosionek.com
    Forum dla modelek i fotografów www.forum.promodels.pl

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baldi
    Nawet mając oko w aparacie (a aparat na statywie), często wygodniej jest mi zwalniać migawkę z wężyka. A szczególnie jak wychodzę w dłuższe ogniskowe.
    Obiema ręcami się pod tym podpisuję.

Coś już napisał Awatar qiq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na www.ebay.de pojawił się wężyk M-1 do 10d za 15Euro. Uff jest jakaś nadzieja jednak. Wężyk jest konieczny i szlus (foty makro i z długimi szkłami).
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów