a jakie oznaczenie ma fabryczny wężyk do 10D?
a jakie oznaczenie ma fabryczny wężyk do 10D?
Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
"...professionals only have a bigger trashcan."
Remote Switch RS-80N3
lub,
Time Remote Switch RC-80N3
lub,
Wireless Controller LC-4
//mj
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...96748&rd=1
Tylko jedyne 600zł
Czy warto dać tyle kasy za to?
a nie prościej i duuzo taniej skorzystać z samowyzwalacza? Jakoś nie widzę, żadnej przewagi weżyka, ale moze sie nie znam.
A jak obsluzysz tryb B samowyzwalaczem? bedzie poruszone zdjecie
dSLR + coś tam...
a robiles zdjecia nocne ? ostatnio robilem wlasnie z samowyzwalaczem i szlag tafial, jak musialem czekac 10 sek przy kazdej fotce. jak znajde chwike, to polutuje sobie wezyk spustowy ...nie ma coZamieszczone przez Adoks
![]()
jezeli bede korzystal z czasu B, czyli bede potrzebowal czasu ponad 30s, to poprostu przez samym koncem naswietlania zaslonie na chwile obiektyw reka i wtedy zwolnie migawke. Szczerze mowiac nie potrzebowalem do tej pory tego trybu i zakladam ze jedno wcisniecie spustu otwiera migawke a drugie zamyka - czyli, ze nie trzeba jej caly czas trzymac, bo wtedy moj sposob zawiedzie.Zamieszczone przez santiblue
------
pozdrawiam
[ Dodano: 05-08-2004 ]
ano robilem, i nocne i dzienne z dlugimi czasami naswietlania z ustawionym samowyzwalaczem na 2s i bylo to duzo wygodniejsze od wezyka, poniewaz nic sie plątało.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Aby uzyskac w 10D samowyzwalacz 2s musisz w CF'ach wlaczyc wstepne podnoszenie lustra.
pozdrawiam
ja twierdze inaczej, stosujac statyw i czasy ponizej 1 sek lepiej posiadac wezyk, widze teraz ruznice kiedy w kazdej chwili moge sprawdzic jeszcze raz dokladnie ostrosc bez dotykania korpusu i potem wyzwolic migawke, nawet najdelikatniejsze dokniecie moze nieraz poruszyc aparatem, dlatego uzywanie wezyka uwazam za swietny sposob...ano robilem, i nocne i dzienne z dlugimi czasami naswietlania z ustawionym samowyzwalaczem na 2s i bylo to duzo wygodniejsze od wezyka, poniewaz nic sie plątało.
Aby uzyskac w 10D samowyzwalacz 2s musisz w CF'ach wlaczyc wstepne podnoszenie lustra.
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
By miec pewnosc ze sie nie poruszy aparatu dotknieciem, czy nawet trzasnieciem lustra to najlepiej polaczyc metody: i wezyk i samowyzwalacz i podniesienie lustra.
Tylko czy da sie wlaczyc opcje samowyzwalacza po podlaczeniu wezyka?
Właśnie tak z czystej ciekawości sprawdziłem. Da się. Tylko wydaje mi się jednak, że to jest już jednak przesada. Traci się poza tym możliwość wyboru momentu. Sam niedawno robiłem w nocy zdjęcia illuminacji mostu i fajnie było móc wybrać odpowiedni moment (np. kiedy nie jechały samochody).
[ Dodano: 5 Sierpień 2004 ]
Nie jestem też do końca pewien czy te 2s to wystarczający czas by pozbyć sie wibracji po podniesieniu lustra.