Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 342

Wątek: Canon 5D - oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Nie do końca mi o to chodziło... :-)

Tak się przyjrzałem ponętnemu oku modelki z przykładowego portreciku... Widać piękne blendy po prawej, ścianę po lewej... Super.. ale fotografa to nie widać... Napisane jest, że robione 85/1.8L - z tym obiektywem za dalego by fotograf chyba nie uciekł... a może? :rolleyes:
    Co ciekawe w oku trudno dostrzec fotografa. Mam teraz na dysku trochę zdjęć małego dziecka, w źrenicy łatwo jest zauważyć matkę stojącą 3 metry dalej, krzesło, i parę innych drobiazgów, ale nie można zobaczyć mnie z aparatem. Co ciekawe, nawet flasha prawie nie widać. NIe wiem, czemu tak się dzieje, ale lepiej widoczne jest to, co jest z boku.
    Jarek

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Arrow

A ja czekam na nowy model Canon'a ze znaczaco większą rozpiętością tonalną... Dopiero wtedy będę miał istotny powód do rozmyślania o zmianie body...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skrzat
    Ciekawy jest fakt, że firmware w 5D testowanym na dpreview ma "już" wersję 3.9.1 beta. Przeważnie przedprodukcyjne modele mają firmware 1.x, a co najwyżej 2.x, a tu już prawie 4 Sporo błędów musiało być na początku, że aż tyle poprawiali
    Trzeba by znać zwyczaje panujące w Canonie jeśli chodzi o numerowanie wersji alfa, beta i produkcyjnych. Może w ogólności nie być ciągłości np. możesz mieć firmware beta 10.0.1 a wynikająca z niego wersja produkcyjna ma numer 1.0.0. Przypuszczam że właśnie tak może być.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    A ja czekam na nowy model Canon'a ze znaczaco większą rozpiętością tonalną... Dopiero wtedy będę miał istotny powód do rozmyślania o zmianie body...
    cos Ty sie tak uparl na ta rozpietosc tonalna? jak Ci brakuje to kup sobie S3Pro, gdzie to jest technologicznie rozwiazane...

chociaz szczerze mowiac, to ja w 10D nie mam z tym problemu w krajobrazie, gdzie slonce potrafi dokuczyc z pomieszczeniem kontrastu sceny. co Ty za zdjecia robisz, ze nie starcza???
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Arrow

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    co Ty za zdjecia robisz, ze nie starcza???
    No tak w kolejności to w teatrze - przede wszystkim - i w portrecie...
    Pewnych zdjęć nie da się zrobić na jednej klatce... Na przykład zobacz tu:
    http://img2.dpreview.com/gallery/can...-rit-adobe.jpg
    Jak ładnie wypalony asfalt po lewej...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL
    No tak w kolejności to w teatrze - przede wszystkim - i w portrecie...
    Pewnych zdjęć nie da się zrobić na jednej klatce... Na przykład zobacz tu:
    http://img2.dpreview.com/gallery/can...-rit-adobe.jpg
    Jak ładnie wypalony asfalt po lewej...
    ej no... od takich zdjec sa filtry polaryzacyjne :-) tylko w fotach pogladowych sie nie pcha dodatkowego szkla przed obiektyw. w zyciu bedzie sie je jak najbardziej uzywac

co do teatru to nigdy nie robilem. ale jesli dobrze rozumiem motyw jest low-keyowy i istota zdjecia jest niewyjaranie. ale przy takim temacie zupelne czernie w cieniach nie sa przestepstwem.

po prawdzie, to takiej rozpietosci, zeby zmiescic najbardziej drastyczny przypadek - panne mloda w bialutkiej kiecy i mlodego w czarnym gangu, przy kapiacym z bezchmurnego nieba ostrym sloncu, to sie pewnie nie doczekamy. cos mi sie chyba o uszy obilo o 24-bitowych przetwornikach A/D w matrycach, a to mogloby wyraznie pomoc w rozpietosci tonalnej. jednak
    poki co liczba megapikseli jest wazniejsza marketingowo niz rozpietosc tonalna. wiec szans na istotna poprawe w tej dziedzinie raczej bym sie szybko nie dopatrywal

EDIT: hołli szet, im wiecej czytam i ogladam na temat 5D tym bardziej mi sie ten aparat podoba. to jest po prostu niewiarygodne... szkoda, ze jeszcze nie na moja kieszen, bo taka matryca i taki celownik to fantastyczna sprawa
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ... hołli szet, im wiecej czytam i ogladam na temat 5D tym bardziej mi sie ten aparat podoba. to jest po prostu niewiarygodne... szkoda, ze jeszcze nie na moja kieszen, bo taka matryca i taki celownik to fantastyczna sprawa

Mam dokladnie to samo. Na poczatku nawet nie myslalem o nim, bo
    to totalnie nie moja "dzialka", ale jak widze te zdjecia, to mnie reka
    swierzbi. Taki aparat wrecz zmusilby mnie do poszerzenia (takze
    doslownie :-)) horyzontow. Phil tlumaczy sie, ze mial aparat w reku przez
    pol godziny i ze wszystko robil na automatycznych ustawieniach i ze
    zgadza sie, ze zdjecia sa za jasne. Ale jak dla mnie i tak sa rewelacyjne.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Phil tlumaczy sie, ze mial aparat w reku przez
    pol godziny i ze wszystko robil na automatycznych ustawieniach i ze
    zgadza sie, ze zdjecia sa za jasne. Ale jak dla mnie i tak sa rewelacyjne.
    Jak dla mnie tez bo ostatnio zauwazylem ze i tak ponad 50% fotek robie w trybie "M" lejac totalnie na swiatlomierz...

Licza sie wiec wlasciwie tylko niskie szumy i dynamic range. 3fps? Mnie wystarczy. Jak widac ISO 800-3200 wyglada calkiem, calkiem wiec moze za 6-8 miesiecy...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    NIe wiem, czemu tak się dzieje, ale lepiej widoczne jest to, co jest z boku.
    Z tego samego powodu dla ktorego stojac w wodzie widzisz swoje nogi i dno a nie widzisz nog kolegi stajacego kawalek dalej za to swietnie odbija sie niebo.

Pierwszy to opisywal chyba Fresnel. Generalnie chodzi o to ze w zaleznosci od kata z jakiego patrzysz albo pada swiatlo odbija sie albo przechodzi przez powierzchnie. Im bardziej prostopadlo tym mniej sie odbija.
    ...

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Najlepsze jest to ze sprzet wyszedl na jesien i to bardzo dobrze poniewaz praktycznie kącza sie sluby w plenerze a zaczynaja sie dopiero na wiosne , do tego czasu 5d powinien staniec , ale i tak postanowione ze go biore , gdyz niebede patrzyl jak byle amator w zwyklym pstryku bedzie sie chelpil matryca 9,5M , niestety postep leci doprzodu , gdybym robil tylko amatorsko poprzestal bym na tym co mam
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów