Strona 18 z 35 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 342

Wątek: Canon 5D - oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    co do postu p13ka i jego portetu z 2metrow w sloneczny dzien.. no sorry, ale w pelnym sloncu portretow sie raczej nie robi a jak robisz to szukasz miejsca zacienionego aby swiatlo bylo rozproszone
    podstawowa zasada robienia portretow.. i ogolnie zdjec - nie focimy w pelnym sloncu bo cienie i kontrasty zabijaja.. i nie ma tu nic do rzeczy doswietlanie fleshem... bo flesh wszystkiego nie zalatwi
    podobnie tak odelglosc - no moze ktos lubi ciasne kadry.. ale z 2m to sie oko fotografuje raczej
    Wiesz, wszystko zależy od tego w jakich warunkach się znajdujesz. Wybacz, ale złapanie momentu radości lub skupienia na twarzy najbliższych jest dla mnie ważniejsze niż trzymanie się sztywno pewnych regułek. I jak sobie wyobrażasz, że co, powiem dziecku: "słuchaj, zamyśl się tak jeszcze raz tylko przejdź ze mną wcześniej do cienia bo podstawowa zasad robienia portretów...".
    Sorry, ale tak się nie da. Myślę po amatorsku a łamanie pewnych reguł również może dać bardzo fajne efekty.
    Dla mnie doświetlanie lampą, nawet wbudowaną i w dzień, jest bardzo przydatne a wyniki mnie satysfakcjonują.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jak to jest z tym spotem w 1Ds bo tu napisali http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/eos1ds.html , że spot w 1Ds to 3,8% a nie 2,4%
    Na dpreview.com stoi w specyfikacji 2,4 %

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Wiesz, wszystko zależy od tego w jakich warunkach się znajdujesz. Wybacz, ale złapanie momentu radości lub skupienia na twarzy najbliższych jest dla mnie ważniejsze niż trzymanie się sztywno pewnych regułek. I jak sobie wyobrażasz, że co, powiem dziecku: "słuchaj, zamyśl się tak jeszcze raz tylko przejdź ze mną wcześniej do cienia bo podstawowa zasad robienia portretów...".
    Sorry, ale tak się nie da. Myślę po amatorsku ale łamanie reguł również może dać bardzo fajne efekty.
    Dla mnie doświetlanie lampą, nawet wbudowaną i w dzień, jest bardzo przydatne a wyniki mnie satysfakcjonują.
    Tak, tak, jako tata dwoch chlopakow w wieku przedszkolnym moge tylko potwierdzic - chcesz niepowtarzalne emocje uwiecznic, to musisz robic w warunkach zastanych i do tego bardzo szybko...

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie Artykul o 5D

Tu jest ciekawy, krotki artykul na temat 5D oraz zalet i wad FF:

Po premierze lustrzanki Canon EOS 5D

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie 5d

Ogólnie aparat OK...jednak troszkę rozczarowuje paroma niedoróbkami
    w stosunku do 20D...myslałem ze bedzie tak samo szybki a może nawet lepiej...

Dla mnie największą zaletą 5D jest skala 1:1 ( nic nie zastąpi szerkiego na studniówce ) i LCD 2.5 cala ,( na to czekałem i dla tego pogardziłem 20D)
    wkurz mnie ten LCD 1.8 jak musze ciągle powiększać ....jednak cena 5D na starcie jest przesadzona...pożyjemy zobaczymy

Pzdr.DD
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

mnie taki szczegol interesuje:
    ile jest ustawien balansu bieli definiowanych przez uzytkownika - bo (np) w 300d (wiem wiem, trabant - jak to mowi akustyk) jest az jedno - sie Canon wysilil... dla porownania: w malpce S50 (za ~1000zl, jesli sie nie myle) sa trzy takie ustawienia... ciekawe, ile tu ?

nie to, ze jak sie dowiem, ze sa 3 (lub wiecej) to lece i juz kupuje 5D , tak tylko pytam, bo nie znalazlem w specyfikacji.... (i prosze mi nie mowic, ze profesjonalisci robia w RAW i nie jeswt to zupelnie potrzebne)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    hehe... a propos to ja w lutym bede mial mala coreczke :-)
    niestety, pierwszy potomek wyszedl bez pisiorka tak ze nie bedzie zabawy kolejka (a takie mialem, cholera, nadzieje ). no i pod znakiem zapytania stoi przekazanie pochodni fotografii mlodszemu pokoleniu...

ale i tak jest fajnie. tak ze... "nie ucz ojca..."

Akustyk, corki sa the best! mam 2 sztuki to wiem

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    hehe... a propos to ja w lutym bede mial mala coreczke
    niestety, pierwszy potomek wyszedl bez pisiorka
    nie przejmuj sie, ja tez mam core fajnie jest
    duzo zdrowia Zonie i malej
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Canon EOS 5D (...) to lustrzanka cyfrowa (...), stworzona z myślą o fotografach wnętrz, ślubnych i studyjnych."
    O! Już wiadomo dlaczego nie ma wbudowanego flesza, dlaczego jest 3 fps a nie 5 fps itd.
    Teraz niech sobie odpowiedzą na pytanie Ci, którym już gdzieś tam tli się w głowie zamiana 350D czy 20D na 5D, czy nie będą odczuwali tej dedykacji w codziennym zwykłym użytkowaniu tego pełnoklatkowca.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    (wiem wiem, trabant - jak to mowi akustyk)
    to nie ja. okreslenie skads zapozyczylem :-) nie pamietam skad. ale fajne jest

jest az jedno - sie Canon wysilil... dla porownania: w malpce S50 (za ~1000zl, jesli sie nie myle) sa trzy takie ustawienia... ciekawe, ile tu ?
    w 10D masz 1,5 wlasnego ustawienia. custom i kelwiny. poltora, bo w kelwinach zdefiniujesz korekte temperatury (R-B), ale juz nie zdefiniujesz korekty zielen-magenta.

RAW-em go trzeba, RAW-em

(i prosze mi nie mowic, ze profesjonalisci robia w RAW i nie jeswt to zupelnie potrzebne)
    uhu :-) zawsze mozesz RAW+JPEG
    www albo tez flickr

Strona 18 z 35 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów