Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 342

Wątek: Canon 5D - oficjalnie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Raczej potrzebami. G... mnie obchodzi ile C na tym zarobi, bo mam podejście czysto konsumenckie. A jako konsument uważam, że sprzęt za 15kpln nie powinien mieć amatorskiego AF-a, "metrowego" fitra AA wygładzającego wszystko, czy mi się to podoba czy nie (vide sample), pseudospota - bo chyba nie chcesz powiedzieć, że 3,5% to jest spot (już w 1ds jest za dużo bo 2,4%). FF? 12mpix? oczywiście, ale to nie jest praktyczny postęp vs 20D. Jedyne co do mnie przemawia to jasny wizjer. Czyli za jasny wizjer, +4mpx i FF dopłacamy 9000kpln. Super interes!
    zgoda, ja tez nie dalbym 3500 zielonych za ten aparat, bo mi nie jest potrzebny. tak, chcialbym go miec, ale nie stac mnie. za kilka tysiecy zlotych dokupilbym szkla do 10-tki i z powodzeniem tkwil z tym co mam, bo mnie i moim klientom w zupelnosci wystarcza ta jakosc.

natomiast jesli mowimy o sukcesie rynkowym to w gre wchodza nie nasze potrzeby czy marzenia tylko twarda kalkulacja - ile da sie wyzylowac z osob spragnionych FF. jesli cena jest 3.5k to znaczy, ze zolte ludziki na tyle oszacowaly przecietnego onaniste zainteresowanego 5D. koniec kropka...

swoja droga, to przy 4500 za 20D te 11000 (po przeliczeniu kursu) za 5D jest na razie duzo. ale jak spadnie w granice 8000... juz z samego mnozenia 4500 x 1.6 ( ) wychodzi prawie te 8000. a dla takiego czlowieczka jak ja oznacza to przy okazji, ze wreszcie mozna uzywac normalnego szerokiego kata. jak 5D spadnie do tej ceny, to mozesz byc pewien, ze moja zona bedzie miala prze... od marudzenia. do landszaftow ta puszka mi sie podoba :-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Poczekajcie... Na poczatku wszystko jest drogie... Canon napewno chce troche nadrobic na zapalencach (ma racje )... Potem cena napewno spadnie... Mysle ze jest duza szansa na 2.5k$ za jakis czas.
    Mysle, ze dosyc szybko. Poza tym jakies okazje w sklepach online
    beda od poczatku (patrz dell.com ;-))

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    jesli wypuszczaja taki aparat, to znaczy ze z badan rynku wyszlo, ze jest na niego zapotrzebowanie gwarantujace dochod. i to nie maly dochod, bo Canon nie rzuca sie na ochlapy. (...) Canon uwaznie sledzi rynek swoich aktualnych i potencjalnych uzytkownikow i dostosowuje aparaty do nich. i robi to w taki sposob, zeby ich zdoic maksymalnie z forsy.
    Zgadza sie. Pamietajcie ze projektujac nowa puszke Canon nie bierze pod uwage takiego kraju jak Polska z 38mln mieszkancow tylko USA z 380mln. Porownujac zarobki USA-PL i ceny sprzetu juz widze jak po tej stronie Atlantyku ustawiaja sie przed sklepami kolejki w oczekiwaniu na "piatke".

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    http://niescior.foto.fm/ ?

.. a wracajac do tematu...
    Hihihi, rzeczywiscie. To z najlepszego aparatu na swiecie, nigdy sie z nim nie rozstaje, Kodak 7530, miesci sie w kazdej kieszonce. Ale www jest tylko dla rodzinki w PL, coby moje pociechy sobie zobaczyla, skad zes moj adres wytrzasnal?

odwiedz strone domowa"
    Aha! Juz nie ma, zapominac mi juz, to wylacznie prywatne :-)
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 23-08-2005 o 00:39

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Zgadza sie. Pamietajcie ze projektujac nowa puszke Canon nie bierze pod uwage takiego kraju jak Polska z 38mln mieszkancow tylko USA z 380mln. Porownujac zarobki USA-PL i ceny sprzetu juz widze jak po tej stronie Atlantyku ustawiaja sie przed sklepami kolejki w oczekiwaniu na "piatke".
    No nie wiem. Obserwuje wlasnie reakcje Canonierow na cene na forum niemieckim i stwierdzenie, ze psiocza, to eufemizm.

A ambitni goscie i prof. predzej wybiora 1D, bo przy tutejszych zarobkach nie robi im to juz roznicy, tym bardziej, ze Canon 1D mozna dostac tutaj juz za 3600-4000 euro (guenstiger.de)

PS. Przecietna, nieodosobniona wypowiedz Canoniera na forum niemieckim wyglada tak:

"Ich bin völlig enttäuscht von der Kamera. Mir bringt sie garnix. Die schöne Amateurklasse wird nach oben weggedrückt, oder eben gezwungen nach unten durchgerecht zu werden. Ich finds schade. FF ist der letzte Dreck. Guckt euch die Bilder an. Das ist das Optimum! Mehr geht nicht. Wollt ihr dafür nen Gebrauchtwagen ausgeben? Ich bin echt sauer, was soll dieses Verrenken nur um des FF Willens?
    Bringt doch alles keine Verbesserung."

Nie wybralem jej jakos specjalnie. Po prostu taki jest tam przewazajacy poglad.
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 23-08-2005 o 01:19

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    A ambitni goscie i prof. predzej wybiora 1D, bo przy tutejszych zarobkach nie robi im to juz roznicy, tym bardziej, ze Canon 1D mozna dostac tutaj juz za 3600-4000 euro (guenstiger.de)
    to tez mysle zalezy od potrzeb. do landszaftow i studia wolalbym osobiscie 5D, a do akcji 1D. nie ma ze pro czy ambicja. po prostu - jakie potrzeby taki sprzet...
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    to tez mysle zalezy od potrzeb. do landszaftow i studia wolalbym osobiscie 5D, a do akcji 1D. nie ma ze pro czy ambicja. po prostu - jakie potrzeby taki sprzet...
    No powiedzmy sobie szczerze, jezeli przykladowe zdjecia pokazane przez Canona to wszystko na co ten aparat stac (5D), to dzieki. Te kolory na portrecie, te drzewa na landszafcie. I to przy FF! I to za taka kase! Brrr...

Chyba, ze tajny agent Nikona im to robil

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

"Ich bin völlig enttäuscht von der Kamera. Mir bringt sie garnix. Die schöne Amateurklasse wird nach oben weggedrückt, oder eben gezwungen nach unten durchgerecht zu werden. Ich finds schade. FF ist der letzte Dreck. Guckt euch die Bilder an. Das ist das Optimum! Mehr geht nicht. Wollt ihr dafür nen Gebrauchtwagen ausgeben? Ich bin echt sauer, was soll dieses Verrenken nur um des FF Willens?
    Bringt doch alles keine Verbesserung."
    Takie gadanie totalnego frustrata. Ciekawe czego wiec ci Niemcy sie spodziewali? Ze Canon da im w prezencie praktycznie 1Ds za jakies marne 3500 euro? Bez przesady. Mysle ze mozemy spodziewac sie naprawde ciekawego aparatu.

3fps? Wystarczy (biorac pod uwage ile danych musi ten aparat przerobic i zapisac po zrobieniu zdjecia).

Nieostrosci w rogach? Oczywiscie! Przeciez to super szeroki kat (17-40) i do tego zoom.

Za drogi? W Europie byc moze tak, ale w USA ma kosztowac okolo $3300 co oznacza ze cena szybko ustabilizuje sie na poziomie $3000. I na pewno znajdzie nabywcow.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No powiedzmy sobie szczerze, jezeli przykladowe zdjecia pokazane przez Canona to wszystko na co ten aparat stac (5D), to dzieki. Te kolory na portrecie, te drzewa na landszafcie. I to przy FF! I to za taka kase! Brrr...
    mnie sie kolory akurat podobaja i nie bardzo rozumiem w czym rzecz.

natomiast co do landszaftu... nie probujesz mnie przekonac, ze Tokina 12-24 po wpieciu do D2X da lepszy obraz??? bo moze od poczatku ustalmy jedna rzecz - 17-40 to w 5D ultra-szeroki kat. nie szeroki. to nie jest szklo, z ktorego w tym korpusie bedzie sie korzystac nagminnie. ekwiwalent w cropie uzyskuje sie zakladajac jakies circa 12-24mm. i tu tez jest du... zbita, bo takie obiektywy DX czy EF-S tez nie grzesza jakoscia. bardzo delikatnie mowiac

wiekszego sensu zakladania 17-40mm w pelnej klatce ja osobiscie nie widze. 24mm to dostatecznie szeroki kat do codziennych zastosowan, a jak ktos bardzo potrzebuje to 20mm w krajobrazie daje "cud, miod i orzeszki". dobrych szkiel o zakresie od 24mm czy nawet od 20mm jest troche do wyboru na rynku. a 17mm?? nie widze potrzeby.

pomysl chwile. czego oczekujesz od obiektywu ultraszerokakatnego? jakosci porownywalnej ze stalka klasy 85/1.8??? przeciez to jest konstrukcyjnie niemozliwe. wiec chyba nie sadzisz, ze to zdjecie mialo za zadanie ilustrowac jak high-endowy jest 5D. to jest zdjecie pogladowe, majace pokazac jak wyglada jakosc przy wykorzystaniu popularnego szkla o znanych mozliwosciach.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

PS. Przecietna, nieodosobniona wypowiedz Canoniera na forum niemieckim wyglada tak: [...]
    That's funny, przecietna wypowiedz na amerykanskim forum:

"5D is the perfect camera for me. I actually never thought canon would release one this soon.
    I do a lot of stitched landscape photography and I rather use longer focal lenses on a FF camera
    than a shorter lens on a cropped frame.

THANKS CANON!"

Co kraj, to obyczaj ;-)

Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów