Ooo to ja się podłączę do grona pytających ;DJakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz postaram się odpowiedzieć, kiedyś dużo czasu spędziłem w ciemni
Zastanawiam się nad powiększalnikiem: Krokus czy Meopta [opemus]?
Ooo to ja się podłączę do grona pytających ;DJakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz postaram się odpowiedzieć, kiedyś dużo czasu spędziłem w ciemni
Zastanawiam się nad powiększalnikiem: Krokus czy Meopta [opemus]?
O ile powiększalnik Krokus jeszcze jakoś ujdzie (zwłaszcza za pieniądze za jakie można go teraz dostać) to optyka PZO (Mikar'y, itp.) do Krokusów jest bardzo marnej jakości. Najlepiej wtedy zainwestować w jakieś konkretne szkło.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Stało się, kupiony opemus ;D
Na dobry początek zawsze coś.
Z tego co pamiętam to za jakieś 400zł można już jakiegoś Nikkora lub Rodenstocka znaleźć. A to już nie byle co![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
nawet czasem można taniej niż 400zł. tak czy siak, to już marki warte uwagi.
Jasne szkiełka Rodenstocka - do wyboru do koloru, już od jakichś 100 pln![]()
http://photography.shop.ebay.com/Dar...=p3286.c0.m282
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Wiecie, robię ciemnię pod amatora. Bardziej jako hobby, więc wiadomo, na jakości też mi zależy.
Zaczerpnęłam porady u kolegi, który na opemusie z obiektywem meopty pracował. Jak na początek może być, bo:
a) nie za drogi
b) nie będzie dużej straty jakby mi się odwidziało po pierwszych nieudanych próbach wywoływania ;D
Później poszuka się szkiel z wyższej półki.
A ja właśnie powyciągałem pozostałości ciemni i mam troche na zbyciu, jak by co pisz na prv.