Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 173

Wątek: Łysy strikes back

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Na odbitce A4 przesunięcie o 5 pix to zaledwie 0,45mm. Na Twoim zdjęciu, oglądanym na ekranie efekt może być nie większy niż 0,25mm (jedna plamka). Zatem nie rzuca się to w oczy, ale powiększa wrażenie nieostrości. Choć zdjęcie jest super.
    Najlepszy sposób na uniknięcie drgań statywu to dobranie jego nośności tak, żeby była w dolonym zakresie rekomendowanej. Ja stosuję do zestawu o wadze 2,5kg głowicę 329RC4 (nośność 9kg) i statyw 475B (nośność 12kg). Aparat z obiektywem mocowany jest w środku ciężkości układu. To nie ma tendencji do drgań. Jest diabelnie stabilne. Marzy mi się głowica 405 (z przekładniami zębatymi), ale ta cena!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie, no aż tak nie zwariowałem, żeby tylko do fotek księżyca lepszy statyw kupować ;-)

Ale ciagle nie rozumiem: wyliczyłeś przesunięcie 5pix dla zdjęcia 8MP robionego cropem 1.6. A ta fotka to jest crop 1:1 (wycięta ze środka klatki) - czyli piksel na niej to dokładnie piksel w aparacie (zapomnijmy chwilowo o odbitce). Czyli ciągle mi coś nie gra - bo 5pix rozmycia byłoby na 100% widać.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Tak przy cropie 1:1 powinno być widać ten efekt lepiej. Natomiast nie zmienia to faktu, że Księżyc ucieka z kadru z określoną prędkością. Jak testowałem statyw (poprzedni bardzo wiotki) to wychodziły mi zdjęcia o bardzo różnej ostrości. Być może wynikało to z nałożenia się ruchu względnego Księżyca z którąś ze skłądowych drgań zestawu statyw-aparat.

A miałeś IS włączony?
    Ostatnio edytowane przez kocis ; 08-12-2005 o 15:39

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy dwa razy dłuższej ogniskowej niż muflona (1135mm z cropem czyli 1816mm) najkrótszy czas jaki u mnie dawał nieporuszone obrazy to była 1/100s (np. moja fota kilka stron wcześniej) więc pewnie przy 2x krótszej ogniskowej ale bez downsize'u (crop 1:1) będzie to podobny czas.

Żeby fota przy takiej ogniskowej była ostra trzeba też uwzglednić turbulencje atmosfery. Najlepsze astro foty wychodzą jesienią i zimą jeśli się wcześniej schłodzi optykę do temperatury otoczenia - szkoda tylko, ze aku szybko się rozładowują .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Nie, no aż tak nie zwariowałem, żeby tylko do fotek księżyca lepszy statyw kupować ;-)

Ale ciagle nie rozumiem: wyliczyłeś przesunięcie 5pix dla zdjęcia 8MP robionego cropem 1.6. A ta fotka to jest crop 1:1 (wycięta ze środka klatki) - czyli piksel na niej to dokładnie piksel w aparacie (zapomnijmy chwilowo o odbitce). Czyli ciągle mi coś nie gra - bo 5pix rozmycia byłoby na 100% widać.
    A gdyby tak spróbować panoramować księżyc ? (-:

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A gdyby tak spróbować panoramować księżyc ? (-:
    Hie hie, my ze szwagrem po pijanemu nie takie rzeczy... ;-) :grin:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Ale mnie się podoba - mam do tego prawo czy nie ??
    Cóż z tego, że Twoje wygląda na ostre, ładnie zbalansowana biel, jeśli NIC na nim nie widać ??? Białe kółko z jakimiś plamami. gdybyś pokazał je komuś kto nie widział księżyca (choć trudno o to ), to pewnie zapytałby się co to jest
    A ciebie co ugryzlo? Przeciez nic nie napisalem o swoim zdjeciu ani do niego nie porownywalem, tylko ze muflona jest poruszone. Kazdy ma prawo do swojego zdania, tak?
    A ripostowanie poprzez najezdzanie na cudze zdjecia jest ponizej pewnego poziomu.

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Hie hie, my ze szwagrem po pijanemu nie takie rzeczy... ;-) :grin:
    He he he jasne,ze sie da-byleby był szwagier no i wiadomo co

Panoramowanie-czas 1 minuta

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł
    Panoramowanie-czas 1 minuta
    Tak, opisz jeszcze "rękę", która to panoramowanie robiła

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak, opisz jeszcze "rękę", która to panoramowanie robiła

To nie reka. Raczej statyw paralaktyczny. Ja tego nigdy nie robiłem ale znajomy pasjonuje się fotografią astronomiczną. Robi to przyczepiając analoga do statywu z teleskopem i śrubkami "podąża" za ruchem nieboskłonu. Bierze teleskopem na cel jakąs gwiazdę i "trzyma" ją w krzyżu celownika. Wyszły mu piękne zdjęcia np. galaktyki M42 z czasem naswiatlania rzędu 10 minut.

Janusz

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów