Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 173

Wątek: Łysy strikes back

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    akurat to nie ma dla mnie znaczenia - ciagle chodzilo mi o ten obrot o okolo 40 stopni, co bardzo sie rzucalo w oczy (porownujac wszystkie zamieszczone zdjecia). sprawa jest juz wyjasniona (kolega Didak okazal sie w tej kwestii bardzo kompetentny)
    Sprostowanie moje odnosilo sie do wypowiedzi Diodaka a nie twojej i wyraznie to zaznaczylem .
    I owszem - znaczenia niby nie ma, ale lubie byc precyzyjny i jak ktos mi mowi ze robilem fotke w dzien po pelni a tak naprawde to bylo w dzien pelni, to czuje potrzebe naprostowania tego, by wszystko bylo zgodnie z prawda.

A odnosnie wyjasniania to juz wczesniej w tym watku pisalem ze godzina ma znaczenie, tylko jakos nie mogles w to uwierzyc... Dopiero podobne (choc przyznam - dokladniejsze ... bo z rysunkiem obrazujacym ) wyjasnienia od innych osob cie przekonaly na szczescie 8) .

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A odnosnie wyjasniania to juz wczesniej w tym watku pisalem ze godzina ma znaczenie, tylko jakos nie mogles w to uwierzyc... Dopiero podobne (choc przyznam - dokladniejsze ... bo z rysunkiem obrazujacym ) wyjasnienia od innych osob cie przekonaly na szczescie 8) .
    nie moglem w to uwierzyc, bo wiem wiecej od Ciebie w pewnych kwestiach i sie zastanawiam nad tym, co widze.

i przepraszam, to nazywasz swoim wyjasnieniem? (bo niby jak mialem uwierzyc, jak nie podales wyjasnienia)
    Czy to az takie wazne? Jesli tak to podpytaj na forum o astrofotografii... dla mnie niezbyt wazne wiec sie nie przejmuje - wyszedl jaki wyszedl
    swoja droga - gonzo44 nie tlumaczy tego, co widac na Twoim i reszcie zdjec - jego rysunek , choc poprawny, nie oddaje roznicy w obrocie (o prawie 40 stopni, jak to zauwazyl Dominique)
    Ostatnio edytowane przez gawryl ; 24-08-2005 o 22:18
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Diodak, moze pochwalilbys sie jak zrobiles ten teleskop. Czy jest to standardowy newton? Kiedys sam chcialem sobie wyszlifowac lustro, ale do tego to trzeba troche samozaparcia miec :-)
    Lustro szlifowałem sobie dobre kilka miesięcy, płyty szklane fi=200mm i proszki szlifierskie zakupiłem w firmie Astrokrak, która sprzedaje sprzęt optyczny. Po wyszlifowaniu planowanej ogniskowej pozostało jeszcze zmierzenie i korekta krzywizny, naprarowanie warstwy aluminium i umieszczenie lustra w rurze kanalizacyjnej . Tego oczywiście sam nie robilem ze względu na brak cierpliwości i zlecilem dokonczenie teleskopu po znajomości szefowi Astrokraka. Zabawa przy szlifowaniu przednia, ale teraz chyba wolalbym dac pare zlotych wiecej i kupic gotowe od reki :razz: .

Sprostowanie:
    Ja robilem w dzien (tzn noc) pelni. 20.08.2005 o 2 RANO = noc z 19 na 20 sierpnia = noc pelni.
    to już było de facto 8 godzin po pełni czyli 1/3 dobry a to juz jest dużo... ale to już nawet nie o to chodzi, bo gawryl napisał mi w PW, że chodzi mu o obrót samego księżyca a nie różnice w "wypełnieniu" tarczy. Kolega zastanawiał się nad bądz co bądz "dziwnym" dla przeciętnego oglądacza nieba zjawiskiem "przekręcenia" się tarczy Księżyca :razz: . Dla pozostałych którzy chcą sobie uzmysłowić o co chodzi rysunek poniżej.

i ten ... trzeba się wyluzować .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 25-08-2005 o 03:59
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    nie moglem w to uwierzyc, bo wiem wiecej od Ciebie w pewnych kwestiach
    No i wielka wiedza sie wykazales w kwestii ksiezyca - bardzo niecelnymi domyslami.

i przepraszam, to nazywasz swoim wyjasnieniem?
    No dobra - to nie bylo wyjasnienie a sugestia ktora mogla kogos wiedzacego wiecej ode mnie naprowadzic na wlasciwe wyjasnienie (i to zrobila, ale nie Ciebie).
    I mimo ze twierdzisz ze wiesz wiecej ode mnie to jednak spudlowales ze swoimi wyjasnieniami bo zamiast skorzystac z mojej sugestii od razu ja negowales.
    To daje ci kolejna wskazowke - bys ostrozniej korzystal ze swojej :wiekszej niz inni wiedzy" i tym samym ostrozniej zastanawial sie nad tym co widzisz a nie od razu negowal czyjes sugestie.
    Ale oczywiscie "ty Vitez za malo wiesz i za mlody jestes bys dawal mi jakiekolwiek wskazowki co do ostroznosci" - wiec trwaj sobie dalej w swoim zadufaniu "wiekszej niz inni" wiedzy - powodzenia 8) , bo wiecej pokory wobec "wiedzy" to juz za pozno by Tobie zyczyc.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

No i wielka wiedza sie wykazales itd.
    Znowu sie zaczyna! Chlopaki, sprzeglo, sprzeglo i na luzik :-)
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 25-08-2005 o 20:16

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Jeszcze się taki nie narodził
    no i miales racje.
    niestety
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Moze nie powinienem się tu pchać ze swoim ksiezycem, ale co tam, raz Osie śmierć) Oprócz tego ze jest aberracja, to co jeszcze dobrego czy złego można powiedzieć? Oczywiscie troche w PS go przyciałem
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hej, a ja się przecież jeszcze w tym wątku nie pochwaliłem efektami zakupu TC ;-)

20D, 100-400@400 + TC1.4x, f/11, ISO 100

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    Moze nie powinienem się tu pchać ze swoim ksiezycem, ale co tam, raz Osie śmierć) Oprócz tego ze jest aberracja, to co jeszcze dobrego czy złego można powiedzieć? Oczywiscie troche w PS go przyciałem
    Trzeba pokazywać.. o to tutaj chodzi . Ja mam uwagi co do naświetlenia... lepszy byłby trochę ciemniejszy, widać wtedy więcej szczegółów. A jak aberracja wychodzi to najlepiej w szopie ją usunąć - np. replace color i czerwony zamienić na kolor tła. Zresztą bezpieczniej byłoby pojechać całkiem w biel i czerń - Księżyc genealnie nie jest kolorowy . Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi za złe, że ingerowałem w Twoją fotkę, ale ja bym ją jeszcze poprawił, żeby wyglądała np. tak:

EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hej, a ja się przecież jeszcze w tym wątku nie pochwaliłem efektami zakupu TC ;-)

20D, 100-400@400 + TC1.4x, f/11, ISO 100
    Aaachh tylko ta cena szkła i TC...może kiedyś

Fotki Diodaka i Twoja są debest spośród prezentowanych w tym wątku :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów