A myślisz, że dlaczego wziąłem "rękę" w cudzysłów? ;-) Ale fakt, że to są piękne zabawki - mam w pracy maniaka takich rzeczy (konstruuje zdalnie sterowany teleskop z CCD)Zamieszczone przez Janusz Body
A myślisz, że dlaczego wziąłem "rękę" w cudzysłów? ;-) Ale fakt, że to są piękne zabawki - mam w pracy maniaka takich rzeczy (konstruuje zdalnie sterowany teleskop z CCD)Zamieszczone przez Janusz Body
"Mój" maniak dorobił "przejściówkę" - teleskop - kamera wielkoformatowa. Używa, takiej masy filtrów, że moja "waliza" z kilkudziesięcioma to mały pikuś. Ale zdjęcia wychodzą mu extra. Co ciekawe nawet światła miasta niewiele przeszkadzają.Zamieszczone przez muflon
Janusz.
He he no przecież wiesz...ze szwagrem po to się nie takie rzeczy z "ręki" robiZamieszczone przez muflon
A poważnie to nie mialem pojęcia,że są takie rzeczy jak statyw paralaktyczny
Macie może jakies linki do fotografi astronomicznej?
Sąsiad się ostatnio chwalił,że kupił jakiś przyzwoity teleskopi wspominał coś o zdjęciach.Może by trza spróbować...
![]()
Bardzo dobre fotoZamieszczone przez Paweł
. Ciekawi mnie jeszcze czym pstryknięty ten Księżyc, że czas wyszedł aż 1 minuta?
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Przykładowo:
ISO 50
przysłona 64
czas 1min
Jeśli robił dużym formatem to może i miał ISO25
Nie no z tą minutą to był oczywiście żartZamieszczone przez Diodak
Czas przy tamtej fotce był rzędu 1/125 do 1/200.![]()
Proszę bardzoZamieszczone przez Paweł
:
http://canon-board.info/showthread.p...=astronomiczne
Odświeżę nieco wątek.
Księżyc wczoraj ładnie świecił, natchniony tą dyskusją, mimo mrozu (-10 C)musiałem spróbować.
Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro.
ISO 100, czas 1/80, f/11.
Załącznik 834
Pozdrawiam
PrzemoC
Całkiem nieźle sobie ta Sigma radzi. Przemoc to jest crop 1:1? Ja fociłem tydzień temu. Też był mróz (-10°C) i super przejrzystość powietrza. Udało mi się zrobić dwie foty zanim 300D padł
z czego jedną wybrałem. Sprzęt był słabo wychłodzony, dlatego tym razem troche mniejsza rozdziałka.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Tak, 1:1.Zamieszczone przez Diodak
Ja zrobiłem z 20 fotek, przy różnych ustawieniach przysłon i czasów, a dobrze wyszło tylko jedno - pierwsze. Inne albo ruszone (statyw mam za słaby), albo mydło przy większych przesłonach.
O Twoich fotkach "łysego" czytałem chyba wcześniej na CB, efekt osiągany tym teleskopem jest imponujący.
Ja ciagle czekałem na warunki by wypróbować Sigmę i jestem kolejny raz mile zaskoczony tym szkłem, myslę, że można z niej jeszcze trochę wyciągnąć eliminując słabsze elementy systemu (np. fotograf ;-) lub statyw).
Pozdrawiam
PrzemoC