Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Do kogo kierowane są EP-1 i GH-1 - pytanie w kontekście ceny

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Nie jest tak źle Panowie i Panie. Post wyżej pan.kolega powrócił do czasów i cen lat dziewięćdziesiątych. Tak było... a te pikusiowe Nikony 28Ti i 35 Ti były mocarnie drogie..
    Za rok lub dwa myślę niejeden bedzie miał nowego Pena w kieszeni (pod warunkiem że z obrazka nie wyjdzie duża kupa ;-) ) bo wygląd wygladem a obrazowanie to już zupełnie inna bajka.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeżeli Pen jest niby dla kobiet, to nie rozumiem skąd to zainteresowanie i żal ze strony sfrustrowanych panów (?) że za drogo.
    jak widać niekoniecznie dla Pań Ma kupę zalet, choć też sporo wad. Najlepsze, że nie widziałem jeszcze wiarygodnego testu, który wspomniałby słowem choć o pracy AF.

Domyślnie

O ile cena Olka mieści się jakoś w targecie (bogate pańcie i gadżeciarze) to ten Panas to jest IMHO jakaś poracha. No ale Bóg z nimi - niech sobie wołają nawet i 10 kafli za ten plastik, nie moje małpy, nie mój cyrk.
    Natomiast Leica z matrycą 5DMkII... mmmm... już się ślinię!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta

Jeżeli Pen jest niby dla , to nie rozumiem skąd to zainteresowanie i żal ze strony sfrustrowanych panów (?) że za drogo.

Bo jak się już skompletowało 20 kg sprzętu w cenie 1000 zł/kg a znajomi dalej twierdzą, że fotki zupełnie jak z ich kompaktu to człowiek zaczyna kombinować czy nie lepiej robić zdjęcia pen;em a w podpisie dumnie wymieniać listę panzerfaustów. zdrowiej dla kręgoslupa i reputacja nie ucierpi..

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Natomiast Leica z matrycą 5DMkII... mmmm... już się ślinię!
    Ślinisz się na to mydło co powstanie na brzegu kadru? Przecież w M8 przy cropie 1,3 nie mogą sobie dać z tym rady, pomimo fikuśnych soczewek na matrycy. Niestety obiektywy M nie bardzo są przydatne dla matrycy FF.

Bardziej wydaje się prawdopodobne, że kolejna Leica będzie z matrycą m4/3.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W nowym Foto Video w kioskach jest sporo o Olku i Panasie. Test E-P1 i GH1, a także co nieco o obiektywach.
    W skrócie:
    - E-P1 ma trochę wad, ale też sporo zalet, i na pewno ma w sobie TO COŚ, a z AF nie jest tak źle jak głosiły pierwsze plotki
    - GH1 to więcej zmian w stosunku do G1 niż można by się spodziewać - AF jest jeszcze szybszy, matryca jest nowsza i oprócz tego, że umożliwia robienie zdjęć 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1 daje też mniejsze szumy niż G1 i spora poprawa dynamiki (jest lepiej niż z większej nieco powierzchniowo matrycy Canona 500D), a do filmów nie ma obecnie nic lepszego na aparatowo-lustrzankowym rynku
    - obiektyw Panasonic 14-140mm (ekw. 28-280mm) f/4-5.6 jest świetny - ostry, brak winetowania, super szybki i super cichy (jest lepiej niż w drogich canonowych L-kach)
    Główne narzekanie na ceny. GH1 jest bardzo drogi, E-P1 w obecnej cenie też trudno z czystym sercem polecić. Co innego gdy cena zleci. Jak dziennikarz napisał, za 2,5kPLN potargowałby się, za 2kPLN dziennikarz kupiłby od ręki, za 1,5kPLN kupiłby 3 egzemplarze (dla rodziny).

Cena prędzej czy później zleci. Test GH1 bardzo pozytywnie nastraja do potencjalnego panasowego odpowiednika E-P1.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    W nowym Foto Video w kioskach jest sporo
    Reklam?

Cichsze od eLki
    DR lepsza niż 500D
    ...
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Reklam?

Cichsze od eLki
    DR lepsza niż 500D
    ...
    Czy to jest fizycznie niewykonalne? Czy 500D to aż takiego cudo, że niemożliwe by Panas zrobił lepszą matrycę niż siedzi w 500D? CZy L-ki z USM są już tak szybki i ciche że bardziej sie nie da, bo uniemożliwiają to zasady mechaniki?

E-P1 wg DVF IQ zdjęć wypada nieco gorzej od lustrzanek, choć o niebo lepiej od kompaktów. Za to GH1 z nowszą matrycą wypada lepiej od 500D.
    A 14-140mm z założenie jest dedykowany do filmów i miał być tak cichy, by nie nagrywały tego mikrofony.

Nie wiem, nie miałem w rękach ani GH1 ani 14-140 (a E-P1 przez przypadek miałem okazję spróbować jakiś kwadrans). Ale wg tego co napisali w DVF GH1 wypadnie chyba lepiej od 500D (choć na pewno nie cenowo). Czy piszą prawdę w DVF czy nie, pewnie to szybko zweryfikują. Chyba by się tak nie zachwycali 14-140 gdyby w tym czegoś nie było. Pożyjemy, zobaczymy... Nie twierdze że mają rację, ale napisali że 14-140 jest szybszy i cichszy od drogich L-ek. Myślę, że jest to wykonalne (nawet jeśli 14-140 taki nie jest).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czy to jest fizycznie niewykonalne? Czy 500D to aż takiego cudo, że niemożliwe by Panas zrobił lepszą matrycę niż siedzi w 500D? CZy L-ki z USM są już tak szybki i ciche że bardziej sie nie da, bo uniemożliwiają to zasady mechaniki?
    Oczywiście że technicznie jest. Problem tylko w tym, że powołujesz się na pismo które ma dla wielu osób (w tym dla mnie) zerową wiarygodność.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

[...] Za to GH1 z nowszą matrycą wypada lepiej od 500D.

[...] Ale wg tego co napisali w DVF GH1 wypadnie chyba lepiej od 500D (choć na pewno nie cenowo). Czy piszą prawdę w DVF czy nie, pewnie to szybko zweryfikują.

Obecnie jest wysoce nieprawdopodobne zeby Panasonic zrobil lepsza matryce niz Canon. Dotad nie zrobil.
    Niestety testowanie nie jest takie latwe bo trzeba sprawdzic odszumianie, szczegoly....

Raczej uwierzylbym swoim wlasnym testom albo tym tutaj:

http://www.focus-numerique.com/test-...onique-12.html

Sa tam sample i werdykt: ..."mimo postepu uskutecznionego przez Panasonica, GH1 pozostaje dosyc daleko od obu lustrzanek APS-C, ktore zdecydowanie lepiej czuja sie na ISO 3200 i wspinaja sie do ISO 6400 czy nawet 12800."

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów