Jak to baca mowil: "prorok jaki cy cu?"
Przewod na stopke z jack'iem z funsports jest najtanszym rozwiazaniem jakie do tej pory widzialem (a sporo widzialem). Taniej mozna juz chyba tylko samemu cos wymajstrowac. Choc liczac czas niekoniecznie moze wyjsc taniej...
"Canon Off-Camera Shoe Adapter OA-2" wybij sobie z glowy do tego zastosowania. To jest stara stopka do ttl'a i systemu wielolampowego przewodowego. Do cyfr generalnie sie to nie nadaje, a do reszty bardzo slabo. Nie dosc ze przeplacisz to jeszcze bedziesz musial kombinowac jak do niej podpiac jakis normalny przewod (bo gniazdo oczywiscie ma dziwne).
Ale co ja znalazlemHa! Moja ulubiona kostka
http://www.pstryk.pl/opis.php/4589
O wlasnie... To jest to co polecam kupic... Czemu? Uniwersalna. Pozwala wyprowadzic synchro z puszki, ale tez doprowadzic synchro do lampy.
W zestawie jest przewodzik PC-PC, ktory po przepolowieniu (lub pozbawieniu jednej wtyczki) i wyposazeniu w gniazdo jack (duzy jack, chinch czy cokolwiek w/g upodobania/zastosowania) pozwala dopiac sie do lampy postawionej obok aparatu czy na statywie. Do tego wspomniany przewod z funsports, statyw z parasolka i mamy juz mini studioMozna tez na przyklad zastosowac wyzwalacz radiowy (ja do swojego wlutowalem polowke przewodu bo nie mialem gniazda na jack'a).
Załącznik 455
Swoja droga na 580'tke (i niektore lampy) ciezko wchodzi ta kostka, ale jest tam na gorze taka "zbedna" blaszka, po wyjeciu ktorej pasuje duzo lepiej
Mozna poszukac taniej podobnych kostek (choc jest to jednak problem w Polsce). Moze uda sie znalezc cos tanszego do podpiecia sie do lampy, ale niekoniecznie tak uniwersalnego i wygodnego.