Związane jest to prawdopodobnie z nagrzewaniem kwarcu, często może się pojawiać przy szybkich zmianach temperatur. Chyba większość 40D.
Związane jest to prawdopodobnie z nagrzewaniem kwarcu, często może się pojawiać przy szybkich zmianach temperatur. Chyba większość 40D.
Canon FF i słoików kilka
A ja nie mam ( na razie ) i też mi to nie przeszkadza![]()
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
było już o tym w wątku o 580exII Są różne teorie ale ze względu na to, że ta plamka jest u wszystkich w tym samym miejscu to może pewnie jest miejsce lania gdzie jest największe naprężenie i może tam tak załamywać/odbijać światło/naciskać na ekranik
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Jest to związane z naprężeniem polimeru z którego zrobione jest "szkiełko" i jest to szczególnie widoczne dzięki spolaryzowaniu światła przez wyświetlacz LCD...
Objaw widoczny w każdej 40d którą miałem w łapkach... więc chyba ten typ tak ma... zawsze można zgłosić do producenta wadę fabryczną, niech zrobią akcję serwisową ROTFL
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
A czy ten gorny LCD tez sie z czasem rysuje w wyniku normalnego uzytkowania?
Mam na mysli powstajace mmikroryski na szybce tego wyswietlacza widoczne pod swiatlo....
"it's not a bug, it's a feature" ;]
No tak, ale mnie interesuje tylko, czy z czasem pojawiaja sie mikroryski?
Ma ktos 30D/40D dluzej niz rok? Pojawily sie mikroryski po tym czasie?
Mysle o ryskach tego typu, ktore powstaja np. na plastikowych szybkach zegarkow Casio.
Mikrorysek nie mam, mam parę makrorysek![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
proszę Cie... Trzymasz w gablotce i wyjmujesz tylko raz w tygodniu na odkurzanko z końskiego włosia?
P.S. nie kupuj żadnego szkła Canona z osłoną przeciwsłoneczną ani nie dokupuj żadnych do swoich szkieł bo pewnie zawału dostaniesz jak spostrzeżesz jakąś ryskę i gwarantuję Ci, że byłoby to po pierwszym użyciu :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk