Co sądzicie o tym szkle, starsza wersja bez IS (ostatnio jest wystawiony na Allegro). Do fotografii przyrody, ptaki i nie tylko. Czy obecna wersja z IS ma dużą przewagę. Pozdrawiam
Co sądzicie o tym szkle, starsza wersja bez IS (ostatnio jest wystawiony na Allegro). Do fotografii przyrody, ptaki i nie tylko. Czy obecna wersja z IS ma dużą przewagę. Pozdrawiam
Przede wszystkim trzeba brać pod uwagę, że w razie jakiejś awarii może być problem z naprawą starych szkieł. Nie wiem jak jest konkretnie z tym modelem ale z niektórymi starszymi eLkami problem ten występuje (brak części) co przy cenie takiego obiektywu jest kwestią nie bez znaczenia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Optycznie pewnie nie ma dużej przewagi ale jest problem bo nie ma już części zamiennych do nich no i jak się zepsuje to też nie można używać w trybie MF czyli :-( a kasa utopiona.
poza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
to juz chyba zalezy od wykorzystania, do 400mm wlacznie do sportu IS sie raczej nie przyda
do przyrody, jesli focimy z monopoda, to juz IS moze byc przydatny aby nie podbijac ISO,
ale jak mamy porzadny statyw z naprawde porzadna glowica to i przy 600mm IS nie bedzie az tak konieczny
na allegro widze
600mm 4.0 16500 zł
600mm 4.0 IS 24000 zł
taki sprzet to warto przetestowac osobiscie przed zakupem
nigdy nie korzystam z ispoza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
ale co do tego szkla to trzeba sie zastanowic bo jak juz przedmowcy pisali serwis tego szkla moze byc niemozliwy
a gdzie sa takie miejsca ??Tam gdzie nie można użyć statywu IS bywa przy tej (i nie tylko) ogniskowej niezastąpiony.
jesli masz czasy 1/20 to is przy 600mm na co sie zda ??
zależy jakim trybem IS się dysponuje jeśli włączy się właściwy to znacznie poprawia także w robieniu sportowych ujęć wystarczy spróbować a efekt murowany. 600mm z IS chodzi świetnie. W firmie mają takie szkło i na 1d i mojej 5d chodzi zarąbiście robiłem zdjęcia motocykli jadących pojedyńczo po przekątnej kadru i róznice były niesamowite. Tylko ta kasa "nieziemska" -przynajmniej dla mnie..... hi hi...
Pozdrawiam Panów
C5DmkII+16-35L+70-200L(is)+S580EXII+NB100
A mnie śmieszy, że taki temat jest w podforum "Dla początkujących" - no tak szkło na nowicjusza i pełnego amatora ;]
Żeby nie było całkowicie off topa to tylko powtórzę za wszystkimi, z resztą to co było już na tym forum kilkukrotnie odnośnie starych supertele - w tym i tego szkła. Największy problem to brak części zamiennych! Jak padnie to albo szukasz kogoś kto Ci naprawi dorabiając samemu jakąś część(ale oczywiście takich ludzi zbytnio nie ma :-P) albo kupujesz sobie drugie jako zapas części :-P albo możesz sobie je przerobić na wazon czy coś innego co wymyślisz :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk