Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Obiektyw do Canon 400D.

Mieszany widok

Awatar misiekwp
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Obiektyw do Canon 400D.

Witam!
    Niedawno kupiłem Canona 400D z kitowym obiektywem lecz nie jestem z niego zadowolony.
    Chciałbym dokupić sobie jakiś lepszy. Moim celem jest fotografia turystyczna. Wiecie: budowle, zabytki...wszystko co można znaleźć w mieście (przyda się także jakiś zoom). A jeżeli znacie jakiś obiektyw który łączy sobie możliwość dobrego fotografowania "po mieście" i dodatkowo sprawdza się także w trzaskaniu krajobrazów to chętnie posłucham Waszych rad. Zaznaczę, że moje fundusze nie przekraczają 1000 zł. Początkowo zastanawiałem się nad Sigma 18-200mm. Co o tym sądzicie?
    Liczę na Waszą pomoc.
    Michał.

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

zacznijmy od tego, co przeszkadza ci w tym obiektywie? sprawa druga, to to ze taki spacerzoom bedzie jeszcze gorszy optycznie i ciemniejszy od canonowskiego kita
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli problemem jest zbyt wąski zakres zooma to w tym limicie cenowym jako "obiektyw do wszystkiego" rozsądną alternatywą jest Canon 17-85 IS (kit do 40D i 50D), choć ten obiektyw też ma swoje wady (np. znaczne aberracje przy szerokim kącie). Nowy jest do kupienia chyba za ~1100zł a więc jak pozbędziesz się starego to Ci wystarczy. I na pewno jest lepszy od tego co masz.

Jeśli przeszkadza Ci tylko zbyt słaba jakość obrazu a zakres zoom jest wystarczający to może wymień na Canona 18-55 IS (czyli kit od np. 450D) - tani, niby tylko dodany IS (stabilizacja obrazu) przy tym samym zakresie zoom ale optycznie jest lepszy od "zwykłego" 18-55 - porównywalny pod tym względem z Canon 17-85 IS.

Ew. za ta kwotę możesz dokupić jakiś drugi obiektyw do tego co masz (choć za 1000zł to wielkiego wyboru nie ma - chyba że z drugiej ręki) ale musisz napisać co Ci konkretnie nie pasuje w 18-55.

Jeżeli koniecznie chcesz super-zooma to oprócz Sigmy 18-200 do wyboru jest Canon 18-200 choć nie jest to (podobnie jak 18-55 czy 17-85) wybitne osiągnięcie w dziedzinie optyki Canona i nie mieści się w limicie 1000zł (nowy podchodzi chyba aż pod 2000zł). Jednak co do jakości obrazu to jednak wg. mnie znacznie przewyższa Sigmę, której ja poważnie nie brał bym pod uwagę.

Limit 1000 zł (nawet dodając to co mógłbyś dostać za stary obiektyw) niestety nie pozwala na jakiś zasadniczy skok jakościowy.
    Ostatnio edytowane przez klosz007 ; 30-06-2009 o 23:55

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Awatar misiekwp
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Tak poczytałem trochę o różnych obiektywach i ludzie chwalą sobie funkcjonalność Tamrona 18-200 , co Wy o tym sądzicie ?=)

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Funkcjonalność OK tylko że ja osobiście nie brał bym Tamrona ze względu na ciągłe skargi na serwis tej marki w Polsce (choćby i na tym forum). Popsuje Ci się po gwarancji - w zasadzie możesz kupić drugi obiektyw. Popsuje się na gwarancji - droga przez mękę i nie zawsze zakończona sukcesem.

Najlepszy serwis ma Sigma - obiektyw można kupić nawet z 5 letnią gwarancją, nie ma problemów z serwisem gwarancyjnym (oczywiście o ile jest z oficjalnej dystrybucji) i pogwarancyjnym. Tyle, że akurat 18-200 Sigmy to nie jest coś co bym polecał. W środku zakresu ogniskowych ma tragiczny spadek rozdzielczości. O Tamronie 18-200 nie umiem nic powiedzieć od tej strony.

Poczytaj testy super-zoomów na www.dpreview.com. Testowali 18-200 Sigmy i Canona - akurat oba obiektywy dostały takie sobie oceny. Tamrona 18-200 akurat nie - zamiast tego testowali Tamrona 18-270 który został lepiej oceniony (ale to jest ponad 2000zl).

Dla mnie numerem jeden z tej półki byłby Canon 18-200 (pomimo swoich wad, w tym ceny) a w drugiej kolejności Sigma i Tamron.

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nadal nie napisałeś co jest nie tak z kitem ?
    Może dokup do niego jakiś zoomik ? Np Tamron 70-300 lub sigma 70-300 lub troszkę drożej canon 55-250.
    Jeśli w grę wchodzą szkiełka z drugiej ręki to zmieścił byś się w zakupie kita IS + canon 55-250 IS a swojego możesz sprzedać.

Domyślnie

Teraz dostaniesz w FotoBasi Canona 17-85 za mniej niż 1000zł sam go zamówiłem w piątek powinien dojść,mimo swoich wad(tragiczny pierwszy koniec) wydaje się być idealnym szkłem do twoich zastosowań,do tego cena znacznie niższa niż u konkurencji,stabilizacja,i na pewno znacznie mniejsze problemy z dobraniem i kalibracja szkła pod body niż u producentów innych szkieł.
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Coś już napisał Awatar duss
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

witaj kolego...ja rok temu stalem przed takim samym problemem........

kupilem canon'a 70-300 bez fajerwerkow.....18-50 bylo zamalo.... 70-300 bylo za duzo....ale wtedy mlody bylem..... - po 2 dniach na 70-300 zalatwilem sigme 18-200 i mi sie podobalo...wtedy nie rozumialem rozniccy w swietle jakosc i obrazu itd.... i bylem szczesliwym posiadaczem spacerzoooma ;D

teraz jestem " dziadkiem" i dalej lubie wertels oryginal.... (opps) sorki zagalopowalem sie.... teraz wiem czego oczekuje od sprzetu i mma 18-50 f2.8 i 120-400 OS i tez jestem zadowolony

wiec moja rada taka.... kup se 18-200
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
    Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

hmmm...
    jeśli kit nie pasuje (nie wiem zakres czy jakość) to za 1000 zeta fajerwerków nie będzie.
    bo jeśli obojętnie sigma czy tamron to na pewno będzie lepsza jakość optyczna, może zakres, lecz niestety z autofokusem bywa różnie.
    jeśli canon to niestety trzeba szykować większą kasę
    ja zaczynałem 400d kit bez is, potem tamron 17-50 (optycznie super szkło ale AF u mnie nieakceptowalny), potem canon 17-85 (pewny AF ale gorszy optycznie), zaczeło mi brakować zakresu więc zamiast dokupić do C17-85 np: c55-250 zdecydowałem się na C18-200.

i ten obiektyw tobie polecam ze względu na:
    uniwersalność;
    akceptowalną jakość optyczną (spokojnie starczy tak do ~7 MPX);
    pewny AF;

potem do spełnienia marzeń o "żyletce na 15MPX" polecam C50 1.8

moja rada: dozbieraj trochę kasy i pociągnij system canona.

EDIT:
    już nie wspominam że każda zmiana szkła na nowe zostawiając stare w rozliczeniu to przynajmniej u mnie tak 300 zeta w plecy, lecz cóż nauka kosztuje...
    Ostatnio edytowane przez tnt ; 01-07-2009 o 23:36
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Awatar misiekwp
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady ale już nie są mi potrzebne.
    Nie uwierzycie ale tata powiedział mi, ze da mi kasę na Canona 500D i w dodatku na Sigme 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM. Ale jestem ucieszony! Kocham mojego tatę =)

A tak a propos to co sądzicie o tym zestawie ?=)
    Ostatnio edytowane przez misiekwp ; 01-07-2009 o 23:56 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów