Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: PowerShot SX100 IS nieostre zdjecia nocne z tlem

Hedkandi
    Guest

Domyślnie PowerShot SX100 IS nieostre zdjecia nocne z tlem

Przede wszystkim witam Wszyskich serdecznie.
    Jakis juz czas posiadam aparat PowerShot SX100 IS jest ze mnie kompletny amator i aparaciku uzywam sporadycznie na roznych wyjazdach i za kazdym razem nurtuje mnie ten sam problem, mianowicie robiac zdjecia w trybie "portrety i nocne tlo" jak bym sie nie starał i jak bym stabilnie aparatu nie ustawil zregolu zdj i tak wyjdzie nieostre.
    Wiec jedyny sposob to zdjecia w trybie auto ale wtedy niewidac tla swiatel itd
    Moje pytanie brzmi, czy da sie tym aparacikiem zrobic zdjecia nocne z tlem , aby nie były rozmazane . Moze manualnie cos da sie ustawic, prosze o rady i ewentualnie jakis maly tutorial jak to zrobic

Dziekuje z gory za pomoc i pieknie pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Pokaż przykład bo nie bardzo rozumiem czy chodzi ci o portret nocny, czy o jakiś krajobraz.
    Do zdjęć nocnych kup sobie statyw.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hedkandi Zobacz posta
    ... mianowicie robiac zdjecia w trybie "portrety i nocne tlo" jak bym sie nie starał i jak bym stabilnie aparatu nie ustawil zregolu zdj i tak wyjdzie nieostre.
    ...
    W tym trybie pierwszy plan jest oświetlony lampą błyskową, tło natomiast światłem zastanym. W związku z tym ustawiane są długie czasu. A żeby uzyskać nieporuszone zdjęcie(tła) przy długich czasach, to trzeba mieć albo mechaniczną rękę albo statyw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hedkandi Zobacz posta
    ... za kazdym razem nurtuje mnie ten sam problem, mianowicie robiac zdjecia w trybie "portrety i nocne tlo" jak bym sie nie starał i jak bym stabilnie aparatu nie ustawil zregolu zdj i tak wyjdzie nieostre.
    rozumiem, że stawiasz aparat na stabilnym podłożu?

przy robieniu zdjęcia używaj wyzwalacza ustawionego na 2s. I koniecznie wyłącz stabilizację obrazu, może powodować, że zdjęcia będą wyglądały na poruszone.

Uprawnienia umieszczania postów