Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Sigma 17-70 warto?

Początki nałogu

Domyślnie Sigma 17-70 warto?

Witam mam C450D i jak na razie 50/1.8, kita 18-55IS oraz C 28-105 II usm. Co do C28-105 trochę brakuje mi jednak szerokiego kąta, a jeśli chodzi o zakres między 70 a 105 to aż tak dużej różnicy nie ma jaką oczekiwałem, no i jest trochę mydlany.
    I teraz pytanie, bo znalazłem nową sigmę 17-70 za 930 zł w jednym z marketów - czy warto ją brać? Przede wszystkim interesuje mnie optyka w porównaniu z 28-105, nie zależy na szybkim AF i stabilizacji, zwłaszcza, że lepsze światło może zastąpić stabilizację, która jest w 18-55IS. Bardziej chodzi mi o ostrość sigmy w porównaniu i posiadanymi canonami.
    Oczywiście wiem, że muszę sprawdzić ten obiektyw z moim 450D.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam tą Sigmę, głównie używa jej żona, ja czasem jako lżejszy zamiennik 17-55.
    Zalety:
    - mała
    - jasna na szerokim
    - ostra praktycznie od pełnej dziury (zwłaszcza na 70mm)

Wady:
    - AF jest wolniejszy (i głośniejszy) niż canonowski USM, choć nie jest tragicznie
    - dość ciemna na długim końcu
    - AF potrafi pudłować

Co do aberracji, winietowań i dystorsji się nie wypowiadam, bo nie zauważam takich rzeczy

Jeżeli możesz to podepnij obiektyw do swojego aparatu, strzel parę zdjęć i obejrzyj na jakimś komputerze - Sigma jak to Sigma, ma duży rozrzut jakościowy. Choć ja swojego egzemplarza nie wybierałem
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu

Domyślnie

mate00sh, dzięki
    co do ciemości na długim końcu w C 28-105 też jest 4,5 na końcu, na 70 mm może 4.0, nie sprawdzałem
    bardziej chodzi mi o porównanie ostrości S 17-70 i C28-105
    aha i ta cena 930 zł za nową sigmę kusi , na ceneo i skąpcu 1272 zł najtaniej

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Bezpośrednio nie porównywałem, bo nie miałem tych obiektywów równocześnie. Mi brakowało w tej Sigmie stabilizacji i dlatego kupiłem 17-55 ale uważam ją cały czas za bardzo dobry obiektyw i nie zamierzam się jej pozbywać dopóki będę miał jakikolwiek cropowy aparat.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

był kit bez ISa ale z USMem, był 28-105 II usm... A teraz jest: Sigma 17-70.
    Czemu ? minimalnie jaśniej... minimalnie ostrzej, AF mimo że bez USMa / HSMa sprawnie działa, No.. a najważniejsze że szeroko i te 70 jest w zapasie. Najchętniej bym sobie zmienił na tamiego z 2,8 stałym, i do tego uniwerslanego 24-105L
    Generalnie - Sigma 17-70 bardzo udany zakup, jestem zadowolony i są lepsze, są jaśniejsze, bardziej uniwersalne i bardziej profesjonalne. ale ten jest naprawdę "w pożo"!
    Jeśli do domu, do rodziny, do amatorki, to świetna ta sigma!
    C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.

Początki nałogu

Domyślnie

snil, a jak porównasz sigmę 17-70 do canona 28-105 jeśłi chodzi o ostrość? bardzo daje się we znaki brak zakresu od 70 do 105 w sigmie? Bo mi się zdaje, że bardziej odczuwalny jest brak 17-28 w canonie
    pzdr

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Mam tą Sigmę około roku i złego słowa nie powiem. Powyżej 70 nic mi nie brakuje , jeśli już to z drugiej strony. Przydałoby się szerzej , ale to nie realne bez dodatkowego zakupu więc na razie cieszy mnie to co mam. Zakres 17-70 i tak jest spory. Cena 930 z ceneo chyba nie realna.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Cena 930 z ceneo chyba nie realna.
    Za tyle ma w markecie. O ceneo pisał, że drożej.

Ja patrząc po moich zdjęciach mogę z całą pewnością powiedzieć, że bardziej brakowałoby mi zakresu poniżej 28mm niż powyżej 70mm (zawsze można przyciąć zdjęcie strzelone na 70mm).

Początki nałogu

Domyślnie

no właśnie cena z marketu 930, z ceneo prawie 1300 najtaniej więc okazja niezła
    dzięki za podpowiedź co do ogniskowych
    pzdr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam, ja mam sigme 17-70 2.8-4.5 dg macro (o ile o tym mówisz) i jestem zadowolony nie mam z nim problemów bardzo fajny szeroki kąt i jasny, polecam Ci go.
    Mam go z c40d
    pozdro
    Paweu
    www.zooot.wordpress.com
    cyfra, analog, 2 szkła i światełko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów