Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problemy z wydrukami

Domyślnie Problemy z wydrukami

Wydrukowalam zdjecia w labie. Kolory wyszly potwornie zdechle. Zauwazylam, ze przede wszystkim w czerwieniach. Zaczelam czytac i pytac o kalibracje monitora no i niestety najprawdopodobniej w moim przypadku kupno kalibratora nie zalatwi sprawy. Najpierw powinnam kupic monitor (teraz mam HP w1907v). No i teraz mam problem:
    1. czy kupno nowego monitora zalatwi sprawe? jesli tak, to jakie monitory wchodza w gre?
    2. jesli kalibrator wystarczy to jaki bedzie dobry dla mojego monitora?
    3. w okolicy nie mam zadnych labow, wszystkie dzialaja on-line. o co dokladnie powinnam pytac szukajac odpowiedniego labu? mieszkam w niemczech, wiec najpierw chce sie dowiedziec o konkretne nazwy, zeby moc sobie to przetlumaczyc - stad takie dziwne pytanie. ktos mi podpowiedzial ze oni w wiekszosci drukuja w cmyk a moje zdjecia sa w rgb - czy to tu lezy problem rozjechania kolorow?
    bede wdzieczna za wszelka pomoc.

Domyślnie

Może na początek weź od labu zdjęcie testowe + plik z takim samym zdjęciem. Potem spróbuj osiągnąć efekt maksymalnie zbliżony do zdjęcia ustawiając parametry monitora.

Jeżeli chodzi o cmyk i rgb to są to dwie różne metody uzyskiwania koloru w urządzeniach do tego służących. Jedna jest addytywna (RGB) druga wprost przeciwnie. Wykorzystując PS czy Gimpa spokojnie możesz operować obiema przestrzeniami (tylko poczytaj jak).

http://www.kolory.w.qo.pl/
    Ostatnio edytowane przez Kronos ; 29-06-2009 o 16:54

Domyślnie

zapomnialam napisac, ze mam wydruk testowy z labu. probowalam osiagnac ten sam efekt, ale w zupelnosci mi to nie wychodzi.
    o rgb i cmyk chodzilo mi o to, ze moze powinnam znalezc lab korzystajacy z rgb (bo wiekszosc zdjec mam juz tak przygotowanych) lub ewentualnie przerobic zdjecia w cmyk'u. tylko nie wiem czy oby napewno tu lezy problem.
    dzieki.

pobawilam sie wlasnie ps'em i cmykiem i wiem juz, ze to nie tu lezy problem.
    zeskanowalam wydrukowane zdjecie.
    wyglada to mniej wiecej tak:
    http://u1.ipernity.com/11/54/84/5255484.d8baa4a2.jpg
    po lewej zeskanowane zdjecie, po prawej to co mam na kompie.
    Ostatnio edytowane przez aniah13 ; 29-06-2009 o 17:14

Domyślnie

nikt wiecej?

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Problemów może być więcej.
    1. Pierwszy raz się spotykam z tym by odbitki foto były robione w CMYK'u a nie w RGB.
    2. Może wina leży po stronie profilu kolorów. Laboratorium do którego ja oddaję pliki nie dość, że udostępnia własny program do wysyłania zdjęć on-line w którym do zdjęć dodawany jest profil kolorów (jeśli chcemy) to jeszcze dodatkowo udostępniają taki profil właśnie do podpięcia w PS i innych programach. Sporo to może zmienić.
    3. Zdjęcie testowe z labu nie powinno stanowić jakiegoś wielkiego problemu. Jeśli masz PS'a to możesz przywrócić monitor do ustawień fabrycznych i uruchomić program Adobe Gamma. Odbitka testowa przy monitorze a na monitorze wyświetlone w PS zdjęcie z pliku testowego. Program poprowadzi cię przez ustawienia tak by obraz na monitorze był jak najbardziej zbliżony do tego co masz na odbitce.
    4. Jeśli rzeczywiście Lab pracuje w przestrzeni CMYK to proponuję po zmianie zdjęć na ten profil dodać ok 20-25% nasycenia do zdjęć. Nawet jeśli będą Ci się wydawać ciut "zepsute" lub po dodaniu tego nasycenia nie będziesz widzieć efektu to po zrobieniu odbitki powinno być ok.
    Wiem, że nic nie wiem :/

Domyślnie

z tym cmykiem to nie mam pewnosci, ktos mi podsunal taka teorie.
    dzieki wielkie.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

jakoś nie jestem zaskoczony że foto-lab działa na CMYK-u.

Miałem podobny problem o którym piszesz... sprawa sie rozwiązała troche po kupnie monitora ... ale... po pierwsze należało by wziąść jedno foto i wypróbować 4-5 różnych ustawień nasycenia i kontrastu w PS/GIMPie i tak zamówić w foto lab... napewno zamawiająć foto w fotolabach trzeba podbijać ustawienia...choć to również zalezy dod fotolabu, są io takie co z automatu podbijają te ustwienie djać ustawienia "zywych kolorów" a wówczas jak pewnie sie domyślasz będzie kasznka :-)

pomyśl może o drukarce foto w domu nie do druku niewiadomo ilu zdjęc ale choćby do posiadania możliwości zrobienia podglądu sprawdzenia kolorów. Drukarki działają w większości na CMYK-u, ale zrobienie wydruków pozwoli ci zobaczyć czy to problem ekranu...a jaka drukarka? np Canon i4600 (około 85 EUR) Epson R285 (60-70 EUR) plus dedykowane papiery...tak papier jest baaardzo ważny... to 50% sukcesu wydruku.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uprawnienia umieszczania postów