Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Fotografowanie lodów gałkowych - jak?

  1. #1
    Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Dołączył
    Aug 2006
    Miasto
    Częstochowa
    Wiek
    40
    Posty
    54

    Domyślnie Fotografowanie lodów gałkowych - jak?

    Witajcie, dostałem zlecenie na sfotografowanie lodów w gałkach.
    Problem jednak tkwi w samych gałkach. Otóż z czego takową zrobić? Same lody raczej się nie nadają, po pierwsze prawie niemożliwe jest zrobienie kształtnej kulki, po drugie topnieją i to bardzo szybko. Dziś będę starał się robić lody z ziemniaków, tylko nie wiem jak mam je odpowiednio ubarwić do koloru bakaliowego.

    Może ktoś zna jakieś metody na uzyskanie nielodowej lodowej gałki? Dziękuję za pomoc.
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

  2. #2
    Uzależniony Awatar bakulik
    Dołączył
    Nov 2005
    Miasto
    Rumia
    Wiek
    43
    Posty
    767

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez M_Kuron Zobacz posta
    Może ktoś zna jakieś metody na uzyskanie nielodowej lodowej gałki? Dziękuję za pomoc.
    Puree ziemniaczane + barwniki, może nawet farbki wodne.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

  3. #3
    Bywalec Awatar Majchalak
    Dołączył
    Mar 2009
    Miasto
    Chorzów
    Wiek
    39
    Posty
    106

    Domyślnie

    Oglądałem kiedyś jakiś program w TV (chyba Galileo), w którym pokazywali jak robi się zdjęcia lodów. Używali do tego jakiejś pianki, coś jakby silikon, a potem podgrzewali w piekarniku Na koniec malowali sprayem o ile dobrze pamiętam.

  4. #4
    Początki nałogu Awatar mrek
    Dołączył
    Aug 2004
    Miasto
    Miasto
    Posty
    331

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez M_Kuron Zobacz posta
    Witajcie, dostałem zlecenie na sfotografowanie lodów w gałkach.
    Problem jednak tkwi w samych gałkach. Otóż z czego takową zrobić? Same lody raczej się nie nadają, po pierwsze prawie niemożliwe jest zrobienie kształtnej kulki, po drugie topnieją i to bardzo szybko.
    Wolniej stopnieją gdy wcześniej puchar czy talerz na którym będą komponowane schłodzisz w dobrej zamrażarce -30 stopni, oraz gdy będziesz używał światła błyskowego. Ale to oczywiście partyzantka lodowa czy raczej fotograficzna.
    Zaleta? Możesz je potem zjadać w całości (-;
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

  5. #5
    Bronekc1
    Guest

    Domyślnie

    Są specjaliści którzy zajmują się produkcją atrap żywności dla placówek handlowych, ich produkty wyglądają naprawdę przekonywująco. Niestety te produkty są drogie i ciężko dostępne. Myślę że łatwiej i taniej by było gdybyś przetopił kilka paczek lodów
    Jedyne co mogę doradzić to pokombinuj z miejscem gdzie mógłbyś wykonać takie zdjęcia, na przykład poszukaj jakiejś chłodni, duże sklepy, lokale, zakłady przetwórstwa żywności. Pyzatym zrób kilka kulek wielkości tych zamierzonych włóż do naczynka w którym planujesz fotografować oryginały i na tym spasuj sobie światło kadry następnie zrób piękny deser i zanim stopnieje będziesz już go konsumował oglądając jego zdjęcia.

  6. #6
    Początki nałogu Awatar Szczur88
    Dołączył
    Mar 2008
    Miasto
    Warsaw
    Wiek
    37
    Posty
    384

    Domyślnie

    Ustawiasz wszystko, zamiast lodów dajesz np piłeczki golfowe, i jak złapiesz odpowiednią kompozycję, oświetlenie etc, dajesz lody, cykasz fotkę/dwie, nie zdążą się stopić.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

  7. #7
    Coś już napisał
    Dołączył
    Apr 2008
    Miasto
    Poznań
    Posty
    86

    Domyślnie

    Polecam książkę "Food Styling for Photographers A Guide to Creating Your Own"
    Tam znajdziesz dużo wskazówek dotyczących fotografowania żywności, a między innymi fotografowanie lodów kulkowych
    Pisz do mnie na priva... coś poradzimy

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Dołączył
    Jan 2008
    Miasto
    mazowiecka wioska
    Posty
    2 708

    Domyślnie

    Zawsze można poczekać do zimy:-D ale jeśli się śpieszysz to może zadzwoń i spytaj o to: http://www.milso.pl/pl/art/8538/Lody-zestaw-5x300ml
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

  9. #9
    Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Dołączył
    Aug 2006
    Miasto
    Częstochowa
    Wiek
    40
    Posty
    54

    Domyślnie

    Dziękuję za wskazówki. HUBERTUS, świetna książka. Dziękuję.
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

  10. #10

    Domyślnie

    Z domowych sposobów na lody proponuję gęsty i biały (możliwość dowolnego barwienia) ser mielony - całkowicie odporny na temperaturę . Można go sobie godzinami ustawiać i się nim bawić. Efekty:
    http://www.shutterstock.com/pic-3025...ice-cream.html

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •