Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    kompa mam ...takiego sobie , ze zdjeciami 13-15 Mb sobie radzi , ale czy w rawa-ch ? do tej pory jpgi głównie
    a gdyby 500 to myslałem o foceniu na 8Mpix ( na poprzedniej stronie o tym piszę ) nie wiem czy to dobry pomysł - do spr .
    No co Ty - nie po to kupujesz lustrzankę, żeby nią skalować zdjęcia.

RAW i dołączany z aparatem DPP - bardzo dobry program.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MariuszJ . To napisz coś o tym AF ( z 1000d ) bo to główny argument za 500.
    W 1000d działał, nie czułem specjalnej różnicy względem 20d, może poza nieco gorszym servo. W 500d też działał, ale już 550d mi nie działał. W 5d zaczął działać poprawnie, jak cały dzień pilnowałem kalibracji na Żytniej.

Może jeszcze odszumianie - w 500 jest kilka poziomów ale nie wiem czy to użyteczna funkcja czy bajer . Aparat na pewno będzie kupowany z kitem 18-55 ( bo lekki ) , wolałbym 17-85 albo 18-135 ale to kloce ,a jakością też nie powalają .
    No trochę jest mniej szumny ten 500d, trzeba przyznać. Ale też nie jest to miażdżąca różnica.

Jak podłączysz do 500d słabe szkła, nie będziesz miał dużo więcej niż z 1000d.

18-55 kup koniecznie z IS. Rozejrzyj się za dual kitem z 55-250 - bardzo dobry tele za grosze.

Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    To jeszcze zastanów się, czy masz odpowiednio mocnego kompa. Bo jeśli chcesz robić w RAW-ach, to trzeba dość porządny sprzęt. Z tego, co ja mam: RAW-y z 400D - 10MP, to ok. 10MB, z 50D - 15MP, ok. 20 MB. Sądzę, że tego rodzaju różnice będą też pomiędzy 1000D i 500D. Ja to w obróbce bardzo mocno odczuwam, że nie wspomnę o podwójnej prędkości zapełniania sie twardzieli....
    Nie przesadzajmy.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 18-01-2011 o 20:32 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

o kłopotach z 550 czytałem - skreśliłem od razu
    kity z is (bo takie sa z 500 )
    AF... ciekawe jak 500 działa z Sigmą 17-70 . To ponoć ok szkło , ale czytałem ,że C i S nie zawsze się lubią .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

o kłopotach z 550 czytałem - skreśliłem od razu
    kity z is (bo takie sa z 500 )
    AF... ciekawe jak 500 działa z Sigmą 17-70 . To ponoć ok szkło , ale czytałem ,że C i S nie zawsze się lubią .
    Jak śpiewał już Wodecki - zacznij od kita.
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów