Bry ..
To Ja mam takie szybkie pytanko
( tylko proszę na Mnie nie krzyczeć że się dołączyłem do tematu).
Z racji tego że dyskusja dotyczy 1000D i 500D to chciałbym się spytać ...
Ktoś sprawdzał czy 500D działa z kartami SDHC o pojemności 16 GB ? .
Szukałem na Google i powiem szczerze że dużo to nie znalazłem, prawie nic.
Coś tam pisali że jednemu działa , drugiemu nie .
W serwisie Canona odpowiedź była w stylu wujka dobra rada - "uprzejmie informujemy,
iż firma Canon testowała karty pamięci SDHC do 4GB. W zależności od firmy
produkującej karty pamięci, nie wszystkie powyżej 4GB są kompatybilne do EOS 500D"
Serwis C.S.I. Foto na Żytniej - odpowiedź dokładnie taka sama.
Nie mam żadnego zaufanego sklepu gdzie mógłbym iść i testować sobie pamięć przez zakupem a
kupowanie karty za ponad stówę w ciemno jakoś mi się nie widzi.
Z góry dzięki za odpowiedź.
pozdr.
Używam 500d z kartami SDHC 8GB firm SanDisk i Kingston. Niestety 16GB akurat nie było w sklepie. Oczywiście żadnych problemów. Nie sądzę by z 16GB miały się pojawić jakieś kłopoty. Pod warunkiem, że nie kupisz jakiejś bezsensownej tandety na allegro (tam np. karty 32 GB są już od dłuższego czasu w sprzedaży oraz masa innych podróbek za grosze).
Pamiętaj, że jeśli chcesz korzystać z video w 500d, karta powinna być przynajmniej class 6.
Pamiętaj też o czytniku. Oba moje czytniki (Lexar i Pentagram), mimo, że są nadal w sprzedaży, nie obsługują kart SDHC. Używam z konieczności na razie czytnika wbudowanego w Asusa Eee PC.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-07-2009 o 13:10
Kwestia odczytu SD/SDHC jest tylko i wylacznie kwestia softu, a nie hardware'u. Jednak nie z wszystkimi czytnikami upgrade'y moga dzialac.
Dla XPeka W przypadku Windows XP możemy ewentualnie skorzystać ze stworzonej przez Microsoft, mającej zaledwie 524 kilobajty, aktualizacji sterownika, którą pobierzemy z Microsoft Knowledge Base znajdującej się pod adresem support.microsoft.com/kb/934428. - ródło CHIP.
Z wszystkim tak jest, tak samo bylo z czytaniem SDHC w palmtopach, kwestia sterownika.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|