Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Mike83
    Guest

Domyślnie Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Za jakiś czas mam w końcu zamiar przesiąść się z mojego A610 na pierwszą lustrzankę.

Po dość długich namysłach i przeczytaniu miliona postów na różnych forach zdecydowałem iż chciałbym właśnie z tym systemem zacząć przygodę z bardziej profesjonalną fotografią.

Zastanawiam się jednak jaka puszka byłaby lepsza dla amatora (choć dzięki manualnemu trybowi w A610 po ponad 3 latach robienia zdjęć całkowitym amatorem nie jestem ) - 1000D czy może 500D?

Do tej pory w ręku miałem jedynie 1000D, który niestety nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. W porównaniu z np. Pentaxem k200D wydawał się plastikowy i jakby pusty w środku.
    Z 500D nie miałem do czynienia, jednak nie sprawdzałem wcześniejszego modelu. Z tego co czytałem jest lepiej.

Co sądzicie o tych dwóch modelach?
    Który będzie lepszy na początek dla amatora z pewnym dorobkiem?

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

500D jest nowszy i droższy. Jak $ starczy na szklarnie i puche to kup.
    1000D było raczej porównywane do 450D.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

patrząc z perspektywy czasu to wybrałbym puszkę która mniej kosztuje. im tańsza tym mniej się straci przy odsprzedaży lub gdyby ceny puszek spadły - czy to przez kurs waluty, czy przez techniczne jej zestarzenie się. dopiero po nauczeniu się jej i potestowaniu czy mi ona leży i jakie obiektywy - ogniskowe - mi pasują najbardziej, zastanowiłbym się nad czymś lepszym - zaawansowanym. 500D jest rozwinięciem całej serii xxxD więc napewno lepszy, a "podobno" 1000D ma sporo z 350D więc ze starszego modelu.
    canon

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Domyślnie

też przechodziłem z A620 na lustrzankę. Po 2 latach przestał mi kompakt wystarczać. No i mam teraz 1000D i jestem z niego całkowicie zadowolony. A kwestia czemu 1000D a nie 450D - wyklarowała się na poziomie finansowych. Po prostu kupiłem go w cenie połowy 450D, wszelkie promocje i cashbacki się akurat nałożyły. Według nie dla początkującego fotografa różnice między tymi aparatami nie są bardzo istotne.
    Co do jego "plastikowego" wyglądu, mi nie przeszkadza, nie zużywa się, nie trzeszczy a zdarza mu się dzielnie podtrzymywać 70-200 4L. W mojego punktu widzenia teraz, wybrałbym 500D tylko w przypadku gdybym oprócz fotografowania chciał się bawić w filmy.
    Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kupowanie 500d za te kosmiczne ceny to raczej kiepski biznes. Za tą kwotę masz nowe 40d, lub 450d i więcej kasy na szklarnie.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 28-06-2009 o 22:49

Mike83
    Guest

Domyślnie

Ceny 500D (okolice 3300zł) faktycznie są kosmiczne jak na ten moment. Aparat jednak chciałbym kupić jesienią, więc liczę na jakiś spadek ceny do tego momentu.
    Co do 450D to do tego czasu pewnie zostanie wycofany ze sprzedaży, więc pozostanie mi wybór tylko pomiędzy tymi dwoma z tytułu tematu.

Na filmach specjalnie mi nie zależy. Z doświadczenia z A610 wiem że czasami przydaje się ta funkcja. Przez ponad 3 lata zabawy z tym aparatem udało mi się może nakręcić z 20 filmików, których raczej nie mam ochoty oglądać, więc opcja ta jest dla mnie zbędna.
    Z drugiej strony A610 dalej zostaje ze mną więc takie rzeczy jak filmiki czy obrotowy LCD nie są mi bardzo potrzebne.

Coś już napisał

Domyślnie

Przy tym kryzysie, to wątpię by spadły drastycznie ceny. Ale można spróbować z czekaniem. Myślę, że 1000D spokojnie Ci wystarczy. Lepiej pieniądze zainwestować w dobre szkła, przynajmniej moim zdaniem. Chyba, że masz więcej pieniędzy na wydanie, to oczywiście możesz się pokusić o 500D Jednak ja bym brała ten 1000D, nie jest zły, a zawsze więcej pieniędzy Ci zostanie na inne akcesoria.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wiem, że nie pasuje to do alternatywy między 500 a 1000, ale ja bym polecił używane z serii xx
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Domyślnie

hmm co do filmów w przypadku A610, a 500D jest pewnie kolosalna różnica, ale nie rozmawiamy tu o filmowaniu ale fotografii ;-) Według mnie 500D zdecydowanie za drogi, a 450D cenowo znacznie droższy od 1000D a walory użytkowe podobne. Tak jak radzą kup 1000D a reszte kasy wydaj na jakiś tele
    Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Miasto
    Warszawa, Powiśle

Domyślnie

Używam od ponad pół roku 1000d i chociaż obudowa rzeczywiście nie jest najwspanialsza np zbiera się na niej dużo kurzu, ale cała reszta jest generalnie w porządku. Także bierz 1000d a resztę przeznacz na jakieś szkło.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów