Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Coś już napisał

Domyślnie

ehm jesli moge cos dodac to dla osoby ktora przeskakuje z kompakta 1000D bedzie naprewdo ok, ja z nim zadnych problemow nie mialem samo body jest samo w sobie bardzo dobre lekki, maly, AF dobry, troche kuleje przy ciemnej sceneri, hmm niski ISO no to minus ale czego wymagac za te pieniadze osobiscie wolal bym kupic tansze body z lepszym szklem niz 500D lub 550D i kit
    napewno wieksza roznice zauwazysz przy kupnie lepszego szkla niz lepszego body
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    hehe a tak na marginesie naprawde kochamm to forum za wspaniale rady :
    "1000d czy 500d" odpowiedz kup 40d
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    To jeszcze zastanów się, czy masz odpowiednio mocnego kompa. Bo jeśli chcesz robić w RAW-ach, to trzeba dość porządny sprzęt. ... Ja to w obróbce bardzo mocno odczuwam,
    eee ciezko mi wyobrazic sobie komputer ktory w dzisiejszych czasach ma problem z obrobka RAWa - jak twoj komputer radzi sobie z dalsza ewentualna obrobka zdjec ?? moze masz cos nie tak z kompem albo za duzo rownolegle dzialajacych aplikacji ??
    jakiej aplikacji uzywasz do wywolywania RAWow ?? oczywiscie jesli mozna zapytac

Bardzo proszę o stosowanie się do regulaminu forum (patrz pkt. 6.).
    Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-01-2011 o 00:07

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciboq, używam DPP. Z sesji wybieram do obróbki kilkadziesiąt RAWów, każdy po ok. 20 MB. Ustawiam wszystko w DPP i robię batch process na JPG o jakosci 10 - czyli też wychodzą po ok. 20MB każdy. I mam czas na obiad...

Mój komp ma już parę lat, ale nie jest chyba jeszcze wybitnie wolny. Ciekawy jestem, ile u Ciebie zajmuje konwersja, powiedzmy 50 RAWów na jpgi o najwyższej jakości. A jeśli nie robisz 50D, to jakie rozmiary maja Twoje pliki wsadowe i wyjściowe. Pozdrawiam,
    Grzegorz

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Powiem tak, idz do sklepu pomacaj 1000D i 500D. Wlacz, zrob pare testowych fotek i ocen sam. 500D jest zdecydowanie lepszym aparatem jednak to Ty musisz zdecydowac czy to co jest lepsze w 500D bedzie mialo znaczenie przy robieniu zdjec przez Ciebie.
    Ja dlugo sie zastanawialem i po obmacaniu 1000D, 450D, 500D, 550D i 40D wzialem 500D gdyz najbardziej pasowal... 50D byl wtedy zbyt drogi
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za wszystkie rady .
    Własnie tak zrobię

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    Ciboq, używam DPP. Z sesji wybieram do obróbki kilkadziesiąt RAWów, każdy po ok. 20 MB. Ustawiam wszystko w DPP i robię batch process na JPG o jakosci 10 - czyli też wychodzą po ok. 20MB każdy. I mam czas na obiad...

Mój komp ma już parę lat, ale nie jest chyba jeszcze wybitnie wolny. Ciekawy jestem, ile u Ciebie zajmuje konwersja, powiedzmy 50 RAWów na jpgi o najwyższej jakości. A jeśli nie robisz 50D, to jakie rozmiary maja Twoje pliki wsadowe i wyjściowe. Pozdrawiam,
    sory za of topa jak będę miał wolne to sprawdzę ile trwa to u mnie na kompie, i podam konkretne dane, ale przyznam ze nie robiłem nigdy aż tak masowej obróbki, max trzy RAWy na raz, nie wiem może po prostu wole bezpośrednio podejść do każdego pliku po kolei.
    A wracając do tematu to nadal nie sadze żeby był to jakiś problem przy wyborze aparatu ... przecież jeśli ma wolnego kompa będzie je obrabiał pojedynczo.

tak na marginesie to obrabianie 50 RAWow naraz hmm jakie to ma zastosowanie ?? weselne ??

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta
    tak na marginesie to obrabianie 50 RAWow naraz hmm jakie to ma zastosowanie ?? weselne ??
    Chodzi o jednoczesną konwersję do jpeg materiału, dla którego przygotowałeś korekty.

Czy będzie trwało to 5 minut czy 50 - co za różnica... musisz przecież i tak jeść i załatwiać inne potrzeby, podczas których komputer może Ci się trochę potrudzić. Kwestia organizacji.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta
    Na przykład takie, że moja jednodniowa wycieczka z rodzinką
    wzdłuż Causeway Coast to w efekcie ponad 500 fotek,
    Klify Moherowe - 450 fotek,
    Guinnes Storehouse - ok.200...
    I tak mógłbym wymieniać ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Na przykład takie, że moja jednodniowa wycieczka z rodzinką
    wzdłuż Causeway Coast to w efekcie ponad 500 fotek,
    Klify Moherowe - 450 fotek,
    Guinnes Storehouse - ok.200...
    I tak mógłbym wymieniać ;-)
    Trochę nie rozumiem idei wywoływania 500 rawów z automatu. Jeżeli nie ustawia się suwaczków przy wywoływaniu rawa to po co używać tego formatu? Nie lepiej robić od razu jpg? Efekt będzie bardzo podobny a ile czasu pracy i miejsca na karcie się zaoszczędzi.

Fakt, zdarza mi się czasem obrobić kilka rawów na raz ale to wtedy gdy warunki są takie same a zdjęcia były robione na manualu.

ps
    Nawet nie wiesz, jak żałuję, że nie zwiedziłem fabryki Guinnesa. Tyle razy tamtędy spacerowałem.

Domyślnie

Jest sens RAWy na kompie wywoływać, bo puszka sobie słabo z tym radzi. Jak chcesz mieć ładne Jpg to kupujesz Olympusa. W Canonie jednak jpg z puszki to porażka. Chyba, że ktoś ma jakieś genialną receptę na ustawienie parametrów kompresji w body.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
    Trochę nie rozumiem idei wywoływania 500 rawów z automatu.
    Nie o to chodzi, że z automatu, tylko tak jak napisał MariuszJ - najpierw ustawiasz parametry dla każdego kadru, a potem to wszystko razem konwertujesz na jpg, lub ewentualnie inny format i dalsza obróbka w szopie lub - w moim przypadku - GIMPIE. Chociaż przypuszczam, że ludzie z szopem raczej używają ACR.
    Grzegorz

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów