Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

MariuszJ . To napisz coś o tym AF ( z 1000d ) bo to główny argument za 500.
    Może jeszcze odszumianie - w 500 jest kilka poziomów ale nie wiem czy to użyteczna funkcja czy bajer . Aparat na pewno będzie kupowany z kitem 18-55 ( bo lekki ) , wolałbym 17-85 albo 18-135 ale to kloce ,a jakością też nie powalają .

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

mam 500d, znajomy ma 1000d. Ze wzgledu chociazby na sam wyswietlacz lepszy w 500d bym go wzial bo jest bardziej przejrzysty i nieostre zdjecie szybciej mozna ocenic na nim...
    Druga sprawa ze 500tka lepiej wypada pod wzgledem ISO co sie bardzo przydaje.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja mam 550d, który jest porównywalny do 500. główna różnica między 1000d a 500 to filmy video. w 1000 ich nie ma. A także wiele innych szczegółów.
    uważam że opłaca się dołożyć do 500-ki .
    może być z kitem , a później jak się zorientujesz, co cię interesuje dokupisz lepsze szkło.
    canon EOS 550D + 18-55 IS kit (na razie )

"Fotografia to malowanie światłem."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

może być z kitem , a później jak się zorientujesz, co cię interesuje dokupisz lepsze szkło .......

bawię się foto ok20 lat więc +/_ wiem co chcę ( małe lekkie dobre tanie odpowiednik dla FF 28 -105 problem w tym że producenci o tym nie wiedzą .
    Atak serio to ma być pierwsza cyfrowa lustrzanka ale nie pierwsza cyfra ,a tym bardziej nie pierwsze lustro .
    Lubię prosty i lekki sprzęt .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jeszcze zastanów się, czy masz odpowiednio mocnego kompa. Bo jeśli chcesz robić w RAW-ach, to trzeba dość porządny sprzęt. Z tego, co ja mam: RAW-y z 400D - 10MP, to ok. 10MB, z 50D - 15MP, ok. 20 MB. Sądzę, że tego rodzaju różnice będą też pomiędzy 1000D i 500D. Ja to w obróbce bardzo mocno odczuwam, że nie wspomnę o podwójnej prędkości zapełniania sie twardzieli....

Jeśli to nie jest problemem, to zdecydowanie polecam 500D.
    Grzegorz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

kompa mam ...takiego sobie , ze zdjeciami 13-15 Mb sobie radzi , ale czy w rawa-ch ? do tej pory jpgi głównie
    a gdyby 500 to myslałem o foceniu na 8Mpix ( na poprzedniej stronie o tym piszę ) nie wiem czy to dobry pomysł - do spr .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    kompa mam ...takiego sobie , ze zdjeciami 13-15 Mb sobie radzi , ale czy w rawa-ch ? do tej pory jpgi głównie
    a gdyby 500 to myslałem o foceniu na 8Mpix ( na poprzedniej stronie o tym piszę ) nie wiem czy to dobry pomysł - do spr .
    No co Ty - nie po to kupujesz lustrzankę, żeby nią skalować zdjęcia.

RAW i dołączany z aparatem DPP - bardzo dobry program.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MariuszJ . To napisz coś o tym AF ( z 1000d ) bo to główny argument za 500.
    W 1000d działał, nie czułem specjalnej różnicy względem 20d, może poza nieco gorszym servo. W 500d też działał, ale już 550d mi nie działał. W 5d zaczął działać poprawnie, jak cały dzień pilnowałem kalibracji na Żytniej.

Może jeszcze odszumianie - w 500 jest kilka poziomów ale nie wiem czy to użyteczna funkcja czy bajer . Aparat na pewno będzie kupowany z kitem 18-55 ( bo lekki ) , wolałbym 17-85 albo 18-135 ale to kloce ,a jakością też nie powalają .
    No trochę jest mniej szumny ten 500d, trzeba przyznać. Ale też nie jest to miażdżąca różnica.

Jak podłączysz do 500d słabe szkła, nie będziesz miał dużo więcej niż z 1000d.

18-55 kup koniecznie z IS. Rozejrzyj się za dual kitem z 55-250 - bardzo dobry tele za grosze.

Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    To jeszcze zastanów się, czy masz odpowiednio mocnego kompa. Bo jeśli chcesz robić w RAW-ach, to trzeba dość porządny sprzęt. Z tego, co ja mam: RAW-y z 400D - 10MP, to ok. 10MB, z 50D - 15MP, ok. 20 MB. Sądzę, że tego rodzaju różnice będą też pomiędzy 1000D i 500D. Ja to w obróbce bardzo mocno odczuwam, że nie wspomnę o podwójnej prędkości zapełniania sie twardzieli....
    Nie przesadzajmy.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 18-01-2011 o 20:32 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMHO to pomysł taki sobie... szkoda potencjału, trudno czasem przewidzieć, jak dalece trzeba będzie przykadrować, albo, czy zdjęcie nie będzie na tyle dobre, że będziesz chciał zrobić dużą odbitkę. Czy w RAW-ach? Jak nie robisz zawodowo i generalnie nie robisz silnej obróbki i nie masz kłopotu z balansem bieli, starczą jpg-i.
    Grzegorz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

o kłopotach z 550 czytałem - skreśliłem od razu
    kity z is (bo takie sa z 500 )
    AF... ciekawe jak 500 działa z Sigmą 17-70 . To ponoć ok szkło , ale czytałem ,że C i S nie zawsze się lubią .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

o kłopotach z 550 czytałem - skreśliłem od razu
    kity z is (bo takie sa z 500 )
    AF... ciekawe jak 500 działa z Sigmą 17-70 . To ponoć ok szkło , ale czytałem ,że C i S nie zawsze się lubią .
    Jak śpiewał już Wodecki - zacznij od kita.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów