Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Mike83
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A o plastikową obudowę nie ma się co martwić
    To mnie najbardziej zastanawiało, obudowa ta sprawiała takie wrażenie że gdyby mocno ją przycisnąć to cała by popękała.

Swojego A610 również nie traktuję zbyt łagodnie, a mimo to aparat nadal dzielnie się trzyma. Nie był używany w ekstremalnych warunkach i lustrzanka również nie będzie.
    Muszę się jeszcze raz przyjżeć tej obudowie.

Co do samego Canona to w swoim A610 zauważyłem 2 wady:
    1. Przyciski - widzę że podobne są w 1000D i 500D, jeden z nich (ten z środka kółka) 'rozklekotał' mi się i sprawia wrażenie jakby za moment miał odpaść.
    Jak to wygląda w tych i wcześniejszych modelach?
    2. Matryca - po 2,5 roku przytrafił mi się hot pixel (czy jak to się nazywa), gdzie na każdym zdjęciu w jednym punkcie mam czerwoną kropkę. Zastanawiam się czy to matryca? Jeśli tak to trochę się obawiam czy w lustrzance po 2-3 latach nie pojawi mi się to samo...

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

w lustrzance po 2-3 latach nie pojawi mi się to samo...
    2-3 lata raczej jednej puchy nie bedziesz uzywac jak sie dobrze wkrecisz, nie sadze ze jest to problem ktorym nalezy sie przejmowac

bo inaczej po co byloby kupowac samochod skoro mozna autobusem, tez sie dojedzie
    450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mike83 proponuję, abyś poszedł do sklepu i zapoznał się organoleptycznie z tymi dwoma korpusami. Sam się przekonasz o ich ergonomii, jakości wykonania i etc. Poproś sprzedawcę, aby pozwolił Tobie zrobić na tych samych ustawieniach parę zdjęć - zrzuć je na pamięć i w domu na spokojnie oceń zdjęcia z poszczególnych aparatów. Będziesz miał już wstępne rozeznanie co do tych body. Zapoznaj się też z specyfikacją poszczególnych modeli i na spokojnie podejmij decyzję na który się decydujesz. Pamiętaj jednak też o kwestii obiektywów - chcesz jeden w miarę uniwersalny, czy też będziesz inwestować w szkła Ten wybór też wymaga zastanowienia
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

igi
    ogarnianie się z aparatami to jest dobre jak masz za dużo pieniędzy
    Kupowanie tylko po to żeby się ogarnąć to strata pieniędzy bo nigdy nie sprzeda aparatu za tyle za ile kupił.
    Stare przysłowie mówi że "tanio kupujesz - dwa razy kupujesz" co prawda nie bardzo tu pasuje ale ja wychodzę z założenia że lepiej kupić lepszy sprzęt niż kupować gorszy, stracić na jego sprzedaży i ostatecznie kupić lepszy. (hehe trochę pokręciłem)
    Kwestie finansowe moim zdaniem też skreślają analoga - chyba że będzie kupował najtańsze filmy i sam je wywoływał a zamiast odbitek będzie je skanował.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Mike83,
    jeśli nie zależy tobie na video to rozważ 450d zamiast 1000d (myślę że będzie jeszcze można wyhaczyć na jesieni) powód w zasadzie jeden - 1000d nie ma centralnego punktu autofokusa optymalizowanego dla jasniejszych szkieł (było gdzieś już to wałkowane) - nie wiem jaką masz technikę robienia zdjęć - ale jeśli będziesz przekadrowywał używając tylko centralnego punktu z jasnymi stałkami (np. c50 1.8 - polecam gorąco na początek) to może byc to pewne ograniczenie.
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Ja bym nie porównywał 500D i 40D. To body dla zupełnie innych odbiorców.
    40D jest rewelacyjne i ma mnóstwo zalet ale jest duże i ciężkie w porównaniu z 450D. Miałem 30D i nie powiem o nim złego słowa. Tyle że na długie piesze wycieczki nie bardzo miałem ochotę go zabierać. Mam aktualnie 400D, do tego dobieram raczej lekkie szkiełka i mam go przy sobie znacznie częściej. Do momentu gdy cieszył mnie gadget miałem 30D teraz jak chce mieć aparat jak najczęściej przy sobie (a nie chce małpy) to xxxd jest dla mnie lepszy (ma kilka braków ale kto nie miał XXd nie zauważy tego). Do tego oprócz mnie używają go też drobniejsze osóbki
    Zastanów się jakie są Twoje potrzeby i oczekiwania wobec sprzętu.
    Też mam coraz częściej problem z tym, że nie chce mi się dźwigać tego całego majdanu. Dla mnie małe gabaryty i waga są coraz wiekszą zaletą. Tyle że trzeba wcześniej pomacać i sprawdzić czy te gabaryty nie będą jednak przeszkodą - bo nie ma co mówić serie plastikowe Canona szczytem wygody i ergonomii nie są. Ciekawe że jednak w analogu było inaczej, taki 500N był i mały i lekki i bardzo wygodny.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2009 o 15:36
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Mike83
    Guest

Domyślnie

Faktycznie 450D to rozsądna propozycja. Zobaczymy jednak czy aparat ten będzie dostępny za jakiś czas.
    Z tego co wszędzie czytam to najważniejszym wyborem jest system, a puszka to już sama jakaś w ręce wpadnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mike83 Zobacz posta
    Faktycznie 450D to rozsądna propozycja. Zobaczymy jednak czy aparat ten będzie dostępny za jakiś czas.........
    Za jakiś czas na pewno nie.

Cytat Zamieszczone przez Mike83 Zobacz posta
    Z tego co wszędzie czytam to najważniejszym wyborem jest system, a puszka to już sama jakaś w ręce wpadnie
    System i szkła w tym systemie - puszka jak napisałeś sama jakaś w ręce wpadnie.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 04-07-2009 o 09:37 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Arturro7
    Guest

Domyślnie

Bry ..

To Ja mam takie szybkie pytanko
    ( tylko proszę na Mnie nie krzyczeć że się dołączyłem do tematu ).
    Z racji tego że dyskusja dotyczy 1000D i 500D to chciałbym się spytać ...
    Ktoś sprawdzał czy 500D działa z kartami SDHC o pojemności 16 GB ? .

Szukałem na Google i powiem szczerze że dużo to nie znalazłem, prawie nic.
    Coś tam pisali że jednemu działa , drugiemu nie .
    W serwisie Canona odpowiedź była w stylu wujka dobra rada - "uprzejmie informujemy,
    iż firma Canon testowała karty pamięci SDHC do 4GB. W zależności od firmy
    produkującej karty pamięci, nie wszystkie powyżej 4GB są kompatybilne do EOS 500D"
    Serwis C.S.I. Foto na Żytniej - odpowiedź dokładnie taka sama.

Nie mam żadnego zaufanego sklepu gdzie mógłbym iść i testować sobie pamięć przez zakupem a
    kupowanie karty za ponad stówę w ciemno jakoś mi się nie widzi.

Z góry dzięki za odpowiedź.

pozdr.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używam 500d z kartami SDHC 8GB firm SanDisk i Kingston. Niestety 16GB akurat nie było w sklepie. Oczywiście żadnych problemów. Nie sądzę by z 16GB miały się pojawić jakieś kłopoty. Pod warunkiem, że nie kupisz jakiejś bezsensownej tandety na allegro (tam np. karty 32 GB są już od dłuższego czasu w sprzedaży oraz masa innych podróbek za grosze).
    Pamiętaj, że jeśli chcesz korzystać z video w 500d, karta powinna być przynajmniej class 6.
    Pamiętaj też o czytniku. Oba moje czytniki (Lexar i Pentagram), mimo, że są nadal w sprzedaży, nie obsługują kart SDHC. Używam z konieczności na razie czytnika wbudowanego w Asusa Eee PC.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-07-2009 o 13:10

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów