Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 19" Eizo L768 black

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jeśli chodzi o firmę, która robi najlepsze monitory na świecie, to jest to właśnie EIZO / 60% monitorów, EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.
    Tzn. że współczesne CRT wyświetlają pełną przestrzeń barw Adobe RGB?? Hmmm, które modele?

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."
    A możesz mi powiedziec, komu potrzebna jest pełna prezentacja Adobe RGB w monitorze - poza sloganem reklamowym?
    Jeśli zechcę opublikować zdjęcie w internecie - to i tak konwertuję do SRGB, żeby nie było wyprane z kolorów (taki efekt uboczny color managementu). Jeśli wysłam na Frontierę - to konwertuję do profilu papieru, na którym będzie robione. Jeśli chcę powiększenie wielkoformatowe - konwertuję na profil papieru Dursta Epsilon.
    Każda z tych konwersji powoduje widoczną stratę zakresu barw/tonów na monitorze - w miarę dokładnie odzwierciedla to, co może przenieść papier.
    Całą obróbkę robię w Adobe RGB na tiffach 16 bit. Jeśli miałbym monitor całkowicie zgodny z Adobe RGB - to za każdym razem widziałbym ogromną stratę w barwach - po konwersji i stresowałbym się niepotrzebnie.
    Wystarczy mi monitor - który obejmie zakresem barw mniej niz Adobe RGB - ale więcej niż np. Frontiera.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Uprawnienia umieszczania postów