Cytat Zamieszczone przez gietrzy
Nie ;-)
Jeśli mogę Ci coś poradzić to nie patrz na marketingowe ulotki i wartości z kosmosu w nich zawarte. Zaufaj oczom!
Moje Eizo parametrami przewyższa Neca kolegi. I co z tego. Jak zobaczyłem ile jego LCD wyciąga z cieni to się poprostu załamałem.
Tak z ciekawosci - a masz swoj monitor skalibrowany kalibratorem sprzętowym, chocby Eye One Display 2?
Zapewniam, że to robi potężną różnicę!
Jeśli się nie da skalibrować sprzętowo, bo np. nie osiągnie jasności 110 C/m2 - odeślij do serwisu - wymienią matrycę.
Ostatnio kalibrowałem koledze 2szt. jedno-rocznych LCD Eizo - były tak wypalone, że maksymalnie osiągały 100 - 105 C/m2 (a mają5 lat gwarancji!)
Zgłosił to do serwisu - powiedzieli mu, że nie tak coś ma z kalibratorem. Uparł się - odesłał - wymienili mu obie matryce w monitorach na nowe Teraz wyciągają 130 C/m2 - co i tak nie spelnia normy, ale wystarczy, bo kalibrujemy na 110 C/m2.
Moze warto zagadać z serwisem?
BTW sam używam 3 szt. Samsungów 213T (teraz wyszedl nowy model 214T). Są idealnie zgodne ze sobą i po skalibrowaniu widzę na 100% to, co dostaję z labu jako odbitkę. Najpierw kownertuję zdjęcia do profilu papieru w labie - już w Photoshopie widzę, co mi papier obetnie i mogę jeszcze poprawki wprowadzić. Jeśli dostanę ciut inną odbitkę - dzwonię do labu i okazuje się, że albo papier zmienili, albo chemię, albo kanal papieru się lekko rozbalansowal - w dwóch pierwszych przypadkach robimy nowy profil i jest OK. W trzecim - sami kalibrują maszynę i też jest OK. Profile nie są wiecznie dokładne - trzeba je uaktualniać co 2-3 miesiące. Tak samo monitory kalibruję co 2-3 tygodnie.
Mity, że CRT lepsze od LCD już dawno można między bajki włożyć. Mam też IIyamę CRT 22" - nie lubię jej, bo w porównaniu z LCD jest nieostra. Kolory? Normalne, w LCD takie same, ale ostrzej i mogę więcej godzin wysiedziec. Bye bye CRT!