Tak z ciekawosci - a masz swoj monitor skalibrowany kalibratorem sprzętowym, chocby Eye One Display 2?Zamieszczone przez gietrzy
Zapewniam, że to robi potężną różnicę!
Jeśli się nie da skalibrować sprzętowo, bo np. nie osiągnie jasności 110 C/m2 - odeślij do serwisu - wymienią matrycę.
Ostatnio kalibrowałem koledze 2szt. jedno-rocznych LCD Eizo - były tak wypalone, że maksymalnie osiągały 100 - 105 C/m2 (a mają5 lat gwarancji!)
Zgłosił to do serwisu - powiedzieli mu, że nie tak coś ma z kalibratorem. Uparł się - odesłał - wymienili mu obie matryce w monitorach na noweTeraz wyciągają 130 C/m2 - co i tak nie spelnia normy, ale wystarczy, bo kalibrujemy na 110 C/m2.
Moze warto zagadać z serwisem?
BTW sam używam 3 szt. Samsungów 213T (teraz wyszedl nowy model 214T). Są idealnie zgodne ze sobą i po skalibrowaniu widzę na 100% to, co dostaję z labu jako odbitkę. Najpierw kownertuję zdjęcia do profilu papieru w labie - już w Photoshopie widzę, co mi papier obetnie i mogę jeszcze poprawki wprowadzić. Jeśli dostanę ciut inną odbitkę - dzwonię do labu i okazuje się, że albo papier zmienili, albo chemię, albo kanal papieru się lekko rozbalansowal - w dwóch pierwszych przypadkach robimy nowy profil i jest OK. W trzecim - sami kalibrują maszynę i też jest OK. Profile nie są wiecznie dokładne - trzeba je uaktualniać co 2-3 miesiące. Tak samo monitory kalibruję co 2-3 tygodnie.
Mity, że CRT lepsze od LCD już dawno można między bajki włożyć. Mam też IIyamę CRT 22" - nie lubię jej, bo w porównaniu z LCD jest nieostra. Kolory? Normalne, w LCD takie same, ale ostrzej i mogę więcej godzin wysiedziec. Bye bye CRT!