Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 19" Eizo L768 black

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie 19" Eizo L768 black

Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12317
    Monitor ten wspolpracowalby z karta Matrox Millenium P-750 DualHead 64MB DDR
    , http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7458 .
    Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
    Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kilka razy bylo pisane ze plaskie monitory sie nie nadaja do obrobki zdjec (no chyba ze bardzo drogie modele). Jak nie masz ograniczenia przestrzeni na biurku to raczej bierz CRT.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie rozumiem dlaczego się nie nadają ?? eizo to chyba najlepsza marka na świecie jezeli chodzi o monitory sam mam ich monitor i ważne dla mnie tylko w lcd aby miał wejście cyfrowe a karta wyjście - matrox jak do zdjęć ideał ale do gier kiszka.
    Mój ma dodatkowo możliwość kalibracji kolorów więc przynajmniej ja bardzo polecam
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
    Nie ;-)
    Jeszcze nie teraz. Mam LCD (Eizo) i CRT (Mitsubishi). Widać na pierwszy rzut oka różnice na korzyść CRT. Nie ta liczba szczegółów, szczególnie w cieniach.
    Jeśli mogę Ci coś poradzić to nie patrz na marketingowe ulotki i wartości z kosmosu w nich zawarte. Zaufaj oczom!
    Moje Eizo parametrami przewyższa Neca kolegi. I co z tego. Jak zobaczyłem ile jego LCD wyciąga z cieni to się poprostu załamałem.
    Proponuję coś z serii SX Neca. Są poprostu ****iste.

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
    Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi
    Powiem szczerze, coraz częściej zamiast na kolory patrzę na histogram. W takim przypadku nawet LCD Samsunga da radę.

sv
    Guest

Domyślnie

polecam IIyame 1900 H (monitor dla grafikow i fotografow

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Nie ;-)
    Jeśli mogę Ci coś poradzić to nie patrz na marketingowe ulotki i wartości z kosmosu w nich zawarte. Zaufaj oczom!
    Moje Eizo parametrami przewyższa Neca kolegi. I co z tego. Jak zobaczyłem ile jego LCD wyciąga z cieni to się poprostu załamałem.
    Tak z ciekawosci - a masz swoj monitor skalibrowany kalibratorem sprzętowym, chocby Eye One Display 2?
    Zapewniam, że to robi potężną różnicę!
    Jeśli się nie da skalibrować sprzętowo, bo np. nie osiągnie jasności 110 C/m2 - odeślij do serwisu - wymienią matrycę.
    Ostatnio kalibrowałem koledze 2szt. jedno-rocznych LCD Eizo - były tak wypalone, że maksymalnie osiągały 100 - 105 C/m2 (a mają5 lat gwarancji!)
    Zgłosił to do serwisu - powiedzieli mu, że nie tak coś ma z kalibratorem. Uparł się - odesłał - wymienili mu obie matryce w monitorach na nowe Teraz wyciągają 130 C/m2 - co i tak nie spelnia normy, ale wystarczy, bo kalibrujemy na 110 C/m2.
    Moze warto zagadać z serwisem?
    BTW sam używam 3 szt. Samsungów 213T (teraz wyszedl nowy model 214T). Są idealnie zgodne ze sobą i po skalibrowaniu widzę na 100% to, co dostaję z labu jako odbitkę. Najpierw kownertuję zdjęcia do profilu papieru w labie - już w Photoshopie widzę, co mi papier obetnie i mogę jeszcze poprawki wprowadzić. Jeśli dostanę ciut inną odbitkę - dzwonię do labu i okazuje się, że albo papier zmienili, albo chemię, albo kanal papieru się lekko rozbalansowal - w dwóch pierwszych przypadkach robimy nowy profil i jest OK. W trzecim - sami kalibrują maszynę i też jest OK. Profile nie są wiecznie dokładne - trzeba je uaktualniać co 2-3 miesiące. Tak samo monitory kalibruję co 2-3 tygodnie.
    Mity, że CRT lepsze od LCD już dawno można między bajki włożyć. Mam też IIyamę CRT 22" - nie lubię jej, bo w porównaniu z LCD jest nieostra. Kolory? Normalne, w LCD takie same, ale ostrzej i mogę więcej godzin wysiedziec. Bye bye CRT!
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Domyślnie

Duty sporo masz racji, właściwie większość, ale nie uogólniaj... Nie zgodzę się co do kolorów - może w LCD z górnej półki tak jest rzeczywiście, jednak ta niższa nie osiąga tego, co CRT.

Gietrzy ty sobie skalibruj LCD, skoro LCD kolegi więcej z cieni wyciąga... Co do ilości szczegółów, to nie wmówisz nam raczej, że CRT ostrzejszy jest od LCD - a reszta to kwestia kalibracji... (oprócz kolorów, fizycznie niektóre LCD wymiękają)

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jeśli chodzi o firmę, która robi najlepsze monitory na świecie, to jest to właśnie EIZO / 60% monitorów, EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.
    Tzn. że współczesne CRT wyświetlają pełną przestrzeń barw Adobe RGB?? Hmmm, które modele?

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."
    A możesz mi powiedziec, komu potrzebna jest pełna prezentacja Adobe RGB w monitorze - poza sloganem reklamowym?
    Jeśli zechcę opublikować zdjęcie w internecie - to i tak konwertuję do SRGB, żeby nie było wyprane z kolorów (taki efekt uboczny color managementu). Jeśli wysłam na Frontierę - to konwertuję do profilu papieru, na którym będzie robione. Jeśli chcę powiększenie wielkoformatowe - konwertuję na profil papieru Dursta Epsilon.
    Każda z tych konwersji powoduje widoczną stratę zakresu barw/tonów na monitorze - w miarę dokładnie odzwierciedla to, co może przenieść papier.
    Całą obróbkę robię w Adobe RGB na tiffach 16 bit. Jeśli miałbym monitor całkowicie zgodny z Adobe RGB - to za każdym razem widziałbym ogromną stratę w barwach - po konwersji i stresowałbym się niepotrzebnie.
    Wystarczy mi monitor - który obejmie zakresem barw mniej niz Adobe RGB - ale więcej niż np. Frontiera.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Bez zbędnego rozdrabniania się w szczzegóły, to najlepszy LCD dostępny obecnie na rynku.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów