Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: 19" Eizo L768 black

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszytko pieknie, tylko patrze na 10 pierwszych z brzegu monitorow LCD i zamiast zdjecia widze jakies mocno kontrastowe niewiadomo co. Moze zadam pytanie (szczere, po prostu nie znam na nie odpowiedzi): mozna kupic monitor LCD za ~2K zł i widziec szczegoly i kolory tak jak na CRT, bez inwestowania w kalibratory i inne badziewia?

Domyślnie

mam LCD za ~2k i naprawdę nie narzekam na szczegóły, które są przecież domeną LCD. Natomiast sprawa kolorów wyjaśniona już była powyżej, nieco gorzej rzeczywiscie może być z przejściami pomiędzy kolorami (z racji częstego ditheringu) ale i to można zminimalizować przez nawet prostą, 'ręczną' kalibrację...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    Moze zadam pytanie (szczere, po prostu nie znam na nie odpowiedzi): mozna kupic monitor LCD za ~2K zł i widziec szczegoly i kolory tak jak na CRT, bez inwestowania w kalibratory i inne badziewia?
    Kalibratory to nie są badziewia Monitor LCD można spokojnie kupic za 2Kzł, ale żeby działał idealnie - potrzebny jest kalibrator. Tak samo do monitora LCD za 20Kzł też będzie potrzebny kalibrator.
    Polecam Eye One Display 2 -
    Kosztuje 295 Euro netto ( http://system.perfekt.pl/modules.php...howpage&pid=34 )
    Sam używam od 1,5 roku Eye One Photo. Do kalibracji monitorów nadają się oba idealnie (Photo dodatkowo profiluje urządzenia wyjsciowe - drukarki)
    Podczas kalibracji sprzętowej mierzony jest kontrast monitora, jasność i temperatura barwowa. W LCD podłączonym przez złącze DVI nie mam możliwości zmiany kontrastu - więc dokonuje się tylko pomiar. Jasność reguluję na monitorze przyciskami +/- poczynając od zera (co też jest ważne) aż do zadanej przed pomiarem wartości w Candelach/m2 - u mnie: 110 C/m2. Temperaturę barwową można ustawić na "native" - czyli taką, jaką świeci bez przestrajania LCD (w 3 monitorach 213T jakie mam i kalibruję tempertura waha się między 6300K a 6800K). Jednak przy koniecznosci kalibracji kilku róznych monitorów LCD tak, aby pokazywały to samo - lepiej ustawić na 6500K i dopasować suwakami barwy - jeśli nie ma możliwośći zmiany barw w monitorze - program podczas budowy profilu sam o to zadba naginając odpowiednio krzywe.
    Po dopasowaniu jasności/temp. barwowej następnym krokiem jest budowa profilu monitora. Program wyświetla i zbiera pomiary 99 pól barwnych i na ich podstawie buduje profil ICM opisujący dokładnie możliwości wyświetlania monitora w danym ustawieniu kalibracji (chodzi o to, że jeśli po zbudowaniu profilu dotkniemy przycisków jasności na monitorze - to profil stanie się nieaktualny, tak samo będzie po jakimś czasie - w miarę wypalania monitora - dlatego trzeba operację powtarzać cyklicznie).
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Kalibratory to nie są badziewia
    Wiem.

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Monitor LCD można spokojnie kupic za 2Kzł, ale żeby działał idealnie - potrzebny jest kalibrator.
    Nie chce zeby dzialal idealnie, wystarczy mi zeby dzialal tak jak moj CRT (sredniak, zaden topowy model), bez uzycia kalibratorow (Adobe Gamma tylko). Da sie? Tak jak wspominalem, nie widzialem LCD normalnie wyswietlajacego zdjecia, moze malo widzialem po prostu. U wsztkich znajomych (juz po walkach z ustawieniami!) szalone kontrasty, kolory... Bardziej sen pijanego dresiarza, niz cos na czym mozna w minimalnym stopniu polegac.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    Nie chce zeby dzialal idealnie, wystarczy mi zeby dzialal tak jak moj CRT (sredniak, zaden topowy model), bez uzycia kalibratorow (Adobe Gamma tylko). Da sie? Tak jak wspominalem, nie widzialem LCD normalnie wyswietlajacego zdjecia, moze malo widzialem po prostu. U wsztkich znajomych (juz po walkach z ustawieniami!) szalone kontrasty, kolory... Bardziej sen pijanego dresiarza, niz cos na czym mozna w minimalnym stopniu polegac.
    Nie odpowiem Ci na to pytanie. Przygodę z LCD w fotografii zacząłem nieco ponad rok temu - od razu z kalibratorem.
    Jak odwiedzałem swoich kolegów fotografów - prowadzących studia, to zawsze brałem kalibrator i im ustawiałem LCDki i CRT - bo na nie narzekali. Chyba im się spodobało, bo dwóch już kupiło własne kalibratory i mówią, że nie widzą powrotu do ustawiania "na oko". Teraz mogą spokojnie brać pracę do domu - i spowrotem do studia - zawsze widzą to samo.
    Zakup kalibratora opłaca się niesamowicie.
    Sam wysyłam codziennie zdjęcia do laboratorium przez internet - w życiu u nich nie siedziałem i nie prosiłem o poprawki. Po prostu używam profili icc. Od roku nie wyrzuciłem żadnego zdjęcia do kosza. Ostatnio jak zauważyłem odchyłkę w niebieski - 1-2%, co raziło na sukni ślubnej - zadzwoniłem, skalibrowali kanał papieru i na drugi dzień bezpłatnie miałem poprawione odbitki.
    W tym labie też kalibrują monitory sprzętowo.
    BTW - do oceny odbitek trzeba używać odpowiedniego źródła światła! Mam żarówki halogenowe Soluxa - 4700K. Najtańsze z możliwych rozwiązań - zapewniające maksymalną jakość.

Odnośnie ustawiania ręcznego: mój monitor po podłączeniu kablem DVI ma wygaszone wszystkie opcje ustawień oprócz jasności Nic nie mogę zmienić - ani kontrastu, ani barwy. Nawet się nie da kalibrować ręcznie.
    Widać producent przewidział tylko wpółpracę z kalibratorem (na analogowym kablu da się zmieniać ustawienia)
    Dodatkowo - korzystając z profili monitora trzeba wyrzucić z autostartu Adobe Gamma!
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów