Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: 19" Eizo L768 black

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Bez zbędnego rozdrabniania się w szczzegóły, to najlepszy LCD dostępny obecnie na rynku.
    A wcześniej było, że "to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT".
    Śmiem twierdzić, że większość monitorów LCD począwszy od 2tys. zł w połączeniu z kalibracją sprzętową bije CRT pod względem przydatności do celów fotograficznych.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

A wcześniej było, że "to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT".
    Pisząc, że to obecnie najlepszy LCD na rynku, miałem właśnie na myśli że, tylko ten model potrafi sprostać współczesnym CRT.
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 08-10-2005 o 02:16

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Pisząc, że to obecnie najlepszy LCD na rynku, miałem właśnie na myśli że, tylko ten model potrafi sprostać współczesnym CRT.
    Tylko ten? Wejdz na stronę Sony i zobacz, czy są dostępne CRT Artisan - super monitory sprzed 2 lat? Czy może już tylko LCD? A LAcie? - to samo - tylko LCD.
    Zerknij na stronkę www.cortland.pl i zobacz, co jest oferowane do sprzedaży w segmencie CRT, a co w LCD?
    Pora zmienić myślenie - nie ma już WSPÓŁCZESNYCH CRT!
    To jest pieśń przeszłości.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Pora zmienić myślenie - nie ma już WSPÓŁCZESNYCH CRT!
    To jest pieśń przeszłości.
    To prawda.
    Gdzieś czytałem, że czołowi produceni monitorów nie inwestują w technologię CTR od ok. 3 lat.
    IMHO nie zmienia to jednak faktu, że monitory CTR są nadal produkowane i na razie świetnie sprawdzają się w obróbce grafiki. Pracuję w firmie wydawniczej i mogę z całą pewnościa stwierdzić, że do obróbki grafiki oraz do składu tekstu w studiach DTP używa się monitorów CTR. Przede wszystkim ze względu na wierność kolorystyki i duża częstotliwość odświerzania obrazu.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to moze komus program do kalibarcji (chyba bardziej ustawienia niz kalibracji) monitora
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=259&t=47

ktos mi powie ile to warte?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    i duża częstotliwość odświerzania obrazu.
    hę?

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

To prawda.
    IMHO nie zmienia to jednak faktu, że monitory CTR są nadal produkowane i na razie świetnie sprawdzają się w obróbce grafiki. Pracuję w firmie wydawniczej i mogę z całą pewnościa stwierdzić, że do obróbki grafiki oraz do składu tekstu w studiach DTP używa się monitorów CTR. Przede wszystkim ze względu na wierność kolorystyki i duża częstotliwość odświerzania obrazu.
    Kiedy Twoja firma ostatnio inwestowała w monitory??
    Wierność kolorystyki - możesz mi podesłać jakiś profil z kalibracji któregoś z Waszych monitorów - wrzucę tu porównanie z moim tanim (3800zł) LCD. Odświeżanie? 60Hz w LCD jest równe 120 Hz w CRT. Czy macie ustawione 120 Hz? Wątpię... Ostrość - poza porównaniem.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Kiedy Twoja firma ostatnio inwestowała w monitory??
    (..) Czy macie ustawione 120 Hz? Wątpię...
    Gratuluję Ci świetnego monitora LCD. Nie chcę się z Tobą porównywać i się sprzeczać.

Proponuję np. stronę i serię monitorów VisiomMaster Pro (popatrz też na odświeżanie): http://www.iiyama.pl/
    Jasnym jest, że technologia LCD wyprze CTR. Ja tylko stwierdzam, na czym ludzie pracują w większości firm DTP, a nie, że Twój LCD jest do kitu i niedrównuje monitorom CTR.
    Jeśli uważasz inaczej, to OK. Szanuję Twoje zdanie.
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 09-10-2005 o 01:05

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Gratuluję Ci świetnego monitora LCD. Nie chcę się z Tobą porównywać i się sprzeczać.

Proponuję np. stronę i serię monitorów VisiomMaster Pro (popatrz też na odświeżanie): http://www.iiyama.pl/
    Jasnym jest, że technologia LCD wyprze CTR. Ja tylko stwierdzam, na czym ludzie pracują w większości firm DTP, a nie, że Twój LCD jest do kitu i niedrównuje monitorom CTR.
    Jeśli uważasz inaczej, to OK. Szanuję Twoje zdanie.
    Mój monitor to najtańszy model 21,3" jaki był dostępny w czasie zakupu na rynku - daleko mu do świetności
    Przez wszystkie posty zmierzałem do jednego - LCD już wyparło CRT. Nie mamy się co oburzać na fakty. To, że jeszcze w firmach pracuje się na monitorach CRT, i że spełniają swoje zadanie w wystarczającym zakresie nie upoważnia do głoszenia tez, że tylko High End monitory LCD mogą dorównać kineskopom.
    Sam mam IIyamę - 22" CRT, najwyższy model, kupiony tuż przed zakończeniem produkcji - nieco ponad rok temu. Ma dobre odświeżanie - ale na 100Hz bardziej męczy niż LCD na 60Hz.
    W sporze LCD-CRT jest tak, jakby posiadacze D60 i 10D twierdzili, że ich modele są takie super, że 5D to jeszcze nie to - bo za tani, dopiero od 1DsMKII można się przesiadać, ale to za drogo.
    Gdyby takie twierdzenie wrzucić do działu "Canon dSLR" - rozpętałoby się piekło .
    Nie można powielać takich rad w odpowiedzi na pytania LCD czy CRT? Przeczytaj pierwszy i drugi post w tym wątku - zrozumiesz, czemu to piszę z takim uporem.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Przepraszam za upierdliwość - ale w nawiązaniu do cytatu polecam lekturę:

http://www.brightsidetech.com/produc...r37p_specs.pdf

w połączeniu z:
    http://www.hdrsoft.com/resources/dri.html

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów