Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
Jestem bardzo ciekaw w jakich rozmiarach wywolujesz foty skoro ci szum juz od iso 800 na 400-tce przeszkadza? Bo w 450-tce fakt, faktem, ze poki co nic wiecej po za 10x15 nie wywolalem, ale ogladalem w duzych powiekszeniach i na 1600 po odszumieniu z RAWa w DPP jestem spokojnie w stanie zaakceptowac. Moze na odbitkach 30x45 bedzie juz to widac i nie beda sie nadawaly do uzytku. Sadze ,ze 400 i 450 maaja szumy na podobnym poziomie.

To nie jest jakies przesmiewcze pytanie tylko jesli faktycznie nie wykorzystujesz duzych powiekszen tudziez odbitek to zalatuja mi to szumofobia.
Zgodze sie ze iso 800 przy nawet 13x18 daje dobre rezultaty ale jesli zobaczymy sobie juz te fotki na kompie to juz nie jest tak wesolo a ludzia tez daje sie fotki na plytce.
Inna sprawa to ze po ostatniej komunii kilka fotek kadrowalem wycinajac spory kawalek fotki i wtedy juz szum robi sie spory.
Wydaje mi sie jednak ze roznica w szumach na korzysc 450 jest zauwazalna(ogladalem kiedys jakies fotki w tescie).
Zreszta nie chodzi tu tylko o iso800. Bylem w miare jasnym kosciele bo oblecialem komunie na swietle 2.2-2.8 z iso 400. Tylko w kilku przypadkach na 50mm uzylem iso800. Ale jak by sie trafil ciemniejszy kosciol to bylo by krucho jak bym mial wejsc na iso1600. W zeszly weekend robilem reportazyk i foty do portfolio na imprezie w klubie dla znajomego dj'a. Wszystko robione w trybie av na iso1600 sigma 20 1.8 z czasem 1/25 1/30 + czasami doswietlenia pionowe 430exII. Na fotach bez lampy szum zabija.