Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Co wybrać? 5D, 5DII czy może 50D

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    na środkowym tak jest z obu piątkach - jak podepnę 135L to nie ma bata - trafia na servo praktycznie za każdym razem.. ale z 50/1.4 już gorzej..
    Ja miałem problem z pożyczonym EF 28-135 - testowałem przy kiepskim świetle, ale lekka korekta w body załatwiła problem.
    Co do 50/1.4 to zobaczymy bo to chyba jeden z najbliższych zakupów jakie zrobię...

Powiem tak jak bym wcześniej znalazł to forum (poczytał topic o 5D mk2) to bym olał zakup i był by to błąd. Najlepiej nie czytać

Choć obecna cena jest trochę przegięta moim zdaniem, może warto poczekać jak się nie śpieszy. Myślę że jest szansa na poprawę kuru złotego, bardziej już chyba nie poleci do góry Choć w tym kraju to fakt nic nie wiadomo...

Odnośnie serwisu staroci to luty/marzec był robiony mój leciwy EOS 3 - poza długim terminem wszystko z nim ok Zwłaszcza że serwis to mamy suuuuppperrr
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 09-07-2009 o 01:38

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

To i ja sie dopisze z moim dylematem. Otoz chce zaczac robic sluby, sukcesywnie zaczolem dokupywac stalki i prawde mowiac przestalem na aparat zakladac zooma. W zasadzie jedyne co powstrzymuje mnie od publikacji strony i ogloszeniu sie to brak glownego body bo 400d ma docelowo byc zapasem. Mialem kupowac uzywana 5mkI ale niestety puki co inne wydatki mnie zjadaja. Pozostalo mi albo wstrzymac sie z rozkrecaniem dzialalnosci na jakies 4 miesiace albo kupic sobie nowe 40d+kolejna stalka w opcji kup teraz zaplac za 6 miesiecy. Pierwsze imprezki i tak bede focil za free ludzia ktorych nie stac czesto na fotografa wiec chyba roznicy im to nie zrobi jesli fotograf bedzie mial 40d zamiast 5d? Potem i tak pewnie kupie piatke a moze i mkII na raty.
    Co myslicie o tymczasowym rozwiazaniu z 40stka?
    Z gory dzieki za odpowiedzi.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Jesli dotychczasowe body Cie w czyms ogranicza, a 40D to zmieni, to kup 40D. W 5D bym nie wchodził. Mimo że to FF.
    Na Twoim miejscu zostałbym przy starym body i zbierał na następce 5D i nowe szkła.
    Ja w 5D nie wszedlem, sorry, ale ten aparat nie jest warto 10k mimo zalet FF. Gdyby autofocus sobie radził chociaż jak w 40D, i kosztował 6-7k, to jeszcze bym się zastanawiał
    Bawiłem się parę miesięcy 5D - po paru dniach zaczynał mnie irytować.
    Obrazek za to wyśmienity, ale powtarzam, nie za 10k.

To tylko moja opinia.

*w moim poście mowa o aktualnej wersji 5D - mkII
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 09-07-2009 o 22:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

piszesz to odnosnie 5dmkII czy 5dmkI ? w mojej opini oplacalnie jest kupic teraz 5dmkI i nie pakowac sie w nowe 5dmkII
    no comment...

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Pisalem o 5dmkII. Ze starą wersją nie mialem do czynienia.
    Używana "piątka" za 4-6 tys. to też może być dobra alternatywa...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    ...Używana "piątka" za 4-6 tys. to też może być dobra alternatywa...
    Raczej lepsza niż 400D na 40D, bo chociażby porządkując ogniskowe pozwala na bliższe podejście dając podobny obrazek (w pomieszczeniach to dość istotne).

Ale:
    Jesli dotychczasowe body Cie w czyms ogranicza, a 40D to zmieni, to kup 40D.
    Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    ... Pierwsze imprezki i tak bede focil za free ludzia ktorych nie stac czesto na fotografa wiec chyba roznicy im to nie zrobi jesli fotograf bedzie mial 40d zamiast 5d? ...
    Myślę, że im nie zrobi różnicy jeśli będziesz miał nawet 1Ds. To Twój komfort i wybór.
    C-F-K - forever

Miasto
    UK

Domyślnie

400d ogranicza mnie nieakceptowalnym poziomem szumow powyzej iso 400.
    Przemyslalem to jeszcze i jesli mial bym za jakies pol roku lub i dluzej jakies zainteresowanie ze strony klientow(jak juz zaczne cos tam kasowac) to kupie sobie na raty 5d mk2 i 40 bedzie buckupem.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 09-07-2009 o 23:29

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Obrazek za to wyśmienity, ale powtarzam, nie za 10k.

To tylko moja opinia.

*w moim poście mowa o aktualnej wersji 5D - mkII
    Święta racja - a za 9.5k-10k to chyba teraz już i nawet się nie dorwie. Najlepiej się wstrzymać bo to co się teraz dzieje to czyste wariactwo... Ktoś wspominał o chorej kwocie w sklepie dla idiotów

Mała liczba dostępnego sprzętu + popyt kończy się tym że marże lecą jak szalone... w końcu to wariactwo na pewno się zakończy.

Natomiast jak nie potrzeba ci FF to lepiej faktycznie 40D. Albo poszukać 5D z małym przebiegiem - choć ja mam pecha do sprzętu i bym nie kupił bez gwarancji

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    400d ogranicza mnie nieakceptowalnym poziomem szumow powyzej iso 400.
    Przemyslalem to jeszcze i jesli mial bym za jakies pol roku lub i dluzej jakies zainteresowanie ze strony klientow(jak juz zaczne cos tam kasowac) to kupie sobie na raty 5d mk2 i 40 bedzie buckupem.
    Jestem bardzo ciekaw w jakich rozmiarach wywolujesz foty skoro ci szum juz od iso 800 na 400-tce przeszkadza? Bo w 450-tce fakt, faktem, ze poki co nic wiecej po za 10x15 nie wywolalem, ale ogladalem w duzych powiekszeniach i na 1600 po odszumieniu z RAWa w DPP jestem spokojnie w stanie zaakceptowac. Moze na odbitkach 30x45 bedzie juz to widac i nie beda sie nadawaly do uzytku. Sadze ,ze 400 i 450 maaja szumy na podobnym poziomie.

To nie jest jakies przesmiewcze pytanie tylko jesli faktycznie nie wykorzystujesz duzych powiekszen tudziez odbitek to zalatuja mi to szumofobia.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jestem bardzo ciekaw w jakich rozmiarach wywolujesz foty skoro ci szum juz od iso 800 na 400-tce przeszkadza? Bo w 450-tce fakt, faktem, ze poki co nic wiecej po za 10x15 nie wywolalem, ale ogladalem w duzych powiekszeniach i na 1600 po odszumieniu z RAWa w DPP jestem spokojnie w stanie zaakceptowac. Moze na odbitkach 30x45 bedzie juz to widac i nie beda sie nadawaly do uzytku. Sadze ,ze 400 i 450 maaja szumy na podobnym poziomie.

To nie jest jakies przesmiewcze pytanie tylko jesli faktycznie nie wykorzystujesz duzych powiekszen tudziez odbitek to zalatuja mi to szumofobia.
    Zgodze sie ze iso 800 przy nawet 13x18 daje dobre rezultaty ale jesli zobaczymy sobie juz te fotki na kompie to juz nie jest tak wesolo a ludzia tez daje sie fotki na plytce.
    Inna sprawa to ze po ostatniej komunii kilka fotek kadrowalem wycinajac spory kawalek fotki i wtedy juz szum robi sie spory.
    Wydaje mi sie jednak ze roznica w szumach na korzysc 450 jest zauwazalna(ogladalem kiedys jakies fotki w tescie).
    Zreszta nie chodzi tu tylko o iso800. Bylem w miare jasnym kosciele bo oblecialem komunie na swietle 2.2-2.8 z iso 400. Tylko w kilku przypadkach na 50mm uzylem iso800. Ale jak by sie trafil ciemniejszy kosciol to bylo by krucho jak bym mial wejsc na iso1600. W zeszly weekend robilem reportazyk i foty do portfolio na imprezie w klubie dla znajomego dj'a. Wszystko robione w trybie av na iso1600 sigma 20 1.8 z czasem 1/25 1/30 + czasami doswietlenia pionowe 430exII. Na fotach bez lampy szum zabija.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów