Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Grecja - gdzie warto się udać ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Jeśli Zante to warto dodatkowo opłynąć wyspę aby zobaczyć groty i zatoczki. Nie warto wykupować organizowanych ale warto samemu zwiedzać. Wyspa wielka nie jest więc czasu starczy. Wystrzegać należy się Laganas bo tam hordy opitych angoli tylko "dymią" i bywa że fajnie nie jest. Na wyspie prawie nie ma zabytków bo chyba w 58 roku trzęsienie ziemi zniszczyło ja doszczętnie.
    Pozdrówka

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

może zbyt szybko wybrałeś
    Ja bym sie długo zastanawiał jaki kawałek tego kraju polecic komuś kto nigdy w Grecji nie był...
    Kreta jest duza i ma wiele różńych atrakcji: duże miasta i ludzi, małe wioski i tradycyjne jeszcze zwyczaje, przyrodę, góry, piękne plaże i zatoczki bezludne...ale są tam miejsca i miasta brudne, brzydkie i mało fajne...
    Santorini? świetna fotograficznie...niestety drogo i strasznie tłoczno...
    Rodos? fajna wyspa, można zobaczyc kilka atrakcyjnych miejsc...ale szczerze? mało grecka jest...
    Interesują cię zabytki? Historia? półwysep Peloponez wita...
    Fakt: w ciagu ostatnich pięciu lat ceny rosną w Grecji, nie wiem czemu szczerze mówiac...

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

stacjonowałem na Krecie dłuższy czas, objeździłem ją całą, oraz Ateny i Santorini.
    Do Aten już nie chciałbym jechać nawet za darmo.

Kreta jest duża, koniecznie trzeba wynająć samochód aby coś zobaczyć. Polecam oddalić od przepełnionych kurortów typo Malia czy Hersonisoss pełnych zapitych angoli i poszwędać się po górach gdzie mieskają rodowici mieszkańcy a niektóre wsie liczą jedynie kilku mieszkańców.

Santorini jest przepiękne. To jest wyspa którą trzeba odwiedzić. Zabudowa jest jak z bajki. Autobusy od Thiry dojeżdzają prawie wszędzie więc można się obyć bez samochodu.

Jeżeli miałbym coś polecać to proponuję wycieczkę po mniejszych wyspach Greckich jak Santorini czy Zakynthos. Wg mnie bezwzględnie ciekawiej niż stacjonowanie w miejscach typu Ateny czy Kreta.

A co do sportów wodnych to w Grecji jest kosmicznie drogo. Pracowałem w sportach wodnych 3 lata temu i wypożyczenie dziurawego kajaka kosztowało 15 euro/h, narty wodne to 20-25 euro za 15 min. Pod tym względem np na Chorwacji jest 3 razy taniej.
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Coś już napisał

Domyślnie

Niedawno wrocilem z Krety, okolice Chani. Samo miasto ma swoj klimat, wieczory pelne turystow, kanjkpi itp - typowo jak to na poludniu.
    Podobnie jest w Rethymoncie (nie pamietam nazwy dokladnie). Typowe turystyczne miejscowości, ale naprawdę ładne i przyjemne, mają swój urok.

Porobiłem troche fotek arch, streeta, plener nocny... jednak brakowalo mi widoku rodowitych kretenczykow, osolow, kotow...
    Wynajelismy samochod i dopiero wtedy mozna zobaczec cos wiecej a moim zdaniem jest... zwlaszcza góry, wąwozy, przyjaznych ludzi... Polecam.
    Samochod 3 dni=100E, benzyna 1 litr=1,2E.

Ceny - w okolicznych sklepach 2-3 razy drozej niz u nas po przeliczeniu, taxi 1km=1,5E, w nocy 2,5E.
    W warszawie na obiad z dziewczyna (ktora prawie nie je) srednio wydajemy 40-60 zl, tam placilem srednio 130-180 zl.
    Na Santorini sa wycieczki w granicach 100E (1 dzien).

Lipiec, sierpien ze wzgledu na tlumy i upal bym nie polecal.

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    N
    Na Santorini sa w granicach 100E (1 dzien).
    Nie polecam. Z Heraklionu wypływa się gdzies o 6-7 rano, rejs trwa 2-4h, powrót o 16 więc zostaje około 6h na zwiedzanie wyspy. Porażka.

Gdy jedzie się poza sezonem tzn przed 15 czerwca lub 15 września to można podróżować po wyspach greckich w ciemno. W portach stoją ludzie z ofertami kwater oraz są biura kwater. Można przebierać. W moim przypadku zarezerwowałem nocleg w biurze tylko na jedną noc, 20euro i do tego jeszcze właściciel przyjechał po mnie do portu. Ale to było 3 lata temu.
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    Nie polecam. Z Heraklionu wypływa się gdzies o 6-7 rano, rejs trwa 2-4h, powrót o 16 więc zostaje około 6h na zwiedzanie wyspy. Porażka.
    Ja wogole wycieczek nie polecam, bo tylko czlowieka przegonia, a potem zapedza do jakiegos sklepu, z ktorym maja cicha umowe .

Jaka wyspe polecasz gdzie sa typowe grecko wyspiarkie klimaty? Chcialbym sie wybrac w miesiacach kiedy jest dobra widocznosc, przejrzystosc aby widoczki ladnie na fotkach wyszly (teraz wszsytko jak za mgla), i kiedy zaczyna sie grecka wiosna jak wszystko rozkwita?
    Moze znasz jakas WWW z mozliwoscia rezerwacji hoteli?

Pozdrawiam,
    Przemek

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Temat żyje, mimo że autor wątku już wybrał...
    No, ale jeszcze dodam ważną, jak sądzę wiadomość: przy podpisywaniu umowy z wypożyczalnią skuterów lub samochodów należy zwrócić uwagę na rodzaj ubezpieczenia - bezwzględnie negocjować (jeśli nie ma w standardzie) tzw. special full insurance - w uproszczeniu taka lokalna odmiana naszego OC/AC+assistance, koniecznie z wykupioną franszyzą (udziałem własnym w szkodzie). To wszystko oczywiście w cenie wynajmu.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

Zarezerwowałem termin w drugiej połowie września (Zakynthos) trochę jednak lipa bo okazało się że bez prawka to sobie nie pojeżdżę na niczym co zasilane jest paliwem a nie siłą ludzkich mięśni Także pozostaje mi tylko rower :/ Znając jednak życie wypruję sobie flaki w pogoni za ciekawym kadrem

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

dla miłośników tradycji i krajobrazów to jeszcze wyspa Korfu niezadeptana jest...

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    dla miłośników tradycji i krajobrazów to jeszcze wyspa Korfu niezadeptana jest...
    No proszę cię W którym miejscu? Gigantyczne zatrzęsienie pijanych anglików. Ta wyspa lata świetności to miała chyba w okresie '60-'70 ubiegłego wieku. Jeden las oliwny i jeden osioł - siła tradycji normalnie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów