Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Problem z saturacją w highlight'ach w nowym typie RAW z 500D

mediadigital
    Guest

Question Problem z saturacją w highlight'ach w nowym typie RAW z 500D

Witam!

Zauważyłem pewien problem związany z odczytem nowego typu RAW od Canona, mianowicie tego pochądzącego z 500D. Bardzo proszę pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.

Problem ogólnie nie występuje przy eksporcie RAWów poprzez Canonowy Digital Photo Professional. Highlighty mają piękną, płynną gradację i kolorystykę.

Testowałem natomiast export RAWów za pomocą Adobe Camera Raw 5.4 i Ligtroom 2.4 . Problem pojawił się przy obróbce RAWów z saturacją w highlightach. Na domyślnych ustawieniach pojawiło się dziwne "zjawisko". W pewnym obszarze skrajnym highligtów płynna gradiacja została nagle ucięta i pojawiła się ciemniejsza plama z inną gradiacją w wyższych partiach highlightów. Plama zwiększała lub zmniejszała swój zasięg w zależnośći od ustawienia temperatury barw, lub ustawienia sówaka ekspozycji. Zjawisko ma o wiele mniejsze nasilenie jeżeli zamiast domyślnego Camera Profile ustawionego Adobe Standard użyję któregoś z aparatu np. Camera Standard, ale mimo to dalej występuje. Jedynym wyjściem na osiągnięcie płynnej gradiacji w highlightach okazało się być skręcenie Highligt Recovery do wysokich wartośći. Zaznaczam, że zdjęcia były robione bez ustawienia Highlight Priority w aparacie.

Poniżej zamieszczam przykład:

Digital Photo Professional:

Ligtroom 2.4:

Jedyna informacja jaką znalazłem w całym internecie o tego typu problemie znajduje się w poniższym linku i dotyczy akyrat Capture One. Uznałem jednak, że może to być jakieś wyjaśnienie problemu:
    www.luminous-landscape.com/forum/lofiversion/index.php/t32942.html

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy ktoś wie na czym ten problem może polegać?
    Ostatnio edytowane przez mediadigital ; 28-06-2009 o 19:52

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panie, pisz Pan po polsku...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk