Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Canon 16-35L F2.8 i filtr UV - czy slim czy wcale?

Mieszany widok

Kszyhoo
    Guest

Domyślnie Canon 16-35L F2.8 i filtr UV - czy slim czy wcale?

Witam serdecznie!

Mam pytanie do użytkowników szkła Canon 16-35L F2.8 II... Nabyłem ten obiektyw parę dni temu i zastanawiam się jak ochronić przednią soczewkę? Czy kupować filtr UV, czy pozostawić go bez... Oczywiście najchętniej kupiłbym coś dla osłony i myślałem o filtrze Hoya super HMC UV PRO1 czyli wersja cienka "slim" ale też zastanawiam się czy i na nim nie będzie znacznej/widocznej winiety? Sama winieta mi nie przeszkadza, ale obawiam się o znaczne przyciemnienie (nienaturalnie wyglądające) rogów kadru. Obiektyw będzie pracował z pełną klatką na 5D. Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Zakupiłem to szkło pod kątem ślubów i wesel a tam różne rzeczy się dzieją i dlatego wolałbym jednak kupić filtr. A może tak w ogóle to jeszcze w grę wchodzi wersja normalna a nie slim? Niestety filtry są tak pakowane, że nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie :/ dlatego też bardzo proszę o pomoc i sugestie osoby które używają tego szkła w reportażu...

Pozdrawiam,

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Polecam dołożyć do Marumi DHC, hoye się strasznie ciężko czyszczą.

Btw -
    http://canon-board.info/showthread.php?p=266969
    http://canon-board.info/showthread.php?t=13812

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trzeba tylko pamiętać, że stara 16-35 miała gwint 77mm, nowa ma 82mm. Też słyszałem (podkreślam - tylko słyszałem), że Hoye się ciężko czyści. Osobiście korzystam z B+W.

Kszyhoo
    Guest

Domyślnie

Panowie już pomijając kwestię czyszczenia - bardziej chodzi mi o silną winietę a wręcz wchodzenie obręczy filtra w kadr - jakkolwiek głupio by to nie brzmiało...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ze slimem nie winietuje mocniej niż bez.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam ten obiektyw ale używam na cropie więc problemów z winietą nie mam!
    Używam slima ale tylko dlatego że docelowo ma być na FF , a po co kupować najpierw normalny a później slim.... nie mam innego szkła o tej średnicy więc filtr ma być docelowo do tego obiektywu!
    Używam filtrów B+W i Hoya slim i powtarzam za przedmówcami:
    Hoya piekielnie ciężko się czyści
    B+W wystarczy przetrzeć i jest cacy
    ale cena filtra B+W przeraża, szczególnie 82mm( nie mówię już o polarze)
    Ciężko powiedzieć, ale ja na twoim miejscu kupiłbym slima, bo jeśli kupisz normalny a później winieta będzie dla Ciebie za duża, to będziesz musiał kupić slima
    Po co kupować dwa razy i po co przepłać?!

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Używam ten obiektyw bez filtra UV za to czasem zakładam polar heliopan i tu nie polecam marumi .

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Używam ten obiektyw bez filtra UV za to czasem zakładam polar heliopan i tu nie polecam marumi .
    a konkretnie to dlaczego nie polecasz?

sam czekam na moje 16-35II i planowalem do niego dokupic Marumi Lens Protect SDHG. kupilbym moze B+W albo Heliopana, ale po pierwsze chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla, a po drugie nie widzialem nigdzie testow ktore pokazalyby ich wyzszosc nad np. marumi. jak jestem w bledzie - chetnie poslucham.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

UV przyda Ci się choćby do ochrony obiektywu...
    lepiej przecierać powłoki filtra niż powłoki przedniej soczewki
    a czasem coś ci chlapnie na soczewe i co wtedy?!
    lepiej kupić i nie mieć problemu! takie jest moje zdanie

Kszyhoo
    Guest

Domyślnie

HUBERTUS - co do kwestii kupować czy nie - tu nie mam żadnych wątpliwości bo najchętniej wcale nie dotykałbym soczewki.

wojkij - Jeśli nie winietuje to super Bardzo dziękuję Wam za pomoc! Zatem będzie Czarna HOYA slim bo B+W cenowo mnie przerasta

Pozdrawiam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów