Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Canon 16-35L F2.8 i filtr UV - czy slim czy wcale?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A nie macie wrażenia, że przednia soczewka w wersji drugiej obiektywu 16-35 w czasie zoomowania wyjeżdża tak do przodu (w pozycji 16mm) że aż dotyka szkła filtra od spodu?

Ja mam filtr UV Hoya Super pro1 82mm slim i mam takie wrażenie

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie ma prawa taka sytuacja zaistnieć Vter
    może i sprawia takie wrażenie ale gwint wewnętrzny do wkręcenia filtra na obiektyw jest tak wymierzony by nie dopuścić do takiej sytuacji!
    W przeciwnym wypadku zakładanie filtra w celu ochrony przedniej soczewki byłoby bez sensu, bo sam filtr stanowiłby zagrożenie kiedy pierwsza soczewka by na niego napierała!
    Filtr musi znajdować się jak najbliżej przedniej soczewki
    gdyby tak nie było i znajdował się dalej to w konsekwencji cały pierścień filtra byłby dalej wysunięty... a co za tym idzie - większa winieta
    Niemniej masz racje, sprawie takie wrażenie

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Używam ten obiektyw bez filtra UV za to czasem zakładam polar heliopan i tu nie polecam marumi .
    a konkretnie to dlaczego nie polecasz?

sam czekam na moje 16-35II i planowalem do niego dokupic Marumi Lens Protect SDHG. kupilbym moze B+W albo Heliopana, ale po pierwsze chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla, a po drugie nie widzialem nigdzie testow ktore pokazalyby ich wyzszosc nad np. marumi. jak jestem w bledzie - chetnie poslucham.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

allxages, korafowi chyba chodziło że nie poleca POLARU Marumi, a nie zwykłego ochronnego. A nie poleca pewnie z tego powodu, że każdemu inne kolory pasują z polarów, a te z polarów Marumi mają różne opinie. Sam nie mam, więc się nie wypowiem.
    P.S. O polarach mamy cały osobny wątek, ciągnący sie z 2004 - http://canon-board.info/showthread.p...=Polaryzacyjne .
    Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 27-06-2009 o 07:52

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

FIltr nalezy kupić choć by dlatego że ten obiektyw z racji swojej budowy wymaga go dla pełnego uszczelnienia.

http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx

"... But, the 16-35 L II is fully weather sealed to protect against dust and moisture only when a filter (typically a UV Filter) is in place like all of the other current-at-this-time sealed non-super telephoto lenses)..."

Zarówno Hoya Slim jak i B&W będą dobre, z tym że tak jak pisano tu wczesniej hoya to koszmar do czyszczenia, ale za to nie taki koszmar jezeli chodzi o wydatki

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark4blade Zobacz posta
    allxages, korafowi chyba chodziło że nie poleca POLARU Marumi, a nie zwykłego ochronnego. A nie poleca pewnie z tego powodu, że każdemu inne kolory pasują z polarów, a te z polarów Marumi mają różne opinie. Sam nie mam, więc się nie wypowiem.
    P.S. O polarach mamy cały osobny wątek, ciągnący sie z 2004 - http://canon-board.info/showthread.p...=Polaryzacyjne .
    Dokładnie, nie polecam polara Marumi, gdyż ten co miałem 82 mm miał brązową dominantę ( B+W i Heliopan są jej pozbawione).
    Co do UV zgodzę się jak najbardziej,że powinien być założony do ochrony przed urazami szkła jaki i zapewnienia szczelności - dlatego zdecydowałem się na zakup Hoya slim MRC Pro1 :-D.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 27-06-2009 o 15:58

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dokładnie, nie polecam polara Marumi, gdyż ten co miałem 82 mm miał brązową dominantę ( B+W i Heliopan są jej pozbawione).
    Co do UV zgodzę się jak najbardziej,że powinien być założony do ochrony przed urazami szkła jaki i zapewnienia szczelności - dlatego zdecydowałem się na zakup Hoya slim MRC Pro1 :-D.

W takim razie jak sprawuje sie ta hoya pod wzgledem zniekształceń barwnych na tym szkle ??

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    W takim razie jak sprawuje sie ta hoya pod wzgledem zniekształceń barwnych na tym szkle ??
    Filtr będę miał chyba 29.06 i napiszę jak się sprawuje, kiedyś miałem go na sigmie 100-300/4 DG i nie było problemów (ale to jednak inne szkło).

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Założyłem dzisiaj filterek UV Hoya Super HMC Pro1 slim i jest jak przypuszczałem miodzio :-D , żadnych przebarwień zresztą zgodnie z testem :http://optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html, zobaczymy jak będzie z czyszczeniem .

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Założyłem dzisiaj filterek UV Hoya Super HMC Pro1 slim i jest jak przypuszczałem miodzio :-D , żadnych przebarwień zresztą zgodnie z testem :http://optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Te...sumowanie.html, zobaczymy jak będzie z .
    a czy ten filtr ma gwint z przodu, czy trzeba stosować nieoryginalny dekiel?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów