Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Jakim obiektywem zrobić taki portret?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bravd Zobacz posta
    Witam! ...Czy możliwe, że jest ono wykonane Canonem 70-200 4 IS?

Pozdrawiam.
    Wszystko jest możliwe, ale raczej czymś szerszym 50, albo nawet 35mm :smile:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Może spytaj autora.Ma swoja stronę.[Sergey Fomchenkov]

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bravd Zobacz posta
    Witam! Postanowiłem podpiąć się pod ten temat, bo mam podobne pytanie... spodobało mi się to zdjęćie i jestem ciekawy jakim obiektywem posłużył się fotograf do jego wykonania? Oto link: http://www.pbase.com/sergey_fomchenkov/image/135832898

Dodam, że foto nie zawiera danych EXIF, dlatego postanowiłem tu napisać...liczę na wasze doświadczenie. Czy możliwe, że jest ono wykonane Canonem 70-200 4 IS?

Pozdrawiam.
    Gościu podaje, że jako obiektywy portretowe używa 50/1.4 i 85/1.8. Stawiam raczej na 85/1.8 na FF. Inna sprawa, że wystarczy go zapytać bo są kompletne namiary. Bardzo często uzyskuje się odpowiedź u źródła .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ....[Sergey Fomchenkov]
    Fujjj...rusek
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Eee,xenofobia jest na liście refundowanych,wyleczysz

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

@tusia: Co za róźnica, czy fotografuje Canonem czy nie? Praktycznie to nawet radzieckim zenitem na film można zrobić zdjęcia portretowe. Portrety można zrobić czymkolwiek, zależnie od potrzeb. Może być obiektyw o małej ogniskowej, a więc szeroki kąt. Tylko można liczyć się z dużą głębią ostrości (tzn. mniejszym rozmyciem w tle/drugim planie) i rozjechaną perspektywą i w ten sposób nie wszyscy będą wyglądali dobrze na zdjęciach. A takie rozsądne minimum to ogniskowa 50, obiektyw KIT jest spoko, tyle, że przysłona 5,6 to za mało żeby uzyskać małą głębię ostrości i krócej naświetlać film/matrycę (zależy od rodzaju otoczenia, w którym robimy zdjęcia). Alternatywnie może być większa ogniskowa, ale będziesz musiała się oddalić od modela/modelki i nastawić ostrość. Im większa ogniskowa, tym wężej wszystko jest upakowane i masz mniejszą głębię ostrości (większe rozmycia). Ale takie szkła zwykle są ciemne (f/4-5,6), i takie nadają się najlepiej do plenerów na słoneczku i w studio pod warunkiem zastosowania w studio oświetlenia błyskowego, zaś droższe mają już f/2,8. Jak nie masz innego szkła, to bardzo podstawowym i dosyć tanim będzie Helios 44M-4 z przejściówką M42. M42 to nawet spoko jest bo można inny obiektyw na taki gwint też podpiąć.Ale ostrość trzeba ustawiać wtedy ręcznie.

Do dzieła, walcz dzielnie. Umięjętne użycie dziadowskiego szkła będzie procentowało później przy zabawie z lepszymi szkłami. Z czasem zorientujesz się, co wpływa na charakterystyczne cechy portretów. Ale nie zapomnij, że dobry portret to nie tylko zagadnienia techniczne. Poczytaj o ekspozycji, zasadach kadrowania, kompozycji, łączeniu kolorów, wykorzystywaniu światła zastanego i pracy z modelami/modelkami. No, chyba że portrety są czysto reporterskie, gdzie wszystko dzieje się przypadkowo.

I nie martw się wszystkim naraz, ćwicz i pomału załapiesz, z czym to się je
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 29-01-2012 o 12:13

Domyślnie

Pomyślałem po prostu, że tu będzie szybciej...
    W tym secie kilka zdjęć jest wykonanych własnie 70-200 f4...ale cześć fot nie jest podpisanych i miałem zagadkę... coś mi się wydawało, że to może być inny obiektyw, bo to i kilka zdjęć wydają mi się trochę inne...ale przecież tą samą sesję można rozbić kilkoma obiektywami...szczerze mówiąc, to patrząc na to zdjęcie wydaje mi się, że wykorzystano tu dłuższą ogniskową, myślałem, że to np. taki 135 L...ale, fakt, fotograf nie ma go w swoim zbiorze...nie wiem czy 70-200 f4 dał by tu takie ładne rozmycie tła...

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Według mnie możliwe, także obstawiam jakiś teleobiektyw

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Wszystko jest możliwe, ale raczej czymś szerszym 50, albo nawet 35mm :smile:
    Obstawiam 85mm, na 50mm jest za bardzo spłaszczona perspektywa :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

To jest ewidentnie Ami 66

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów