Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Odbitki z plikow.Rozmiary w pikselach, dpi itp.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    przecież zawsze można poprosić o powtórzenie odbitki za to
    nie biją
    Tylko jezeli czlowiek nie umie sie klocic to moga go skasowac pienieznie za "kaprys powtorzenia odbitki, przeciez dobrze wyszla"

Btw... wlasnie wyslalem pierwsze zdjecia do testowych odbitek... 20x30 nawet zaryzykowalem. Ciekawe co wyjdzie 8)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

vitez.. ja robie.. ale 30x45... nie warto robic "albumowych" 20x30 ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    vitez.. ja robie.. ale 30x45... nie warto robic "albumowych" 20x30 ;-)
    Jak mi sie 20x30 spodoba to pozniej i wiecej zaryzykuje... mozesz podac konkretne wymiary w pikselkach czy dajesz tak jak z aparatu wychodzi?

Waham sie miedzy interpolowaniem do wymaganego przy 300dpi rozmiaru (np Profi Lab zyczy sobie 2434x3638 do 20x30 i tak zrobilem stopniowo interpolujac) a pozostawieniem 2000x3000 i naswietlaniem przy mniejszym dpi (wychodzi 170dpi dla zdjec 30x45) .

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

niczego nie zmieniam.. jesli potrzebuje to jeszcze troche podkadruje.. dodam rameczke dla klimatu.. i jazda

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    dodam rameczke dla klimatu
    O... to jest sposob.. zdjecie 2000 x 3000 a canvas size (rameczke) na 3545 x 5315 i wypelnic .
    Ale serio to rzeczywiscie jak 20x30 mi sie spodoba to sproboje i wieksze... tyle ze profilab (ani wilab) nie oferuje takiego formatu przy zamowieniu internetowym i bede musial osobiscie potuptac

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

troche dziwia mnie ich restrykcje co do rozmiaru fotki... mozesz miec i 10tys pixeli dlugosci... i jak powiesz ze chcesz 10x15 to musza ci z tego tyle zrobic...

ja fotek nie przygotowywuje (jesli chodzi o rozmiar)... gdy trzeba cos przeskalowac to robi to maszyna w labie.. i raczej nie tnie.. jak juz to dodaje kawalek bialej ramki...
    chociaz.. raz uciela... ale uciela ramke ktora dodalem w szopie

w zasadzie ramki zaczalem dawac wtedy gdy robilem odbitki z przekadrowywanych fot.. bo przeciez kadruje tak zeby dobrze wygladalo, a nie pod maszyne ;-)

mowie dla goscia w labie, ze ma byc zachowany bok 45cm... a 2gi bok maszyna dobiera sama... zostawiajac ew. bialy pasek ktory laborant likwiduje za pomoca gilotynki nigdy nie wychodzi format wiekszy niz 30cm x 45cm... zawsze mieszcze sie w tym rozmiarze..

PS. ramka w szopie to jasna kreska grubosci 2pixeli.. a czarna to 3cm

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

przy 6,5 mpix nie ma co interpolować, 30x45 cm wychodzą ekstra to nieprawda że do zrobienia odbitki 30x40 potrzeba aż 8mpix to dobry chwyt reklamowy,
    jak mialem kompaktowego pentaxa optio 3,2 mpix to wtedy interpolowalem - a dokładnie powięszalem w szopie co 10%, a propo są dwa swietne programiki do interpolowania
    1. spline
    2. geniuine fraktals (kompresja falkowa), robiono nim eksperyment z nikona 4mpix powiekszono do formatu 6x9 metrów!!!!, i powieszono na wieżowcu bodajze w NY. niepamietam.

a propo ostatnio przeczytalem ze format Raw to niewazne w jakim aparacie dodaje ok 30% do wielkosci powiekszenia!!!!!!!!! , jpeg nie przy analizie lupa w kontrastowych miejscach nastepuje silna mozaika elementow skladowych obrazu.

[ Dodano: 23-06-2004 ]
    tak z ciekawosci ile u was kosztuje powiekszenie
    1. 20x30
    2.30x45
    oczywiscie z nosnika cyfrowego!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

20x30cm - 5zl
    30x45cm - 8zl

z tym, ze sa to ceny przy 50% znizce dla bgf'u

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

to zajebka takie ceny to mozna powiekszac!!!!!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

20x30 8,20 bez zadnej znizki (czyli taniej niz w Bialymstoku - ProfiLab). 30x45 nie wiem - www.profilab.pl .

Co do scinania - to podobno zalezy od "zamowienia" bo sa jakies trzy rozne typy skalowania. Mi przy typie "fill" skopala maszynka proporcje i sciela cos ze 2,5mm (obcinajac kotu uszy za co burde w labie zrobilem ) - okazuje sie ze maszynka biorac pod uwage przesuniecie mikrometrowe ogromnie dlugiej tasmy papieru powieksza optycznie sobie obraz do naswietlania i z defaultu scina potem odrobine, bo przy dluuugiej tasmie te wstepne przesuniecie moze sie zwiekszyc az do 2 mm.
    Dlatego laborant sugerowal tworzenie ramki "do sciecia" wielkosci 2% wymiarow pliku.

Jeszcze sobie potestuje, ale i tak z ProfiLabu jestem bardziej zadowolony niz z Agfy - tu maszynka ladnie wyskalowala, nic nie uciela tylko biale paski doszly, dodatkowo obsluga milsza, jakosc odrobine lepsza i kolorki inne - tez lepsze

Sproboje rowniez 30x45 - pelne 6 emgapikseli, bez interpolowania.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów