Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Wide do 450D

ArisTos
    Guest

Domyślnie Wide do 450D

Witam.
    Potrzebuję jakiegoś zooma do mojego 450D. Myślałem o C 17-85 IS USM ale po przeczytaniu kilku druzgocących forum doszedłem do wniosku, że ten obiektyw to musi być straszny badziew.
    Jasne, że mogę kupić stałkę tyle, że nie wiem jakich ogniskowych będę najczęściej używał a taki zoom pozwala lepiej się znaleźć w dowolnej sytuacji.
    Najczęściej polecanym jest też Tamron jednak nie ufam tej firmie ze względu na krążące opinie o niskiej jakości wykonania tego sprzętu. No i minimalnie zależy ma na IS.
    Co byście polecali zamiast tego obiektywu wymienionego powyżej? A może on nie jest taki zły jak go malują?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

18-55 IS. Zły nie jest, kosztuje mało. Jak już będziesz wiedział co najbardziej pasuje, kupisz coś lepszego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba jednak mało jest złych opinii o Tamronie 17-50. A jeśli nie to pomęcz kita... Ja po 2 latach jeszcze nie kupiłem żadnego zamiennika kita i sobie radzę. Pierwszy zoom jaki kupiłem to 10-24 właśnie Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 25-06-2009 o 20:37

ArisTos
    Guest

Domyślnie

Znów wydaje mi się, że zamieszacie mi w głowie. Nie mam kita. Wziąłem samo body i C 70-300 1:4-5,6 IS USM. Teraz mam w głowie coś krótkiego a tu rozpiętość możliwości jest masakryczna. Z kasą problemu raczej nie ma ale wolę nie wydawać dużo kasy na początku, żeby nie wyszło, że mam dużo drogiego sprzętu a nie umiem robić zdjęć. Póki co więc L-ki odpadają... Chyba że?
    Jeszcze jakieś opinie?
    Może ktoś posiada tego 17-85 i może się podzielić uwagami.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Weź kita, nawet tego bez IS. Można dorwać za 100zł na Alledrogo, a skoro nie masz problemu z kasą to 100zł Ci różnicy nie robi. Po miesiącu będziesz wiedział czy Ci mało, czy za wąsko, czy za ciemno, czy za krótko. Lepiej się wstrzymać i wybrać to czego się faktycznie potrzebuje. A do tego trzeba trochę popstrykać i wiedzieć w jakim kierunku iść. A kit zawsze się przyda. Chociażby w razie (odpukać) awarii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Weź kita, nawet tego bez IS. Można dorwać za 100zł na Alledrogo, a skoro nie masz problemu z kasą to 100zł Ci różnicy nie robi. Po miesiącu będziesz wiedział czy Ci mało, czy za wąsko, czy za ciemno, czy za krótko. Lepiej się wstrzymać i wybrać to czego się faktycznie potrzebuje. A do tego trzeba trochę popstrykać i wiedzieć w jakim kierunku iść. A kit zawsze się przyda. Chociażby w razie (odpukać) awarii.
    Dobrze gada, polać mu :-D
    80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

a jak nie kita i z kasa nie ma problemow, to canon 17-55 - uniwersalny, bardzo dobry, nie tamron i nie L-ka ;-) wszystkie warunki spelnia...

a tak na serio, to ja bym zrobil jak koledzy radza - kup kita za 100-150zl i jak sam dojdziesz czego bys chcial, a kit Ci tego nie daje, to bedziesz juz wiedzial jaki obiektyw(y) kupic.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

ArisTos
    Guest

Domyślnie

Ok zrobiłem dokładnie odwrotnie niż mówiliście. Sklep, w którym się zaopatruję umożliwia mi bezproblemowy zwrot jeśli nie będę zadowolony.
    Wziąłem więc na próbę tego C 17-85 IS USM i przyznaję - TRAGEDIA!!!
    Jak Canon w ogóle może sygnować swoim logo taki szmelc pozostaje tajemnicą poliszynela. Aberracja na poziomie niewyobrażalnym. Po 15 fotkach wsadziłem go z powrotem do paczki i jutro ląduje w sklepie. Najlepsze jest to, że ten obiektyw dodawany jest jako kitowy do 50D - nie świadczy to dobrze o podejściu do klienta przez firmę C. Zamówiłem już 50/1.4 z USM bo taka ogniskowa dość dobrze mi leży i jasny myślę jest wystarczająco ;-)
    Jeszcze potrzebuję czegoś naprawdę szerokiego i dobrego do krajobrazów. Tym razem bez półśrodków i cenowo - w granicach rozsądku. Z zakupem się wstrzymam na trochę aż sie nie nacieszę sławną pięćdziesiątką.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArisTos Zobacz posta
    Najlepsze jest to, że ten obiektyw dodawany jest jako kitowy do 50D - nie świadczy to dobrze o podejściu do klienta przez firmę C.
    Niby dlaczego? Równie dobrze można mieć pretensje do producentów drukarek że dostajesz startowy tusz, a nie pełny. Kit pozwala zapoznać się z aparatem i potrzebami tanim kosztem. Gdyby dodawać obiektywy klasy L do aparatów to nikt by nie kupował oddzielnie eLek, a zestawy z kitem-eLką kosztowałby kilka tysięcy więcej.

Ja zacząłem od kita 17-55, a potem kupiłem już w pełni świadomie C24-70 i S10-20.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArisTos Zobacz posta
    Ok zrobiłem dokładnie odwrotnie niż mówiliście.
    50/1.4 to dobry wybór. Będziesz zadowolony.
    Z ultraszerokich to przede wszystkim Canon EF-S 10-22 i zaraz za nim Sigma 10-20.
    Ja mam Tamrona 10-24, który nieco odstaje od tych dwóch wymienionych, ale ja jestem bardzo zadowolony.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów