Cytat Zamieszczone przez ArisTos Zobacz posta
Ok zrobiłem dokładnie odwrotnie niż mówiliście. Sklep, w którym się zaopatruję umożliwia mi bezproblemowy zwrot jeśli nie będę zadowolony.
Wziąłem więc na próbę tego C 17-85 IS USM i przyznaję - TRAGEDIA!!!
Jak Canon w ogóle może sygnować swoim logo taki szmelc pozostaje tajemnicą poliszynela. Aberracja na poziomie niewyobrażalnym. Po 15 fotkach wsadziłem go z powrotem do paczki i jutro ląduje w sklepie. Najlepsze jest to, że ten obiektyw dodawany jest jako kitowy do 50D - nie świadczy to dobrze o podejściu do klienta przez firmę C. Zamówiłem już 50/1.4 z USM bo taka ogniskowa dość dobrze mi leży i jasny myślę jest wystarczająco ;-)
Jeszcze potrzebuję czegoś naprawdę szerokiego i dobrego do krajobrazów. Tym razem bez półśrodków i cenowo - w granicach rozsądku. Z zakupem się wstrzymam na trochę aż sie nie nacieszę sławną pięćdziesiątką.
Może odrobinę więcej pokory potrzeba, mam wrażenie że demonizujesz problem, może po prostu trzeba się nauczyć go używać , w 10-22 abberacja na podobnym poziomie jak w 17-85, a nikt nie kwęka że "abberacj wielka" w obu trzeba usuwać programowo, mam oba więc mam porównanie, 17-85 to budżetowe szkło 1200zł to raczej tanio - za usma, isa, ftma i przyzwoity autofocus no i zakres ogniskowych też przyzwoity i nie kręci mordą - porównanie 17-85 do kita to raczej mity (kita też mam - nie zrobił ani jednego zdjęcia).

Popatrz na swoje zdjęcia czy abberacja jest ich największym problemem - jeśli tak to gratuluję i chylę czapkę - ale jak znam życie to abberacja jest najmniejszym z problemów - wrzuć jakieś prawdziwe zdjęcie nie testy chętnie pooglądam bo lubię rzucić okiem na dobre zdjęcia.

Co do szerokiego kąta (takiego rzeczywicie szerokiego) na cropa to miałem Tamrona 11-18 robił fajne fotografie - abberaję chromatyczną trzeba było usuwać programowo, mam 10-22 bawiłem się dwoma egzemplarzami pod względem obrazu były identyczne - abberacja chromatyczna porównywalna do tej z tamrona - szczególnie widoczna w rogach, w tamronie w LR trzeba użyć obu suwaczków, w 10-22 właściwie wystarczy jeden ale pixele "wyją" porównywalnie, lekko ostrzejszy
od tamrona ale przy takim kącie i przy pejzażu mnie osobiście to nie przeszkadzało, nie miałem o sigmy 10-20 ale widziłem z niej mnóstwo dobrych zdjęć - ta jak zauważyłem jakoś dziwacznie wykrzywia horyzont pewnie się da z tym żyć lub można naprostować, pozostają jeszcze dwie tokiny - obie chwalone, nowy tamron 10-24 i nowa sigma (z ogromnym gwintem na filtry - przeliczyć kasę trzeba bo filtry uderzą zdrowo po kieszeni) - jednym słowem wybór przeogromny 7 obiektywów ultra wide dedykowanych pod APS-C.