Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Zakup sprzętu - fotografia biżuterii

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    ...Może nie było tak tragicznie jak przy bombkach choinkowych...
    Nawet nic nie mów! sporo nerwów... z odbiciami, blikami.
    Robiłem przy stałym, a z błyskiem nie wiem czy byłoby lepiej.

Polecam też uwadze Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Canon 60/2,8 macro może być kłopotliwy w użyciu w namiocie bezcieniowym ze względu na małą odległość ostrzenia.Oświetlenie namiotu oczywiście światłem stałym.
    Robiłem nim zdjęcia zegarków w namiocie bezcienowym i jakoś żadnych kłopotów z tym nie miałem.

Poza tym nie trzeba robić zdjęć z minimalnej odległości z jakiej ostrzy obiektyw

Przykład moich zdjęć (raczej amatorka)

Ostatnio edytowane przez Raus ; 25-06-2009 o 19:55
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nawet nic nie mów! sporo nerwów... z odbiciami, blikami.
    Robiłem przy stałym, a z błyskiem nie wiem czy byłoby lepiej.
    Ja uszyłem nawet czarny welurowy namiot żeby się pozbyć odbić. Ale wtedy wszystkie bombki wyglądały jak przezroczyste. Jak bańki mydlane. Generalnie musi się w nich coś odbijać ale trzeba kontrolować te odbicia. W końcu w moich bombkach odbijała się choinka.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raus Zobacz posta
    nie trzeba robić zdjęć z minimalnej odległości z jakiej ostrzy obiektyw
    To zależy od tego co fotografujesz.Jeśli np.weźmiesz mały kolczyk,to skala 1:1 może okazać się niezbędna.

Domyślnie Odp: Zakup sprzętu - fotografia biżuterii

Witajcie kochani, jak ten czas leci
    trafiłem na ten temat zupełnie przypadkiem, patrzę a tu ja założyłem ten topic 5 lat temu ...
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi, nawet jestem zdziwiony że na tak lamerskie pytanie znalazło się tylu chętnych do zabrania głosu.
    Książki żadnej nie kupiłem jak to niektórzy radzili, mam do książek dziwną niechęć, wszystkiego nauczyłem się na próbach i błędach. Nadal nie za dużo wiem o numerkach typu 100 i 2,8 mimo że zdjęcia biżuterii cykam do tej pory regularnie. Nauczyłem się że najważniejsza jest ekspozycja (oświetlenie) a potem to dobre zdjęcie można nawet i dobrą komórką zrobić, odwrotnie, złej ekspozycji nie pomoże nawet najlepszy zestaw.
    Efekty oceńcie sami: Pierścionki z naturalnymi kamieniami, srebro 925, unikalne srebrne ręczenie wykonane wzory
    pozdrawiam!

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez koniofix Zobacz posta
    Jak na fotografię nawet nie "produktową" tylko powiedział bym wręcz 'sprzedażową" jest dobrze - widać to co ma być widać, dobrze naświetlone.

dokładnie, to jest powiedziałbym "rąbanka" 1 zdjęcie = 1 minuta razem z obrobieniem. Każdy produkt na sklepie jest inny więc nie ma więcej czasu (czas to pieniądz).
    Gorzej z tymi produktowymi, mamy np. powtarzalne łańcuszki Łańcuszki :: artystyczna biżuteria srebrna - sklep z biżuterią, jubiler wysłałem próbki już dokładnie do 8 fotografów żeby zrobić fajnie zdjęcia wszystkim łańcuszkom w jednym stylu i niestety każdy się wyłożył. Ja też się próbowałem do tego zabrać ale to jak z motyką na słońce.

dawniej jas_rambo

W zasadzie to widać po tych zdjęciach łańcuszków co się kupuje, czego więcej oczekujesz?

wiesz jakby to na tym polegało (widać co się kupuje) nikt nie robiłby takich zdjęć: http://stwot.motortrend.com/files/20...rior-dash1.jpg

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez koniofix Zobacz posta
    wiesz jakby to na tym polegało (widać co się kupuje) nikt nie robiłby takich zdjęć: http://stwot.motortrend.com/files/20...rior-dash1.jpg
    przepraszam, a co w tej fotografii jest szczególnego ?

Oświetlone światłem stałym z kilku źródeł, i PS, sprzętu kupa była użyta. Zlecenie za zupełnie inną kase więc inny sprzęt. Nikt tego zwykłą puszką i latarką nie zrobił. Typowa reklamowa fotografia, bez specjalnej aranżacji

U ciebie łańcuszki wyglądają poprawnie, miałem kiedyś klienta, który wymagał aby na fotografii biżuterii było wszystko widać, za jedną fotografie płacił 5zł... szkoda czasu, i jeszcze kręcił nosem nie zadowolony z efektu. Odesłałem go na stronę znanej firmy jubilerskiej fotografie nie były lepsze a cena za element fotografowany zupełnie inna.

Przy biżuterii ręcznie robionej, nie można przesadzać z ostrością i kontrastami wychodzi wtedy "rękodzieło"
    Mankamenty szlifów i kamieni, biżuteria robiona odlewami zupełnie inaczej wychodzi na obrazku.
    Lekkie prześwietlenia są nawet wskazane, takie trendy
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów