Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zakup sprzętu - fotografia biżuterii

Mieszany widok

koniofix
    Guest

Domyślnie Zakup sprzętu - fotografia biżuterii

Witam, jestem na etapie wyposażania stanowiska pracy w zestaw fotograficzny - budżet około 7-8 tyś. Chodzi o fotografię biżuterii srebrnej, chciałbym uzyskać mniej więcej takie efekty jak na http://www.silverrush2000.com/. Proszę o radę głównie w wyborze body + najważniejsze obiektyw. Nie znam się zupełnie na fotografii ale muszę wydać szybko pieniądze na sprzęt dlatego nie mam czasu na przekopanie forum. Za wszystkie rzeczowe rady będę b. wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

40D + canon 100/2.8 Macro + taki zestaw: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1497, lub taki jeżeli chcesz taniej: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1495 + zatrudnienie fotografa który będzie umiał z tego skorzystać.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

koniofix
    Guest

Domyślnie

dzięki za b. szybkie info. Mam w związku z tym 2 pytanka:
    1) co oznacza że obiektyw makro ma parametr 100 i jak to się różni z parametrem 50
    2) czym różni się doświetlanie takiego namiotu bezcieniowego zwykłymi żarówkami (świecą cały czas) od żarówek błyskowych albo lamp studyjnych?
    thx

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniofix Zobacz posta
    1) co oznacza że obiektyw makro ma parametr 100 i jak to się różni z parametrem 50
    Przepraszam, ale jak widzę takie pytanie to mam wrażenie, że musisz się najpierw poważnie zastanowić nad 2 opcjami:
    1.
    Cytat Zamieszczone przez pank
    zatrudnienie fotografa który będzie umiał z tego skorzystać.
    2. zmieścić w tej cenie choćby podstawowy kurs lub dobrą książkę o podstawach fotografii.

Jeśli zaczynasz to bym się skłaniał ku zestawowi ze stałym światłem. Łatwiej będzie go opanować na początek. Więc pewnie i efekty będą lepsze niż przy świetle błyskowym o którym najpierw trzeba się spooooro nauczyć (zależność między ilością światła poszczególnej lapmy a ustawiniami przysłony, jak uzyskać odpowiednią GO i jak się do tego mają ustawienia lamp itd)... ale tu pewnie Twoja wiedza jest jeszcze minimalna - jesli nie zerowa. Nie ma co szaleć z błyskowymi.

Fotografia biżuterii to bardziej pod makro mi zalatuje... a tu 50-ka będzie sporą przeszkodą.
    100 to już szkło odpowiednie - będzie łatwiej pokazać detale bo przy 50 odległość będzie tak mała, że nie ustawisz ostrości.
    Wiem, że nic nie wiem :/

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiron Zobacz posta
    Fotografia biżuterii to bardziej pod makro mi zalatuje... a tu 50-ka będzie sporą przeszkodą.
    Niby czemu? bo nie ma funkcji macro i ostrzy od ok 50 cm? Wystarczy skombinować pierscienie pośrednie odpowiedniej długości i możemy uzyskac skalę odwzorowania 1:1:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

koniofix
    Guest

Domyślnie

kochani, dziękuję wam za rady. Cieszę się że się martwicie poziomem mojej wiedzy fotograficznej. Muszę wam wyjaśnić że po prostu jestem zmuszony zacząć od tyłu - sprawa dotacji i wydania pieniędzy. Potem przyjdzie czas na naukę.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniofix Zobacz posta
    Muszę wam wyjaśnić że po prostu jestem zmuszony zacząć od tyłu - sprawa dotacji i wydania pieniędzy. Potem przyjdzie czas na naukę.
    W takim razie myslę, że zestaw proponowany przez panka byłby w sam raz
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    wawa

Domyślnie

100 to ogniskowa podana w mm, im wyższa tym większe zbliżenie. Z obiektywem o ogniskowej 50 musiał byś bliżej podejść. Zwykłe żarówki, oczywiście te fotograficzne, dają słabsze światło, w fotografii przedmiotów nie jest to duży problem bo nic się nie rusza więc czasy naświetlania mogą być dłuższe, ale nie masz możliwości regulowania mocy światła. Plusem natomiast jest to że efekty oświetlenia widać przed zrobieniem zdjęcia. Generalnie, przynajmniej z mojego doświadczenia, światło stałe jest mniej wygodne od błyskowego.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

koniofix
    Guest

Domyślnie

no dobrze ale do pierścionka to mogę podejść blisko bo to nie motylek i nie odleci, w takim razie czy obiektyw z mniejszą ogniskową nie byłby nawet lepszy?

Miasto
    wawa

Domyślnie

Takie zdjęcia robi się ze statywu, ogniskowa 100 jest po prostu wygodniejsza bo nie trzeba się pchać do namiotu z aparatem.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów