Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Oszczędzanie baterii

Domyślnie Oszczędzanie baterii

Gdzieś obiło mi się o uszy, że akumulator szybciej się wyczerpie jeżeli będzie się często włączać i wyłączać aparat. Jeżeli wiemy, że bedziemy robili duzo zdjęć w najbliższym czasie to lepiej go nie wyłączać tylko zostawić na jakiś moment na ON.
    Np. załóżmy, że jesteśmy fotografem na jakiejś imprezie np 4h i będziemy robili dużo zdjęć to nie należy wyłączać aparatu.
    Czy to jest prawda?
    W jaki sposób można jeszcze oszczędzać baterię?

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Z doświadczenia wiem, że lepiej jednak wyłączać aparat. Ja korzystam z funkcji autowyłączania po 30 sek. i taki układ sprawdza się u mnie najlepiej.

Bywalec

Domyślnie

Szybka mozliwosc zrobienia zdjecia jest wazniejsza niz to ze bateria sie zuzyje chwile wczesniej, jak ide robic fotki (nie zawodowo) to trzymam caly czas na 'on' z autopoweroff na minute, naciskam spust i aparat sie wlacza sam, sieganie do 'on-off' to strata cennego czasu.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

U mnie auto power jest off. Nie używam gripa, mam 1-2 zapasowe aku, ale tylko raz zdarzyło mi się wymienić. Tak jak powiedziałeś: impreza rzadko trwa dłużej niż 4 godziny,a jak spaceruję, to sprzęt jest w plecaku.
    Raczej nie zawracam sobie głowy aku, kosztuje to grosze i warto mieć kilka.
    C-F-K - forever

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K9G Zobacz posta
    Np. załóżmy, że jesteśmy fotografem na jakiejś imprezie np 4h i będziemy robili dużo zdjęć to nie należy wyłączać aparatu.
    Czy to jest prawda?
    Prawdopodobnie tak, choć tego nigdy nie testowałem. Podczas włączania/wyłączania aparatu lustrzanka zużywa prąd na "strząsarkę" kurzu (o ile jest w nią wyposażona i jest ona włączona). Jeśli masz autooff to po chwili aparat sam się wyłączy bez uruchamiania usuwania kurzu.

Domyślnie

Nie wiem czy dokładnie tak samo jest z aparatami, ale kamery zarówno analogowe i cyfrowe w momencie uruchamiania matrycy potrzebują dość duzego zastrzyku energii. Ciągłe włączanie i wyłączanie wymaga ciągle tych zastrzyków co dość znacznie ogranicza czas pracy na baterii (przetestowane na kamerze vhs), dlatego kamery mają dunkcje stand-by.
    Pozatym mija 20stka na jednej baterii robi 700-750 klatek bądąc włączana na początek imprezy i wyłączana na koniec jedynie na auto-power-off. Pstrykam (oczywoście bez wbudowanej lampy, tylko z zewnątrzną) przeglądam zdjęcia i ja sie nie przejmuje bateriami.
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

ustaw usypianie np po 30 sek... i jest wyłączony...a jak nagle potrzebujesz gotowości to naciskasz spust i gotowe..ułamek sekundy
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Coś już napisał Awatar sharky_88
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ustaw usypianie np po 30 sek... i jest wyłączony...a jak nagle potrzebujesz gotowości to naciskasz spust i gotowe..ułamek sekundy
    Jak zrobi się aparat na off, i potem włączy (jednocześnie przyciskając spust migawki do połowy) to aparat pomija czyszczenie matrycy i jest równie szybko gotowy.
    Zanim fotograf doprowadzi wizjer do oka, myślę ,że w obu przypadkach aparat "włączy" się na czas. Teraz tylko pytanie czy takie czuwanie nie zużywa bardziej baterii. Mam na myśli nie tylko bieżące naładowanie ale też jej eksploatacje. Kiedyś słyszałem ,że takie stany czuwania nie zbyt dobrze wpływają na eksploatacje baterii, ale głowy nie dam bo w tym nie siedzę
    Be kind to those less fortune....

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

wydaje mi sie że to dość przekolorowane... nic baterii nie będzie.

a różnica... że będzie o jedno zdjęcie sie mniej zrobi na jednym łądowaniu :-) bez przesady aparat jest dla nas a nie my dla aparatu.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K9G Zobacz posta
    .........Jeżeli wiemy, że bedziemy robili duzo zdjęć w najbliższym czasie to lepiej go nie wyłączać tylko zostawić na jakiś moment na ON........
    Wtedy lepiej jest kupić sobie zapasową baterię - skupisz się na robieniu zdjęć a nie na tym, kiedy padnie Tobie jedyny akumulatorek. Pomijam oczywiście fakt, że taka kwestia jak w temacie wątku w ogóle nie będzie Ciebie interesować.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 27-06-2009 o 13:33
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów