Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Oszczędzanie baterii

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Ja dokupilem sobie extra akumulatorki i praktycznie nie wylaczam aparatu podczas sesji - trzeba zrobic zdjecie to naciskam spust i tyle - oszczedzam w ten sposob wylacznik ktory moze sie okazac drozszy z wymiana w serwisie niz nie 1den dodatkowy zaminnik akumulatorka. Aparat wylaczam tylko podczas sesji jak zmieniam obiektyw (azeby w razie czego pylki zostaly odkurzone z matrycy) - raz nie wylaczylem i przykleil mi sie pylek psujac cala serie zdjec.

Co do pytania glownego to nie przejmowalbym sie poborem pradu przez aparat gdy mamy wylaczony wyswietlacz - mozna dac Auto Power Off na minimum i dodatkowo zaoszczedzic ale to nie da tak zauwazalnej roznicy jak np samo wylaczenie wyswietlacza czy podgladu obrazu po zrobieniu zdjecia.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Coś już napisał
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Ja na przykład mam wyłączony automatyczny podgląd zrobionych zdjęć na lcd. W celu oszczędzania baterii

Domyślnie

Najlepiej sprawdza się wspominana funkcja auto-wyłączania, na pewno zużyjemy mniej baterii niż kiedy aparat ciągle pracuje, jednak trzeba się liczyć z tym, że różnice zobaczymy dopiero w dużym przedziale czasowym.

Jeżeli chodzi o samą eksploatację baterii, to właściwie nie ma większego znaczenia jak ją używamy. Akumulatory typu Li-on (Lithium-ion) są przystosowane do pracy w różnych warunkach i z różnymi "częstotliwościami używania". Właściwie bardziej możemy zaszkodzić baterii nie używając jej niż często ładując i rozładowując (takie cykle są dobre dla baterii). Należy pamiętać żeby nie "katować" akumulatora używając ciągle on/off kiedy jest wyczerpany, ten typ bardzo tego nie lubi i może zastrajkować.

Z ciekawości sprawdziłem stan baterii (storage capacity) w laptopie (Li-on), używam jej od ok 4 lat ! staram się jednak utrzymywać ciągłe cykle pracy tj. ładowanie do 100%, zejście do ok 20% i ponowne ładowanie, rzadko kiedy laptop pracuje zasilany prądem z włożoną baterią.

Wynik testu ok 70% ! po 4 latach, zazwyczaj "katowane baterie" w laptopach już po ok 3 latach wymagają wymiany lub regeneracji.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Nie wiem czy dokładnie tak samo jest z aparatami, ale kamery zarówno analogowe i cyfrowe w momencie uruchamiania matrycy potrzebują dość duzego zastrzyku energii. Ciągłe włączanie i wyłączanie wymaga ciągle tych zastrzyków co dość znacznie ogranicza czas pracy na baterii (przetestowane na kamerze vhs), dlatego kamery mają dunkcje stand-by.
    Tylko że kamera musi przy włączeniu i wyłączeniu ponawijać sporo tasiemki, a aparat niekoniecznie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów