Miałem tamrona i gdyby nie to, że kupuję FF to bym go wymienił na 17-55/2.8 IS Canona!! Tamron jest b.dobry na długim końcu od 2.8, a od 4 na szerokim. Jeżeli chcesz kupować szkło głównie dla dolnego zakresu - to odpuść tamrona bo będziesz zawiedziony. Niestety taka prawda. Jeszcze jest kwestia, że tamron zmienia trochę kolory(ochładza) ale poza tym to za tą cenę to naprawdę dobre szkło i daje radę jak się wie jak z nim postępować17-40 wg. mnie nie warto kupować pod cropa bo ciemne i zakres mniejszy od 17-55, a 16-35 hmm za drogie i słaby zakres. w tym zakresie pod Cropa 17-55/2.8 IS jest najlepszym możliwym wyborem! 17-55 jest optycznie oceniany naprawdę bardzo wysoko i równany do obiektywów L. No i dodatkowo ma IS który czasem mógłby się przydać w statycznych scenach. Jedyne co to niektórzy twierdzą, że zasysa kurz pod przednią soczewkę ale podobno byle jaki UV załatwia sprawę. Ale to tylko opinie innych - ja nie używałem więc tylko przytaczam informacje z neta
Jeżeli masz te ok 3,5k to to będzie naprawdę trafiona inwestycja. Jeżeli nie to i tak zostaje tamron
![]()