W jakiej jakości robicie zdjęcia: Fine czy SuperFine ?
Czy tak naprawdę warto korzystać z SuperFine, czy różnice są na tyle istotne aby zajmować dodatkowe miejsce na CF ?
Artur
W jakiej jakości robicie zdjęcia: Fine czy SuperFine ?
Czy tak naprawdę warto korzystać z SuperFine, czy różnice są na tyle istotne aby zajmować dodatkowe miejsce na CF ?
Artur
ja robie w najwyzszej rozdzialce w superfine, zawsze troche lepsza jakosc
jak miałem G3, najczęściej robiłem w superfine, ale od czasu odkrycia jakie możliwości daje RAW, kiedy tylko miałem pod dostatkiem miejsca na karcie robiłem zdjęcia w RAW
pozdrawiam
GRiD
Ja dokladnie tak samoZamieszczone przez GRiD
Potem z 10D i po poczytaniu paru watkow potestowalem sobie i wyszlo mi ze:
- jesli robisz w maksymalnej rozdzielczosci to Fine wystarczy do dobrej jakosci zdjec
- jesli robisz w mniejszej rozdzielczosci to Fine i pomniejszenie software'owe zdjecia zbyt psuje jakosc i nalezy robic w Superfine
Co nie zmienia faktu ze i tak robie w RAW, ale raz gdy obudzilem sie tylko z karta 128MB i 10D a mialem zrobic ponad 100 fotek to musialem nieco gorszej jakosci robic w JPG![]()
Ja robię tylko superfine, poniżej giną już szczegóły i o kadrowaniu można zapomnieć. Lepiej dokupić Compact Flash i mieć problem z głowy, tym bardziej że są coraz tańsze (w pstryku Kingston Compact Flash (CF) Memory Card 512 MB kosztuje 419zł, o alegro już nie wspomnę)
Canon G3, UV Hoya HMC super, Hoya+4, Hama +4, 512MB CF, 2x BP-511
Pierwszy dzień SF, potem tylko RAW. Różnice są więcej niż istotneZamieszczone przez Arturc
![]()
pozdrawiam,
g3
własnie .. to bardzo istotny temat. ja do tej pory robiłem na fine ale ostatnio na super fine i jestem zadowlony. niestety jeszcze nie dojrzałem do RAW (mam G3) bo i kart mam nie wiele. ale czuje ze do tego niedługo dojdzie.
Balta
--------------
5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII
jak poznasz jaka potege oferuje zapis RAW to dopiero przejrzysz na oczy!!!
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
I kupisz databank na te RAWYZamieszczone przez Przemek Białek
![]()
no tak tylko koszty !
Balta
--------------
5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII